Komi-Kebir’de Akdeniz Gastronomi Festivali
2. Slow Food Kom-i Kebir Akdeniz Uluslararası Gastronomi Festivali 5 Mayıs 2019’da (Büyükkonuk) Kom-i Kebir’in tarihi ve ismi bir efsaneye dayanan Aziz İksendi Kilisesinin etrafında yapılıyor.
Zekai Altan
Slow-Food Manifestosu
Günümüzde fast-food. Yani hızlı yemek anlamında... Birçok zincir işletmeler farklı tatlar sunarak hizmet etmektedirler. Bu zincir işletmelerde servis edilen fast food tipi gıdaların doymuş yağ içermeleri, lif oranlarının düşük olması, vitamin ve özellikle kalsiyum minerali bakımından yetersiz oluşları, obezitenin yanı sıra yüksek tansiyon, bölgesel yağlanma osteoporoz ve çocuklarda gelişim bozukluklarına davetiye çıkarmaktadır.
"Slow- food (Yavaş Yeme) Hareketi" hızlı yeme alışkanlığını ortadan kaldırmak ve yerel üreticileri korumak amacıyla 1986 yılında fast- food'a tepki olarak İtalya'da Carlo Petrini tarafından başlatılmıştır. Slow-Food’un sembolü da salyangoz yani Kıbrıs dilinde garavolli. Az fakat sık yemeyi ilke edinmiş ve temkinli, yavaş ancak kararlı adımlarla geçtiği yerlerde iz bırakan salyangozu sembolü olarak kullanmaktadır. İyi, temiz ve adil gıdayı savunan slow- food, tüketilen ürünlerin lezzetli olması; yeryüzüne, diğer canlılara ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde temiz koşullarda üretilmesi ve çiftçilerin emeklerinin karşılığını adil bir şekilde alması gerektiğini savunmaktadır. Bugün tüm dünyada 150 ülkede yaklaşık 80,000 üyesi bulunmaktadır.
KUZEY KIBRIS’TA SLOW-FOOD HAREKETİ
Bunlardan biri Kıbrıs’ın kuzeyidir. Ülkemizde üç kentte kurulan slow-food liderliği ve örgütü vardır. Boğaziçi, Büyükkonuk ve Galatya. Büyükkonuk slow-food ise Kom-i Kebir olarak unvan almıştır. Lideri de Gülay Komili. Aktif ve çalışkan olduğu kadar da ülkesine ve köyüne inanılmaz bağlı. Özverili ve üretken. Köy ve ülkesine olan bağlılığı kadar evrensel değerlere bağlı kalarak üretkenliğini de sürdürmektedir. Birçok organizasyonun kurulmasından ve görev üstlenmesinden başka Kom-i Kebir slow-foodun da kurucusu. Ve kısa sürede çok anlamlı üretimler ve işler yapmıştır. Gülay’ın bu hareketi takdire şayandır. Ülkesinin mutfak kültürünü ve değerlerini uluslararası alana taşıyarak evrenselliştirme başarısını da göstermiştir.
SLOW –FOOD KOM-İ KEBİR
Slow-food Kom-i Kebir bu yıl 2. Slow Food Kom-i Kebir Akdeniz Uluslararası Gastronomi Festivalini düzenliyor. 5 Mayıs 2019 tarihinde Büyükkonuk’ta... (Büyükkonuk) Kom-i Kebir’in tarihi ve ismi bir efsaneye dayanan Aziz İksendi Kilisesinin etrafında yapılıyor. Sakın bu etkinliği Eko-Gün ile karıştırmayın. Bu farklı bir organizasyon. Eko Turizm Derneği ve Büyükkonuk Belediyesi ile alakalı değil. Bu etkinlik Slow-Food Kom-i Kebir ile ilgilidir.
ULUSLAR ARASI BİR ETKİNLİK
Etkinliğe davetli Slow Food ülkeleri, Fransa, Mısır, Arnavutluk, İran, Mısır, Türkiye İstanbul slow food Yağmur Böreği, slow food Teos, slow food Halfeti ve Kuzey Kıbrıs’tan da DAÜ, YDÜ, İstanbul Medipol Ünüversitesi katılacak. Slow-food Kom-i Kebir üyelerinin kuracağı stantlarda ise slow-food felsefesine uygun lezetler sunulacak. Ve bu akımın daha da yaygınlaştırılması için de farkındalıklar yaratılacak. Gülay Komili’nin kendi çabası ve girişimi ile ortaya koyduğu bu çabanın ve özverinin sonucu evrensel boyuta taşınacağından şüphe yoktur. Bu etkinlikte Slow-food Kom-i Kebir’in öncülüğünde ülke ve diğer ülke lezzetleri tanıtılacak. Bu lezzetleri tatmak ve tanımak için adres Kom-i Kebir (Büyükkonuk). Etkinlik bu aşamada kalmıyor. Sempozyum ile devam ediyor. 6 Mayıs Pazartesi günü saat 10.30’da düzenlenecek panelde “Akdeniz’de Yavaş Yemek Hareketi” konulu panel düzenlenecek. Katılımcılar ise, Moderatör: Nihat Özdal- Slow-Food Halfeti Lideri, Neptün Soyer- Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı –İzmir, Barbara Massaad- Slow-food Lübnan lideri, yemek yazarı, Ayfer Yavi- Slow-food Türkiye Yağmur Böreği Lideri yazar-arkeolog ve Zekai Altan-Slow-Food Galatya lideri ve araştırmacı –yazar. Panelde inanılmaz Akdeniz yemekleri ve gastronomisi tartışılacak. Slow-food Kom-i Kebir Lideri Gülay Komili’yi ve ekibini kutlamak gerekir.