Konyalı- Restaurat - İzmir
Bu aralar sağlık sorunlarını aşmak için uğraşıyoruz. Arada bir de Türkiye’ye giderek kısa süreli kontroller...
Bu aralar sağlık sorunlarını aşmak için uğraşıyoruz. Arada bir de Türkiye’ye giderek kısa süreli kontroller... Ve bu hafta İzmir’deyiz. Ve sizlere buralardan yöresel bir lezzeti anlatalım. Bu lezzet İzmir’e ait değildir. Yöre mutfakları yöre adları ile büyük şehirlerde kendi mutfaklarını tanıtarak para kazanıyorlar. Bu tür mutfaklar Kıbrıs’ta da vardır. Gittikleri restoranın yöre mutfağını bilmeyenler yedikleri mönüler ne olursa olsun o yerin mutfağı olarak öğreniyorlar. Bu yanlıştır. İzmir’de çok modern ve hijyenik bir binada hizmet veren Konyalı Mutfağı restoran. Kıbrıs’ta da hizmete açıldı. Hep işitiyorum. Çok güzel diye. Bir restoranın mutfağı mönüleri çok güzel olabilir. Ancak yöre mutfağının ne kadarını sunuyorlar. Lezzet mekânlarında her zaman nefis ve lezzetli mönüler tadabilirsiz. Ancak sunulan mönüler bir yöreye özgü ise bunun da hakkı verilmelidir. Bu noktada sunulan mönülerin lezzetleri değil sunulan mönülerin ne kadar yöresel olduğu önemlidir. Gidilen restoranlarda sunulan mönülerin lezzetini tadarken yöresel özelliğini ne kadar taşıdığı da önemli… İzmir’de Konya Restoran’a gittik. Ben bu yöre mutfakları konusunda biraz da heyecanlıyım Çünkü bu tür mekânlarda farklı yöntemlerle hazırlanan hatta sunumu bile farklı olan lezzetleri tatmayı severim.
Kıbrıs’ta görmek zor
Konya Restoran İzmir’in merkezinde. Oldukça geniş bir bina ve modern… Personel sayısı çok… Gelen giden misafir sayısı da... Bu kadar çok sirkülasyonu olan 24 saat hizmet veren mekânları Kıbrıs’ta görmek mümkün değildir. Bu nüfus ile ilgili bir durumdur. Kıbrıs’ta birçok mekân hem az nüfus hem de turizmdeki yanlış politikalar sonrası yeterli arzın olmaması sonucu kısa ömürlü olmaktadırlar. Türkiye’de durum çok farklı! Heyecanla restoranda oturduk. Herkes karın doyurma derdinde ben de karnımı hangi farklı bir mönü ile doyuracağım kaygısındayım.
MÖNÜ VE LEZZET
Çok güzel bir mönü kartı seçeneklerimizi yapmamız için sunuldu. Mönüyü incelediğimde galiba Konya yöresel mutfağı ile ilgili birkaç bilinen mönü dışında tüm mönüler farklı ülkelere ait ve genelde bilinen ızgara türleri. Konyalı restoranda Urfa kebabı da bulabilirsiniz. Ben buraya Konya mutfağı tatmaya geldim ancak karşıma Urfa ve benzeri mönüler ile karşılaştım. Şunu söylemek gerekiyor. Karnımı doyurmam gerekiyorsa bir kebapçıya gidip de karnımı doyurabilirdim. Tabii yapacak bir şey yok. Herkes siparişini verdi. İskender. İskender’in yurdu Bursa… Ama Konyalı restoranda da bulabilirsiniz. Ben de mönüyü inceleyerek seçimimi yapmaya çalıştım. Arada bir de garsonlara danışarak. Sıkıntılı bile olsa biraz bilgi aldık. Benim kararım etli ekmek ve bıçak arası. Bu arada acılı ezme, marul yaprağında kısır, yoğurt ve salata servisi yapıldı. Bir tür giriş gibi. Herkes iskenderini yerken ben Şükran ve Mehtap da bu meşhur etli ekmek ile bıçak arası pideyi beklemeye başladık. Ve biz de acılı ezme ile marul yaprağına sarılı kısır ile karnımızı doyururken siparişlerimiz geldi. Sunum çok güzel, mükemmel... Uzun bir tahta üzerinde yayılmış uzun iki pide. Biri etli yani etli ekmek diğeri de kıymalı bunun da adı bıçak arası. Benim bildiğim ekmek farklı. Bunlar bildiğimiz pide ancak çok ince açılmış yufka ile hazırlanıp fırınlandı. Doğrusunu söylemek gerekirse doymayacağımı anladığım için ben ısrarla Konya’ya özgü bir fırın kebabı siparişi verdim. Bu defa da tandır gibi yani küçük parçalara doğranmış tırnak pide üzerinde servis edilen bir yemek geldi. Pek anlamadım. Yanında da kuru soğanı, domatesi ve pirinç pilavı ile. Burada lezzetler çok güzel. Damak tadı... Gerçekten gidilecek bir mekan... Ancak bu güzel mekanda ben etli ekmeği sebzesi ile ve fırın kebabı ve Çebiç’i de tatmak isterdim. Çünkü Konya Mutfağı, Orta Anadolu bölgesinin tipik bir yansımasıdır… Konya Mutfağı’na genellikle kuzu ve koyun etinden yapılan yemekler hâkimdir. Konya Mutfağı denilince akla ilk olarak “Etli Ekmek” ve “Fırın Kebap” gelir.
Akla ilk “Etli Ekmek” ve “Fırın Kebap” gelir
Konya Mutfağı, Orta Anadolu Bölgesinin tipik bir yansımasıdır… Konya Mutfağı’na genellikle kuzu ve koyun etinden yapılan yemekler hâkimdir. Konya Mutfağı denilince akla ilk olarak “Etli Ekmek” ve “Fırın Kebap” gelir. Fırın kebabı yanı sıra Konya mutfağının önemli ve özel bir diğer yemeği ise “Çebiç” adı verilen yöresel tattır. “Çebiç” de “Fırın Kebabı” gibi koyun etinden yapılır. “Çebiç” yapımında temizlenen koyun dört ayağından bağlanarak tandıra sarkıtılır. “Çebiç”in lezzetli olmasının püf noktasını etin ateşe değmemesinde saklıdır. “Çebiç” pişirirken tandırın ağzı çamur ile sıvanır, hava alması önlenir. Kıbrıs’ta yapılan Fırın kebabı yöntemi gibi. Tandırın sıkıca sıvanması ve kuzunun buharda pişmesi önemlidir. Bu yemeğin de özel bir garnitürü vardır. “Çebiç” yemeğinin yanında geleneksel olarak yoğurt çorbası, bulgur pilavı, su böreği, höşmerim veya baklava sunulur. Bir diğer sunum ise bamya çorbası, pirinç pilavı ve meyve hoşafı ile gerçekleştirilebilir. Bu tür restorantlar yöresel mönülerini ön plana çıkarırlarsa ve geleneksel garnitür ve sunumlarını servis ederlerse daha farklı bir mönü konseptini yakalarlar. Kıbrıs’ta Konya Mutfağı açıldı. Çok yakında bu mutfağı inceleyerek notlarımızı ve yorumlarımızı aktaracağım. Gideceğiniz restoranlarda unutmayın, yöresel mönüler sunuluyorsa mönüler hakkında tam bilgi isteyin. Bir yöreyi bir ülkeyi mönüleri ve lezzetleri ile tanıyabilirsiniz.