1. YAZARLAR

  2. Sami Özuslu

  3. KKTC’nin Avrupa rekoru! (1)
Sami Özuslu

Sami Özuslu

KKTC’nin Avrupa rekoru! (1)

A+A-

Hırvatistan’la birlikte artık 28 üyeli bir birlik haline gelen AB’de trafikte ölümlü kazaları aşağıya çekmek ve yol güvenliğini artırmak için adımlar atılıyor.

Önümde duran istatistiklerde ‘Kıbrıs’ dahil bütün AB üyesi ülkelere ilişkin rakamlar var.
‘Kıbrıs’ı kesme işaretleri içinde yazdım, zira tahmin edilebileceği gibi o istatistiklerde ‘Kıbrıs’ diye verilen bilgiler sadece Güney’i kapsıyor. Kuzey Kıbrıs yok.
Zaten iyi ki yok!
Eğer AB üyesi ülkelerde trafik kazalarıyla ilgili karşılaştırmalı bilgiler veren istatistikte Kıbrıs’ın kuzeyi de hesaba katılmış olsaydı, muhtemelen Kıbrıs Cumhuriyeti’ni birlikten atmak dahil bazı yaptırımlar gündeme gelirdi(!)

**

Avrupalı Gazetecilik Merkezi’nin (European Journalism Center-EJC) AB Komisyonu ile birlikte düzenlediği bir dizi seminer içinde yer alan ‘Yol Güvenliği’ konusu kapsamında verilen rakamlar son derece önemli…
2012 rakamlarına göre AB genelinde bir yılda 28 bin kişi trafik kurbanı oldu. Aynı dönemde bir buçuk milyon kişi de yaralandı.
İstatistikler yol güvenliği bakımından en iyi ülkelerin Malta ve İngiltere olduğunu söylüyor. Bu iki ülkede 2012’de milyon kişide 25 civarında ölümlü kaza olmuş. İsveç, Hollanda ve Danimarka da aşağı yukarı aynı oranlarda yer alıyor.
Adı geçen ülkeler arasında sürpriz olan Malta’nın durumu… Diğer sayılan ülkeler zaten trafik kültürü bakımından iyi bir unvana sahip… Malta öyle değil. Zaten 2011 rakamları da bunu söylüyor. Malta’da 2011’de milyon kişi başına ölümlü trafik kazası sayısı 55 civarındayken, bir yıl içinde 20’lere gerilemiş! Böylece Malta AB genelinde ‘ortalarda’ bir yerdeyken ‘en güvenilir yola sahip ülke’ konumuna yükselmiş!

**

Benzer ve yine şaşırtıcı bir istatistik de ‘Kıbrıs’a ait… 2011’de trafikte ölüm oranı milyon kişide 85 civarında iken, 2012’de bu rakam 60’ın altına inmiş!
Böylelikle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyeleri arasındaki pozisyonu dipten orta sıralara yükselmiş.
Portekiz, Yunanistan, Polonya ve diğer bazı ülkeler de trafikte ölüm oranlarını bir önceki yıla oranla aşağıya çekmeyi başarmış.
Bunun temel sebebi, AB Komisyonu’nun 2020 hedefleri arasında yer alan ‘yol güvenliği’ ile ilgili tedbirlerin uygulanıyor olması… İstenen düzeye inmese de, 28 üye ülkenin en az 20’sinde istatistiklerin yönü aşağıya yönelmiş durumda.
Birkaç ülke ise 2011-2012 karşılaştırmasında geriye gitmiş. En başta da ‘en yeni üye’ Hırvatistan!..
2011’de kazalarda ölüm oranı milyon kişide 90 civarında iken, 2012’de bu rakam 120’ye fırlamış.
Tabii Hırvatlar’ın o dönemde henüz AB üyesi olmadığını, birliğe daha bu yılın ortasında katıldıklarını hatırlatmak lazım.

**

Birer ‘küçük ada ülkesi’ durumundaki Malta ve Kıbrıs’ın bir yıl içinde alınan tedbirler sayesinde mi, yoksa geçici bir tesadüf sonucu mu sıralamada çok daha iyi yere geldiği konusu ise biraz muamma… Trafik kazaları konusunda iyi bir sicile sahip olmayan bu iki üye ülkenin vaziyetini anlamak için birkaç yıllık istatistiki verilere daha ihtiyaç var.
2011 ve 2012 verilerine bakılacak olursa KKTC’de de trafikte ölüm sayısında ciddi bir gerileme vardı. Ortalama 45 olan yıllık ölüm sayısı 2012 verilerine göre 24’e düştü. Bu sevindirici bir durum. Ne var ki 2013’ün daha sonuna gelmeden eski istatistiklere yakın bir seyir var. Yani 2012 verileri ne yazık ki yanıltıcıydı.
İşte bu yüzden AB üyesi ülkelere ilişkin istatistiklerde ‘Kıbrıs’a ait rakamlara KKTC verileri de eklenmiş olsaydı, ortaya bambaşka bir tablo çıkacaktı.
Muhtemeldir ki bir ‘rekor’dan söz edilecekti. Ama iyi bir rekordan değil!..


(DEVAM EDECEK)

Bu yazı toplam 2327 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar