KKTC Üniversitelerini Etkileyecek YÖK Kararı
Bu sayfayı takip edenler hatırlayacaklardır... Yaklaşık 3 hafta önce YÖK’ün, 2015 yılından itibaren Hukuk ve Tıp Fakülteleri için taban puan uygulamasına gideceğinin sinyallerini ve bu uygulamanın ülkemizdeki üniversitelerine yönelik olası etkilerini buradan paylaşmıştım...
YÖK, bu konudaki açıklamasını 30 Ocak 2015 Cuma günü basın müşavirliği aracılığıyla kamuoyu ile paylaştı... Açıklamada üç önemli karar var.
1. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde Tıp Programlarına başarı sırası en düşük 40 bininci (40.000) sırada olan, Hukuk programlarına ise başarı sırası en düşük 150 bininci (150.000) sırada olan adayların yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilecektir.
2. Vakıf yükseköğretim kurumlarının senato kararı ile söz konusu başarı sıralarına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebilecektir.
3. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan üniversitelerdeki Tıp ve Hukuk programlarına 2015 yılından itibaren yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmesi için mevcut nakil şartlarının yanı sıra birinci maddede belirlenen başarı sırası şartını da sağlamaları gerekmektedir…
Yukarıdaki kararlardan anlamamız gereken şu: Bu yıldan itibaren LYS sonuçlarına göre Tıp Fakültesi tercihi yapabilmek için ilk 40 bin, Hukuk Fakültesi tercihi yapabilmek için ilk 150 bin öğrenci içinde olmanız gerekiyor... Yani bir öğrenci YGS’den 180 ve üzerinde puan alarak 4 yıllık üniversite tercih etme hakkı kazansa bile ilk 40 bin içinde değilse “Tıp Fakültesi”, ilk 150 bin içinde değilse “Hukuk Fakültesi” tercihinde bulunamayacak… Dahası KKTC üniversitelerinde okuyan öğrencilerin TC üniversitelerine nakil istemeleri durumunda bu şartı da sağlamaları gerekecek…
Geçtiğimiz yıl, KKTC üniversitelerinin de içinde bulunduğu bazı üniversitelerin Tıp Fakültelerine ilk 100 binden sonraki, Hukuk Fakültelerine de ilk 350 binden sonraki öğrenciler bile yerleşebilmekteydi... Başka bir ifadeyle, geçtiğimiz yıl Tıp ve Hukuk fakültesinde okuma hakkı kazanan birçok öğrenci bu yıl sınava girmiş olsalar bu fakülteleri kazanmak bir yana, tercih etme hakları bile olamayacaktı...
Hiç kuşku yok ki bu kararlar, çok hızlı büyüyen ve gelişen Türkiye yüksek öğretimi için dikkate alınması gereken kararlar... Siyasi anlamda istismar edilmezse bu kararlar Türkiye’deki yüksek öğretim kalitesini yukarıya çekecektir… Ancak bu karaların KKTC üniversitelerine etkisinin çok daha derin olacağı aşikardır.
Bu Kararlar Ülkemizdeki Üniversiteleri Nasıl Etkileyecek?
KKTC üniversitelerini tercih eden öğrencilerin ilk 40 bin ya da 50 bin hatta 100 bin içindeki öğrenciler olmadığı ortada… Dahası LYS’ye katılan birçok öğrencinin sırf açıkta kalmamak veya bir şekilde üniversiteye yerleşip yatay geçiş almak için ülkemizdeki üniversiteleri tercih ettiklerini biliyoruz…
YÖK’ün bu kararları KKTC üniversitelerinin özellikle Tıp ve Hukuk fakültelerine öğrenci yerleştirilememesine neden olacağı ortada… Benzer kararların önümüzdeki yıllarda diğer fakülte ve bölümler için de uygulanacağı düşünüldüğünde çok yakın bir gelecekte KKTC üniversitelerine, Türkiye’den oldukça az sayıda öğrencinin yerleşmesine neden olabileceği fark edilmelidir…
Peki, Ne Yapmalı?
Mantar gibi çoğalan ve büyüyen üniversitelerin, ülkemiz yüksek öğretim kalitesinde yarattığı erozyon artık görülmelidir… Diplomalı işsiz olarak aramızda dolaşan gençlerin nedenlerini artık daha iyi anlamalıyız…
Ne yazık ki; daha çok üniversite, daha çok bölüm, daha çok öğrenci yaklaşımı ile hem yüksek öğretim kalitemizi hem de gençlerimizi heba ediyoruz. Oysa yapmamız gereken bunun tam tersi olmalı… Bu nedenle yapılması gereken ilk şey, yüksek öğretimdeki anlayışımızı değiştirmek olmalı…
Yüksek öğretimde niceliksel büyüklüklere değil, niteliksel özelliklere odaklanmalıyız. Öğrenci sayısının 60 bin, 70 bin ya da 100 bin olmasının pek bir anlam ifade etmediğini fark etmeliyiz… Sıralama sınavları ile liseden mezun olan her genci sırf ailesinin parasını almak için üniversiteye kabul edip, sonra da diplomalı işsiz olarak yaşama salmak, o genç insanlara da, topluma da herhangi bir yarar sağlamıyor. Aksine sorunlu sosyal yaşamlar, tıkanmış toplumsal sorunlar ortaya çıkartıyor…
Üniversitelerimiz bilim yapmalı, yeni fikirler üretmeli, toplumsal sorunlara çözüm önerisi getirmelidir. Bunun için de üniversitelerimizi bir an önce üst düzey öğrencilerin tercih ettiği kurumlar haline dönüştürmeliyiz…
Bu noktada kanımca atılması gereken ilk adım üniversitelere girişte, kontenjan odaklı sıralama sınavı yaklaşımının terk edilerek, her bölüm için ihtiyaç duyulan yeterlilikler belirlenip, bu yeterlilikleri gösteren öğrencilerin üniversiteye kabul edilmesini sağlamak olmalıdır. Bu durum hem yüksek öğretim kalitesini artıracak hem de ortaöğretim kademesindeki liselere, yakalanması gereken yeni bir hedef ortaya çıkartmış olacaktır…
---------------------------------------------------------------------------------
Buraya Dikkat
İki Burs Duyurusu
Geçtiğimiz haftanın eğitim gündemlerinden birisi de yüksek öğrenim öğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığı önünde gerçekleştirdikleri burs eylemiydi… Şüphesiz, ülkemizdeki burs yapılanmasında hiçbir aklın anlayamadığı çarpıklıklar var…
Bu tartışmalar bir yana, yüksek öğrenim öğrencilerinin ilgisini çekeceğini düşündüğüm iki farklı burs duyurusunu paylaşmak istiyorum.
1. 2015-2016 AB Burs Duyurusu: Avrupa Birliği Burs Programı çerçevesinde 2015-2016 Öğretim Yılı AB Bursları için başvurular başlamıştır. Son başvuru tarihi 4 Mart 2015 Çarşamba olan programın uygulanması British Council tarafından yapılmaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgi veren başvuru rehberine ve müracaat formlarına www.abburs.eu adresinden ulaşılabilinir.
2. 2015-2016 Commonwealth Burs Duyurusu: Commonwealth Burs Komisyonu tarafından 2015-2016 öğretim yılında başlayacak bir doktora bursu veya halihazırda ülkemizde doktora yapmakta olan ve bir yıldan fazla ülke dışına çıkması görevi icabı mümkün olmayan doktora öğrencileri için bir yıllık araştırma bursu olmak üzere 1 adet doktora bursu müracaat kabul etmektedir. Son başvuru tarihinin 9 Mart 2015 Pazartesi olan burs için müracaatlar http://cscuk.dfid.gov.uk/apply/scholarships-developed-cw adresinden on-line olarak yapılmalıdır.