1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. “Kız Kardeşim! Konuş Benimle” II
“Kız Kardeşim! Konuş Benimle” II

“Kız Kardeşim! Konuş Benimle” II

“Kız Kardeşim! Konuş Benimle” II

A+A-

Feminist Atölye (FEMA)
[email protected]


“Kadınların Savaş Deneyimleri ve Barış İnşasında Tarihle Yüzleşme”

Barış zeminini güçlendirmek adına deneyimlerimizi paylaşmaya, birlikte yaralarımızı sarmaya devam ediyoruz. Savaş ve çatışma ortamlarında en çok mağdur olanların çocuklar ve kadınlar olmasına karşın, yaşanılan şiddet ve travmalar göz ardı edilerek, yok sayılmakta ve geleneksel savaş anlatılarında yer almamaktadır.
Barışın inşasında, geçmişle hesaplaşmak, kadınların deneyimlerini de içerecek şekilde hakikatlerle yüzleşmek, barış süreçlerine bizzat kadınların katılımının sağlanması, söz ve deneyimlerinin yer alması sürecin temelini oluşturacak, zeminini sağlamlaştıracaktır.
Kıbrıs’ta yaşanan savaşlardaki kadınların yaşadığı şiddet deneyimlerinin her iki toplum adına da “utanç”, “namus” ya da “onur”  meselesi “üzücü” olaylar olmadığı, şiddet ve siyasi yönü konuşulması gereken politik bir mesele olduğu gerçeğinden hareketle susmak, göz ardı etmek yerine yaşananları konuşmalı ve yüzleşmeliyiz. Tarih sayfalarında saklanan hakikatleri gözler önüne sererken amacımız yaşanan travmaları yeniden üretmek değil, ötelemek, üstüne örtmek yerine iyileştirmek, barışın gelişmesine katkı koyup, kadınların güvenlik ihtiyacı ve gereksinimleri ile toplumsal cinsiyet eşitliği adaletinin önemini vurgulamaktır.
Geçmişle hesaplaşmadan, güvenli bir gelecek kurulamayacağından, savaşın kadınlar üzerinde yarattığı tahribatı görmezden gelip, bir yüzleşme yaşanmadığı takdirde bütünlüklü bir barıştan söz edemeyiz.
Geçen yıl 8 Mart’ta kayıp yakını kişilerin hikâyelerini dinleyip, seslerine kulak vermek adına Soula Hadjikyriacou tarafından çekilmiş “Kendi Gerçekliğim” adlı belgesel gösterimi ile başlattığımız “Sister Speak To Me” I etkinliklerimize barış sürecine bir katkı daha koymak ve Rum kız kardeşlerimiz ile dayanışmamızı daha da artırmak adına bir yenisini ekliyoruz.

6 Mart, Saat: 19.00 Naci Talat Vakfı’nda Barış aktivisti Feminist Magda Zenon’un ve Umut Bozkurt’un anlatımı ile “Kadınların Savaş Deneyimleri ve Barış İnşasında Tarihle Yüzleşme” başlığı altında barışa gönül vermiş herkesi geçmişimizle yüzleşerek, konuşup tartışmaya bekliyoruz.
Not: Etkinliğimizde çeviri yapılacaktır.
 

Konuşmacılar: Magda Zenon
                             Umut Bozkurt
Tarih:                  6 Mart 2015
Yer:                     Naci Talat Vakfı
Saat:                  19.00

--------------------------------------------------------------------------

Geceleri de, Sokakları da Meydanları da Terk Etmiyoruz!

Biz, emeği ve bedeni sömürülenler, küçük zümreleri zenginleştiren savaşlardan kaçan mülteciler, savaş taktiği olarak tecavüze uğramışlar olarak haklı mücadelemizde inatçıyız. Biz kadınların mücadelesinin başlangıç veya bitiş tarihi yok; hayatlarımızın her alanında özgürlüklerimizin kısıtlanmasına, haklarımızın gasp edilmesine, şiddetin her biçimine, emek sömürüsüne, adaletsizliklerin normalleştirilmesine karşı direnmek zorunda bırakılıyoruz. Resmi tarihin susturduğu tarihimizi de iyi biliyoruz; Avrupa’da doğanın dilinden anlayıp şifa dağıtabildiği için öldürülen “cadılarız”, New York’ta daha iyi çalışma koşulları talep ederken yanarak öldürülen işçileriz, meydanları dolduran “Cumartesi Anneleri”yiz. Egemen olmayan bir türkü tuttura görelim tehdit olarak algılanan ve susturulmaya çalışanlarız.
Kadın özgürleşmesinin kendinden öte sonuçları olacağının bilincindeyiz. Her sıktığından kar çıkarmaya çalışan patriarkal kapitalizm karşısında, ekolojik yıkıma, emek sömürüsüne, ayrımcılığın her çeşidine ve neoliberal dönüşüme karşı daha adil, özgür ve eşitlikçi bir toplum ve dünya talebimizi bu 8 Mart’ta da yineliyoruz.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Organizasyon Komitesi

Katılımcı Örgütler:
Baraka Kültür Merkezi, BKP Kadın Meclisi, CTP-BG Kadın Örgütü, DAÜ BİR-SEN, DAÜ-SEN, Feminist Atölye (FEMA), Feminist Öğretmen İnisiyatifi, KAYAD, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, Kuir Kıbrıs, Mağusa Kadın Merkezi Derneği (MAKAMER), Mesarya Kadın İnisiyatifi, MKM Özgür Kadın İnisiyatifi, Pir Sultan Abdal Derneği, POST Araştırma Enstitüsü, TDP, YKP-FEM.

Bu haber toplam 1526 defa okunmuştur
Gaile 307. Sayısı

Gaile 307. Sayısı