“Kız Kardeşler El Sanatları Kooperatifi”
“Kız Kardeşler El Sanatları Kooperatifi”
Didem MENTEŞ
Köy kadınlarının yaratıcı sosyal aktiviteler doğrultusunda sosyal ve ekonomik kapasitelerini artırmak için ‘Örgü Sanat Projesi’ hayata geçirildi. Bu projenin yaratılmasına yıllarını dizayn ve tekstile vermiş, ‘el sanatlarına’ yenilik getiren Ayten Hüseyin oldu. Tek bir kadın olarak çıktığı yolda pek çok kadını bir çatı altında toplamayı başararak bu projenin yürütülmesi için “Kız Kardeşler El Sanatları Kooperatifi”ni kurulmasında da etkisi büyük Ayten Hüseyin’in...
10 yıldır el sanatlarına yenilikçi ürünler katmaya çalışan ve projenin eğitmenlerinden olan Ayten Hüseyin, Örgü Sanat Projesi’nin, The Management Centre tarafından gerçekleştirilmiş, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmiş ve UNDP-PFF tarafından desteklendiğini dile getirdi. Hayat şartları nedeniyle bir süre sonra adadan ayrılacak olan ve başlattığı çalışmaları başkalarına devredecek olan Ayten Hüseyin, yürütülen çalışmaları ADRES Kıbrıs’a anlattı…
HEM ÜRETİM HEM EĞİTİM
Dört haftalık olarak başlayan ve halen sürdürülen Örgü Sanatı Projesi’nin yerel kadınların yaratıcı sosyal aktiviteler doğrultusunda sosyal ve ekonomik kapasitelerini artırmaya yönelik olduğunu aktaran Ayten Hüseyin, projenin Mart 2012’de başladığını ve birçok köyde halen daha faaliyet gösterdiğini söyledi. Avrupa Birliği finansmanıyla ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı katkılarıyla bir kültürel ve sosyal sorumluluk projesi olan ‘Örgü Sanatı Projesi altında elde edilen ürünlerin, Kız Kardeşler El Sanatları Kooperatifi’nde pazarlandığını belirtti.
Ayrıca, kadınların etkili satış kapasitelerini geliştirmesi ve ekonomik gelirlerini artırması amacıyla atölyelerde ‘yaratıcı pazarlama’ eğitiminin de verildiğini aktarıyor Ayten Hüseyin.
Bu bağlamda proje makinesi ve tığ kullanılarak yapılan örgüyü öğretmek ve bu şekilde izole olmuş kırsal bölgelerde yaşayan kadınların ekonomik yönden bağımsız hale gelebilme kapasitelerini geliştirmesi de hedefler arsında…
HER KÖYDEN 30 KADIN
Kız Kardeşler El Sanatları Kooperatifi altında kadınların üretecekleri örgü sanat işlerinin hem kendilerine gelir sağlayacak hem de pazara daha fazla yerli ürün sunulacağını aktaran Ayten Hüseyin, yerli halk ve turistlere satış yaparak Kıbrıs ekonomisine de destek çıkıldığını söyledi. Hüseyin, en üst kalitedeki yün ile yapılan şapkalar, çantalar, oyuncaklar, yastık yüzleri, takılar ve daha birçok ürünün Bandabuliya ve diğer yerel pazarlarda uygun fiyata satıldığını dile getirdi.
Ayten Hüseyin, köylerde düzenlenen yaratıcı kültürel faaliyetler konulu program çerçevesinde öncelikle Erdemli, Kalavaç ve Akıncılar köyünde yaşayan 30 kadının yararlandığını aktardı.
Kooperatif olarak diğer köylere de yayılmaya başladıklarını aktaran Ayten Hüseyin, farklı köylerde her Çarşamba toplanarak faaliyetlerinin yürütülmesini projenin devamlılığı konusunda katkı sağladıklarını belirtti.
SADECE EL SANATI DEĞİL, PAYLAŞIM MERKEZİ
The Management Center’in dört hafta sponsor olduğu sürenin ardından bir buçuk yıl projeyi kendisinin yönettiğini aktaran Ayten Hüseyin, ailevi nedenlerden dolayı ülkeden ayrılmak zorunda kalacağını söyledi. Bu nedenle üç köyde yürütülen bu çalışmaları 2- 3 sorumlu tarafından yürütüleceğini aktaran Hüseyin, bu köylerin muhtarlarının da desteğiyle çalışmaların yürütülmeye devam edeceğini vurguladı. Ayten Hüseyin, çalışmaların sadece eğitim değil ürünlerin festivallerde sergilenerek satışının yapıldığını ve pazarlama metodunun da öğretildiğini aktararak, kooperatif altında farklı etkinliklerin yapılacağını anlattı.
Bir süre sonra adadan ayrılacağı için yurt dışında da kooperatifin çalışmalarını takip etmek istediğini söyleyen Ayten Hüseyin, bunun için kooperatife bir laptop alarak kadınların çalışmalara sahip çıkmasını diledi. Kooperatifin özellikle el sanatları dışında, kadınların bulaşup konuşacağı, çeşitli paylaşımlar yapabileceği bir yer olduğunu da aktaran Hüseyin, köy kadınlarının sadece örgü değil yiyecek ve içecek üreterek bunların satışlarını yapabilecekleri ve her türlü kazanım sağlayabilecekleri bir kooperatif haline geleceğini planladıklarını kaydetti.
YARATICI KADINLAR ARANIYOR
Bandabuliya (Belediye Pazarı)’nda bulunan dükkanının vakıf malı olduğunu, kendisinin ülkeden ayrıldıktan sonra oranın kooperatife çevrilmesini isteyen Ayten Hüseyin, devlet yetkililerinden bunun için destek ve kolaylık yapılmasını talep etti. Ayten Hüseyin, ileride Kız Kardeşler El Sanatları Kooperatifi’nin daha da büyümesini arzuladığını aktararak, elde edilen kazancın yarı yarıya ihtiyaçlı kadınlara ve kooperatife kalmasını istediklerini söyledi. Eğitmen Ayten Hüseyin, Kız Kardeşler El Sanatları Kooperatifi’ne yenilikçi ve yaratıcı kadınların katılarak, Örgü Sanat Projesi’ne destek vermesi çağrısında bulundu.