1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kooperatif Zirai Levazım MALİ ÇIKMAZDA
Kooperatif Zirai Levazım  MALİ ÇIKMAZDA

Kooperatif Zirai Levazım MALİ ÇIKMAZDA

2016 yılından beri üst üste zarar eden ve birikmiş 11 milyon TL zararı bulunan Kooperatif Zirai Levazım, Kooperatif Merkez Bankası’ndaki borçlanma (kredi) limitini doldurduğu için çıkmaza girdi.

A+A-

Kooperatif Merkez Bankası ve Koop Süt’ün ortağı olduğu Kooperatif Zirai Levazım iflasın eşiğine geldi.
Şirketin bankaya ve dış piyasaya olan borcuyla birlikte 30 milyon TL’yi aşkın borcu bulunuyor.
2016 yılından beri üst üste zarar eden ve birikmiş 11 milyon TL zararı bulunan Kooperatif Zirai Levazım, Kooperatif Merkez Bankası’ndaki borçlanma (kredi) limitini doldurduğu için çıkmaza girdi.
Son 3 aydır çalışanların maaşlarını ödemede zorlanan kurum yönetimi, çalışanların maaşlarından 3 ay süreyle kesinti yapılması önersinde bulundu ancak çalışanlar kesintiyi kabul etmedi.
Yaşanan sıkıntılar nedeniyle Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeni atanan Salih Yücesoylu ve Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Güröz, görevlerinden istifa ederek, sekreterliğe sundu.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Koop-Sen’in Başkanı ve Koop Zirai Levazım Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Güröz, şirketin nakit sıkıntısı yaşadığını, Kooperatif Merkez Bankası’nın iştiraklerine verebileceği kredi oranın sınırlı olduğu gerekçesiyle şirketin tıkınma noktasına geldiğini açıkladı.

 

 YENİDÜZEN’e konuşan Koop-Sen’in Başkanı ve Koop Zirai Levazım Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Güröz, kurumun son üç yıldır zarar ettiğini, çalışanların 3 aydır ödenmediğini belirterek, bankanın iştiraklerine verebileceği kredi oranın sınırlı olduğu gerekçesiyle şirketin tıkınma noktasına geldiğini açıkladı.

 

“11 milyon TL birikmiş zarar var”

Güröz, kurumun banka borcuyla birlikte Kıbrıs ve Türkiye’de mal aldığı yerlere 30 milyon TL’yi aşkın borcu olduğunu açıkladı. Kurumun 11 milyon TL birikmiş zararı olduğunu da söyleyen Güröz, 2016 yılında 1 milyon 900 TL, 2017’de 2 milyon 100 bin TL zarar ettiğini dile getirdi. TC ile yapılan ekonomik protokole göre  “2 yıl üst üste zarar edenlere iştiraklerin kapatıldığına dair bir madde bulunduğunu belirten Güröz, Koop Levazım’ın üçüncü yıl zarar ederse kapanabileceğini aktardı.
Güröz, çalışanların 3 aydır maaş alamadığını da belirtti.
Güröz, Levazımın Koop- Bank’tan 5 milyon TL’ye yakın borç isteğini, bunun 2 milyon TL’sinin nakit, 2 milyon 800 bin TL’sinin de teminat mektubu olduğunu söyledi.
Güröz, Levazımın Kooperatif Merkez Bankası’ndaki borçlanma (kredi) limitini doldurduğu için kredi talebinin Borçlanma Kurulu’na sunulduğunu belirtti.

“Çalışanlar kesintiyi kabul etmedi”

Güröz, Kooperatif Merkez Bankası’nın yeterince riske girdiği için bankacılık kuraları çerçevesinde daha fazla riske giremeyeceğini, iştirakinin önünü açamayacağını söyledi. Göröz, bankanın iştiraklerine verebileceği kredi oranın sınırlı olduğu gerekçesiyle tıkınma yaşandığını aktardı.
Kilitlenme olduğu için Borçlanma Kurulu’nun bazı yaptırımları gündeme getirdiğini söyleyen Güröz, otuz beşi kadrolu olan 54 çalışanın maaşlarından % 25-30 oranında 3 aylık bir kesinti yapılmasını önerdiğini ifade etti.
Güröz, sendika başkanı olarak da bu konuda çalışanları bilgilendirdiğin ancak çalışanların bu yaptırımları kabul etmediğini söyledi. 
Güröz, “Sendika olarak biz aracı girdik. Yaptırımlar yerine gelsin, işletmenin önü açılsın insanların işsiz kalmasın dedik ancak çalışanlar reddedince sendika olarak geri adım attık” dedi.

İşletmenin tıkanmış durumda olup, önünün açılması için bir takım yaptırımlar gerektiğini söyleyen Güröz, “Yöneticiler risk alıp, borcun altına imza atacak. Çalışanlar da tasarruf tedbirleri çerçevesinde karar alacak. Bunu Koop-Süt'te başardık”

“30 milyon TL’yi aşkın borcu olan yer”

Yaşanan bu gelişme sonrası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yücesoylu ile birlikte istifalarını sekreterliğe verdiklerini söyleyen Güröz, istifalarla birlikte Şirketler Mukayyitliği’nin devreye gireceğini aktardı.
Güröz, “İstifalar sonrası süreçler başlayacak. Kıbrıs ve Türkiye’deki firmalardan aldığı mallar ve bankaya olan borçlarıyla birlikte 30 milyon TL borcu olan bir yere yönetim sahip çıkamazsa Mukayyitlik kayyum atayacak. Kayyum atayınca 2 müfettiş orayı idare edecek. Ticari hacmi olmayan bir yeri nasıl idare edecek? Büyük bir ihtimalle kapanma yoluna gidecek” dedi.
Güröz, şirketin ticari hayatını devam ettirebilmesi için gübre getirmesi gerektiğini aksi takdirde yıl sonuna işlevsiz kalacağını vurguladı.

“Çalışanlar da yöneticiler de elini taşın altına koyacak”

İşletmenin tıkanmış durumda olup, önünün açılması için bir takım yaptırımlar gerektiğini söyleyen Göröz, “ Koop-Süt de olduğu gibi çalışanlar elini taşın altına koyacak. Yöneticiler de risk alacak, borcun altına imza atacak. Çalışanlar da kelle koltukta tasarruf tedbirleri çerçevesinde karar alacak. El birliği ile alt-üst ilişkileri olmadan bu işletmeyi kurtaracağız. Biz bunu Koop-Süt de başardık. Son 4 yılda kâr ediyor. Çalışanlar bunu yaparsa biz sendika olarak öncülük yaparız. Ama olmazsa tıkanacağız” şeklinde konuştu.
Güröz, “bu iş eylemle de olmaz kime karşı eylem yapacağız? Evet yöneticiler hata yapmıştır ve bugünlere gelindi. Ama bunda çalışanların da payı var. % 70 yöneticilerin hatası varsa, % 30 da çalışanların hatası var. Bunları hep unutmak ve sil baştan başlamak lazım. Sil baştan başlayacaksın, hakkını kurtaracaksın. Koop-Süt bunu yaptı çalışanlar hakkını aldı.”

 

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-964.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 4470 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler