1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kız Kardeşim! Konuş Benimle! (Sister! Speak To Me!)
Kız Kardeşim! Konuş Benimle! (Sister! Speak To Me!)

Kız Kardeşim! Konuş Benimle! (Sister! Speak To Me!)

Kız Kardeşim! Konuş Benimle! (Sister! Speak To Me!)

A+A-

Feminist Atölye (FEMA)
[email protected]


Etnik kökeni fark etmeksizin, tüm Kıbrıslı kadınlar savaşın acısını çok derinden yaşadılar. Bu acı uzun yıllar boyunca adanın her iki tarafında da eril iktidarın diline tercüme edildi, milliyetçi hamasetlerde, resmi söylemlerde nesneleştirildi. Kadınlar egemenlik yarışı içindeki "devlet söylemlerinde" hep "kurbanlaştırıldı", savaş süresince ve sonrasında yaşadıkları kayıplara rağmen hayatta kalmak için gösterdikleri direniş sessizleştirildi. Oysa anneler, eşler, kız kardeşler, çocuklar ve sadece bireyler olarak kadınların hikayesi milli söylemlerin içine sıkıştırılamayacak kadar derindi.
Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için umutlanmaya başladığımız şu günlerde birbirimizin hikayesini duymak, "Öteki" olarak ilan edilenlerin hakikatlerine birlikte bakmak için bir araya geliyoruz. Derdimiz kadınların militarist söylemlerin nesnesi değil, barış süreçlerinin bilfiil öznesi ve aktif katılımcıları olma ihtiyacını yeniden dile getirmek. Bu amaçla kayıp yakını Kıbrıslırum kız kardeşlerimizin sesine kulak vermek üzere Soula Hadjikyriacou tarafından çekilmiş “Kendi Gerçekliğim” adlı belgesel gösterimimize ve ardından Soula ile yapacağımız söyleşiye hepinizi bekleriz.

Belgesel Gösterimi: "Kendi Gerçekliğim"
Soula Hadjikyriacou ile söyleşi
Moderatör: Prof. Niyazi Kızılyürek
Saat:19.30
Tarih: 06.03.2014
Yer: Gönyeli Belediyesi


3 Mart Dünya Seks İşçileri Hakları Günü!

3 Mart 2001'de Hindistan’da toplanan yaklaşık 25.000 seks işçisi, bugünü “Dünya Seks İşçileri Hakları Günü” olarak ilan etmiş; Güney Afrika’daki ve Amerika kıtasındaki seks işçilerinin de desteğiyle, 3 Mart birçok ülkede kutlanan bir güne dönüşmüştür. Seks işçileri önümüzdeki günlerde dünyanın dört bir köşesinde, yine bir araya gelerek, hak taleplerini dile getirecekler. Fakat ülkemizde haklarından bahsetmek bir yana dursun, insani olmayan koşullarda, seks köleliği yaptırılmak zorunda bırakılan birçok kadın olduğu gerçeği yüreğimizi acıtmaktadır. Onurlu bir işe sahip olma herkes gibi seks işçilerinin de hakkıdır. Buradan yola çıkarak dünya çapında seks işçilerinin taleplerinin neler olduğu göz önünde bulundurularak, Kıbrıs’ın kuzeyinde seks köleliğini sonlandırıp seks işçilerin çalışma koşulları iyileştirilmelidir.

Seks İşçilerinin Örgütlenme Tarihi

Dünya ölçeğinde seks işçilerinin oluşturdukları ilk örgütlenme biçimleri, 1973’de ABD’de ve 1982’de Uruguay’da ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte seks işçilerinin örgütlülüğünün artarak yaygınlık kazanması, 1990’lı yıllarda gerçekleşmiştir. Seks işçileri ilk kez 1985 yılında, ikinci kez ise 1986 yılında “Dünya Fahişeler Kongresi” çerçevesinde Brüksel’de Avrupa Parlamentosu binasında toplanmışlardır. 1994 yılında otuzdan fazla ülkeden katılımcının yer aldığı “Sağlık ve Seks EndüstrisiSempozyumu” yapılmıştır. 2000 yılında ise Bangkok’ta 10 Asya ülkesi ve ABD’nin katıldığı bir “Seks İşçileri Konferansı” toplanmış, aynı yıl Tayvan’da 12 Asya ülkesinin katıldığı bir konferans toplanmıştır. 2001 yılında bu kez Avustralya, Almanya ve Hollanda’dan seks işçileri Hong Kong’da buluşmuştur. Bunun dışında Latin Amerika ülkelerinde bazı bölgesel toplantılar düzenlenmiştir.

