Kitabevlerinden ortak tepki
Kitabevleri Hala Sultan Kitap Günleri ile ilgili ortak basın açıklaması yaptı
Galeri Kültür Kitabevi, Işık Kitabevi, Doku Kitap Kırtasiye / KTEV ve Khora Kitabevi “Hala Sultan Kitap Günleri” ile ilgili ortak basın açıklaması yaparak, yetkililere etkinlik ve etkinliğin yaratacağı durum ile ilgili sorular yöneltti, kaygılarını dile getirdi.
Bildiride ülkede faaliyet yürüten kitabevleri ve yayıncıların sorunlarına yönelik yetkililerin kayıtsız kaldığı da belirtildi.
“Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyet yürüten kitabevi ve yayıncılar olarak her gün yüzleştiğimiz zorluklara rağmen üretmeye ve insanımızı kitap ile buluşturmaya çalışmaktayız” denilen açıklamada, Türkiye’den kitap getirtme ve ülkede yayınlamadaki zorluklardan biri olan kitaba uygulanan KDV’nin kaldırılması konusunda 22 Ocak tarihinde ortak bir basın açıklaması yapıldığı hatırlatıldı.
Bu konudaki sıkıntının ilgililere de iletildiği ancak bugüne kadar konu ile ilgili yayınevlerine herhangi bir dönüş olmadığı dile getirilen bildiride, “Şimdi ise Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenecek Hala Sultan Kitap Günleri adlı etkinliği şaşkınlıkla öğrenmiş durumdayız” denildi.
Kitabevleri yetkililere şu soruları sordu:
1) Etkinliğe tamamı Türkiye’den katılacak yayınevleri ve dağıtımcılara Kıbrıs’a getirecekleri kitaplar için bizlere uygulanan ithalatçı izni zorunluluğu ve KDV uygulaması uygulanacak mı?
2) Kitapların ülkemize girişlerinde bizlerin ödemesi gereken taşımacılık ücretleri etkinlik için Kıbrıs’a gelecek yayınevleri ve dağıtımcılar tarafından ödenecek mi?
3) Etkinlik sonunda satılamamış olan kitaplar ne olacak? Bizlerin yüzleştiği tekrar taşıma maliyeti ödeyerek geri gönderme durumunda kalacaklar mı?
4) Eğer bahsi geçen harcamalar devlet veya halkın kaynakları ile faaliyet yürüten Vakıflar tarafından karşılanacaksa, bu durum Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyet yürüten kitabevleri ve yayıncılar ile haksız rekabet ortamı yaratmıyor mu?
5) Etkinlikte vergi dairemizde kaydı dahi olmayan yayıncıların ve dağıtımcıların satış yapacak olması, satışın vergisinin kaybı ile kamuyu zarara uğratmak anlamına gelmez mi?
6) Vakıflar İdaresinin ve yönetimin önceliğinin buradaki kitabevleri ve yayıncıların faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve böylece edebiyatımızın, tarih bilincimizin, kültürümüzün ve ada yarımızda üretimin geliştirilmesi olması gerekmez mi?”