1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "‘Koordinasyon Ofisi’ ile meclis by-pas edildi"
‘Koordinasyon Ofisi’ ile meclis by-pas edildi

"‘Koordinasyon Ofisi’ ile meclis by-pas edildi"

Toparlanıyoruz Hareketi: “Hükümetin halk iradesine sahip çıktığını söylemek zor”

A+A-

 

Toparlanıyoruz Hareketi, hükümetin “Meclis’i by-pas ederek hukuka aykırı bir şekilde yürürlüğe koyduğunu” iddia ettiği ‘Koordinasyon Ofisi’ anlaşmasına bakıldığında, Hükümetin halk iradesine sahip çıkmak gibi bir kaygısı bulunduğunu söylemenin çok zor olduğunu savundu.

Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan açıklamada, hükümet programında hükümetin, ‘Türkiye Cumhuriyeti ve tüm diğer ülke ve uluslararası kuruluşlar ile her alanda sağlıklı ilişkileri ve toplumsal onuru gözeten saygı ve eşitlik yanlısı yaklaşımları önemsemekte’ olduğunun yazıldığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı, Merkez Bankası yönetimi ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanı’nın KKTC yurttaşlarından olmasının sağlanacağı ifadelerinin yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, “ancak hükümetin, Meclis’i by-pas ederek hukuka aykırı bir şekilde yürürlüğe koyduğu ‘Koordinasyon Ofisi’ anlaşmasına bakıldığında, aslında hükümetin halk iradesine sahip çıkmak gibi bir kaygısı bulunduğunu söylemek oldukça zordur” denildi.

Toparlanıyoruz Hareketi açıklamasında, hükümetin “toplumsal onuru gözeten saygı ve eşitlik yanlısı yaklaşımları” ilerletmek konusundaki “kararlılığını” ve hükümet programındaki bu hedeflerin tam olarak ne anlama geldiğini saptayabilmek için Başbakanlığa bilgi edinme başvurusunda bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada, Başbakanlık’tan yöneltilen sorulara aydınlatıcı bilgi veya belge edinilemediği, bunun üzerine Bilgi Edindirme ve Değerlendirme Kurulu’nun kararıyla soruların kamuoyu ile paylaşılmasına karar verildiği kaydedildi.

Açıklamada, Başbakanlığa yöneltilen sorular şu şekilde sıralandı:

Hükümet programında K.K.T.C. Merkez Bankası’nın yönetiminin doğrudan doğruya K.K.T.C. yetkili makamları tarafından atanacağına dair bir hedef vardır. Ancak 41/2001 Sayılı Yasa incelendiğinde, K.K.T.C. Merkez Bankası yönetimini atama yetkisinin halihazırda doğrudan doğruya K.K.T.C. yetkili makamlarında olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda, söz konusu hedefle ne anlatılmak istenmektedir?

29/1976 Sayılı Güvenlik Kuvvetleri’nin Kuruluşu, Görev ve Yetkiler Yasası, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın K.K.T.C. yurttaşlarından olmasını engelleyen herhangi bir düzenleme içermekte midir?

3/1972 Sayılı Sivil Savunma Yasası, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın K.K.T.C. yurttaşlarından olmasını engelleyen herhangi bir düzenleme içermekte midir?

Eğer K.K.T.C. Merkez Bankası yönetimi şu anda doğrudan doğruya K.K.T.C. yetkili makamları tarafından atanmıyorsa, bu atamalara ilişkin mevcut uygulama nedir?

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın atanmasına ilişkin mevzuat ve/veya uygulama nedir?

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın atanmasına ilişkin mevzuat ve/veya uygulama nedir?

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın ve Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın K.K.T.C. yurttaşlarından olması için hükümetin bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar nedir?

(tak)

Bu haber toplam 1269 defa okunmuştur