1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Koop-Süt, SÜTEK’e dava açtı!
Koop-Süt, SÜTEK’e dava açtı!

Koop-Süt, SÜTEK’e dava açtı!

Koop-Süt, Süt Borsası Tüzüğü’ne aykırı olarak 2016 yılından beri kuruma ‘içme sütü’ vermediği gerekçesiyle, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu aleyhine dava açtı.

A+A-

Koop- Süt avukatı Hasan Esendağlı, Süt Borsası Tüzüğü ihlal edildiği gerekçesiyle SÜTEK’e dava açıldığını belirterek, “SÜTEK Yönetim Kurulu 2015’de Koop-Süt’e 20 ton süt verme kararı almasına rağmen 2016’da sütü vermemesi nedeniyle, Koop-Süt, içme sütünü borsadan daha pahalıya alıp, üretmek durumunda kaldı. SÜTEK’in bu içme sütünü vermesi gerektiği, vermemekle ihlalde bulunduğu gerekçesiyle YİM’de dava açıldı” dedi.

 

Didem MENTEŞ

Kooperatif Süt Ürünleri Kurumu (Koop-Süt), Süt Borsası Tüzüğü’ne aykırı olarak 2016 yılından beri kuruma içme sütü vermediği gerekçesiyle, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK)’e dava açtı.

SÜTEK’in Koop-Süt’ün günlük 30 ton içme süt işleme kapasitesine rağmen, 2015’de kuruma 20 ton süt verme kararı aldığı ancak daha sonra 2016 yılında bu karadan vazgeçmesi üzerine Koop-Süt, Yüksek İdare Mahkemesi’nde, Süt Borsası Tüzüğü’nün 7’inci maddesine aykırılıktan hukuk yoluna başvurdu.

Yüksek İdare Mahkemesi’nde Gülden Çiftçioğlu’nun baktığı dünkü davada, Koop-Süt’ü temsilen Avukat Hasan Esendağlı ve SÜTEK’i temsilen Yusuf Kahyalar adına Avukat Meltem Şah hazır bulundu. Avukat Şah, dava konusunun SÜTEK Yönetim Kurulu’nda görüşüleceğini ve sorunun giderilmeye çalışılacağını beyan ederek, bir süre talep etti. Avukat Esendağlı da buna itiraz etmedi. Mahkeme,  bu beyanlar ışığında bir hafta müddet vererek, 18 Ekim Çarşamba gününe kadar süre tanıdı.

Esendağlı: “Süt Borsası Tüzüğü’ne aykırılık var”

Koop-Süt avukatı Hasan Esendağlı, Koop-Süt’ün içme sütü üretip, piyasanın % 90’ını elinde bulundurduğunu anımsatarak, SÜTEK’in ürettikleri oranda sütü teslim etmesi ve geri kalan sütün borsaya konulmasının tüzükte yer aldığını ifade etti. Koop-Süt’ün günlük 30 ton içme süt işleme kapasitesi olduğunu ancak SÜTEK’in 2015’de Koop-Süt’e 20 ton süt verme kararı aldığını söyleyen Esendağlı, 2016 yılında bu karadan vazgeçildiğini aktardı.  Süt Borsası Tüzüğü ihlal edildiği gerekçesiyle Koop-Süt’ün, SÜTEK’e dava açtığını söyleyen Esendağlı, “SÜTEK Yönetim Kurulu kara almasına rağmen sütü vermemesi nedeniyle, Koop-Süt, içme sütünü borsadan daha pahalıya alıp, üretmek durumunda kaldı. SÜTEK’in bu içme sütünü vermesi gerektiği ve vermemekle ihlalde bulunduğu gerekçesiyle YİM’de dava açıldı” dedi.

“SÜTEK’e bir hafta süre verildi”

Esendağlı, “Bugünkü görüşmede SÜTEK avukatı şu beyanda bulundu; Koop-Süt geçtiğimiz dönem içerisinde üreticilerin bir grevi oldu, SÜTEK’den süt almamaya başladılar, üreticinin sütü elde kalıyordu, Koop-Süt çok anlayışlı davrandı ve bütün sütü aldı. Böyle bir anlayış ve iyi niyet gösterdiği için de SÜTEK bu sorunu çözmek ister. Yönetim Kurulu toplantısı olacak ve bu sorunun çözülmesini umduklarını mahkemeye aktardı. Ben de eğer böyle bir durum olursa memnuniyet duyarız” dedi.

Mahkemenin bu beyanlar ışığında bir haftalık süre vererek, 18 Ekim Çarşamba gününe kadar süre verdiğini aktardı.

Süt Borsası Tüzüğü ne diyor?

Süt Borsası Tüzüğü’nün Süt Pazarlama adı altındaki 7’inci maddesi şöyle: “Süt Borsası’nda Borsa’ya arz edilecek süt % 100’e ulaşıncaya kadar, imalatçılara süt pazarlama, son iki yılda aldığı süt oranı dikkate alınarak düzenlenir. İlgili yılın toplam süt miktarından içme sütü çıkarılarak (çıkarılacak içme sütü miktarı Borsa’ya arz edilecek süt miktarlarına göre Yönetim Kurulu tarafından belirlenir) kalan süt üzerinden imalatçıların hak edişleri belirlenerek yapılır. Hak edişini almayan İmalatçı borsadan süt talep edemez”

 

 

 

Bu haber toplam 3459 defa okunmuştur
Etiketler : , , , ,