Direniş Sembolü Olarak Kırmızı Şemsiyelerin İlk Açılışı

2002 yılında seks işçileri Venedik’te kırmızı şemsiyelerle onur yürüyüşü yapmışlar, daha sonra kırmızı şemsiye, ICRSE (Avrupa Uluslararası Seks İşçileri Hakları Komitesi) tarafından seks işçilerinin ayrımcılığa karşı direniş sembolü olarak kabul edilmiştir.
2004 yılında SIGN (Hollanda Seks İşçileri İnisiyatifi Grubu), Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen on beş katılımcıdan oluşan ve ağırlıklı olarak eski seks işçilerinin ve göçmenlerin yer aldığı uluslararası bir “Organizasyon Komitesi” (OC) toplamış ve bu komite, seks işçilerinin bir deklarasyon kabul etmesine karar vermiştir. OC ve ICRSE işbirliği yaparak bir konferans düzenlemişlerdir.

Seks İşçileri Evrensel Bildirgesi

Yasalar; bireysel karar sonucu olan tüm fuhuş türleri suç olmaktan çıkarılmalıdır. Fuhuş suç olmaktan çıkarılıp meslek standartlarına göre düzenlenmelidir. Var olan pek çok meslek kollarının, seks işçilerini sömürdüğü unutulmamalı ve bu önlenmelidir. Dolandırıcılık, baskı, şiddet, sübyancılık, çocuk işçi çalıştırma, tecavüz ve ırkçılığa karşı fuhuşla ilgili olsun olmasın, her yerde ve milli sınırlar ötesinde ceza yasaları düzenlenmelidir. Seks işçilerinin örgütlenme, ülke içinde ve uluslararası seyahat özgürlüğünü engelleyen ve/veya engelleyecek şekilde yorumlanabilecek yasalar kaldırılmalıdır. Seks işçilerinin özel hayatları olduğu ve ihlal edilemeyeceği ile ilgili düzenlemeler getirilmelidir.

İnsan Hakları; seks işçileri için konuşma, seyahat, göç, çalışma, evlenme ve annelik özgürlüğü ile işsizlik sigortası, sağlık sigortası ve barınma dahil tüm insan hakları ve sivil özgürlükleri garanti altında olmalıdır. Fuhuş ve eşcinselliğin bir suç durumu oluşturması temelinde insan hakları ihlal edilen herkese iltica hakkı verilmelidir.

Çalışma Koşulları; fuhuşu sistematik olarak bir bölgeye sınırlandıran yasalar engellenmelidir. Seks işçilerine yaşayacakları ve çalışacakları yeri seçme özgürlüğü tanınmalıdır. Seks işçilerinin hizmetlerini, başkalarının değil kendilerinin sağladığı koşullarda sürdürmeleri sağlanmalıdır. Seks işçilerinin haklarını korumayı garanti eden ve seks işçilerinin şikayetlerini yöneltebilecekleri bir komite oluşturulmalıdır.  Bu komite seks işçilerinden ve avukatlar ile destekleyici diğer meslek temsilcilerinden oluşmalıdır. Seks işçilerinin örgütlenmelerini ve bireysel güvenlikleri için birlikte çalışmalarını sınırlayacak yasalar engellenmelidir.

Sağlık; bütün kadınlar ve erkekler cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve AIDS için düzenli sağlık taramaları için bilinçlendirilmelidir. Sağlık kontrolleri tarih boyunca seks işçilerini denetlemek ve damgalamak için kullanıldığından ve yetişkin seks işçileri, cinsel sağlık konusunda başkalarına göre daha bilinçli olduklarından, seks işçileri için zorunlu kontroller cinsel olarak aktif olan herkes için zorunlu olmadığı sürece kabul edilemez.

Hizmetler; çocuk fuhuşunu engellemek için evinden kaçmış çocuklara iş, danışmanlık,yasal ve barınma hizmetleri sağlanarak çocuklara fırsatlar sağlanmalı ve durumları iyileştirilmelidir. Seks işçilerinin de tüm vatandaşların sahip olduğu sosyal hak vehizmetlerden yararlanmaları sağlanmalıdır. Artık çalışamayan seks işçilerinesığınma evleri açılarak hizmetler sağlanmalı, mesleği bırakmak isteyen seksişçilerine eğitim programları düzenlenmelidir.

Vergiler; seks işçileri ve fuhuş sektörüne hiçbir özel vergi uygulanmamalıdır. Seks işçileri diğer serbest meslek sahipleri ve işverenlerle aynı tabanda düzenli vergi ödemeli ve aynı haklara sahip olmalıdır.

Kamuoyu; her ırk, cins ve milletten seks işçileri ve/veya eski seks işçilerini damgalayıp, ayırım gözeten sosyal tavırları değiştirmek için eğitim programları desteklenmelidir. Fuhuş sektörü içinde müşterinin çok önemli ama hep göz ardı edilen rolünün toplum tarafından anlaşılmasına yardımcı olacak eğitim programları geliştirilmelidir, bununla beraber müşteriler de seks işçileri gibi suçlanmamalı ve damgalanmamalıdır. Seks işçileri ve eski seks işçilerinin hakları ve örgütlenmeleri için bu bildiri desteklenmelidir.

Kaynak: Seks İşçileri Evrensel Bildirisi, Uluslararası Seks İşçileri Hakları Çalışma Komitesi, Amsterdam

Bu haber toplam 3079 defa okunmuştur
Gaile 254. Sayısı

Gaile 254. Sayısı