1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “KOP sürecinde 2014 boşa geçti”
“KOP sürecinde 2014 boşa geçti”

“KOP sürecinde 2014 boşa geçti”

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu, Pazartesi akşamları Kanal Sim ekranlarında yayınlanan Sim Futbol programına çarpıcı açıklamalarda bulundu

A+A-

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu, Pazartesi akşamları Kanal Sim ekranlarında yayınlanan Sim Futbol programına 2014 yılını değerlendirdi. Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) ile adada futbolu birleştirme sürecinden, KTFF danışmanı Jerome Champangne’ye kadar, Türkiye Bölgesel Amatör Lig’e transfer olan futbolcular konusundan, 2015 yılında yapılması planlananlara kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sertoğlu “Ciddi mesai harcayıp efor sarf ediyoruz”
Sertoğlu’nun açıklamaları şöyle: “Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) 1955 yılında kurulan ve bana göre ülkemizin en güçlü ve en köklü kurumu. Binlerce kişiyi etrafında tutabilen bir federasyon. Çok kötü bir gidişten sonra 2010 yılına kadar bir dönem var, bir de 2010 yılından sonra bir dönem var. Tabi arada Niyazi Okutan dönemini ayırmak lazım. O dönemde de ciddi şekilde uğraşlar yapıldı. O günkü siyasi aktörler, Sayın Ömer Adal’ın ve Niyazi Okutan’ın da önünü kestiler. Hiçbir dönemde bugünkü kadar ileriye gidilmedi. Federasyonu sıfırdan organize ettik. Oturduğumuz koltuktan binamıza kadar birçok konuda gelişme sağladık. Ama 3-4 yıl içerisinde herşeyi yapabilecek geldik mi? Gelemedik. Ama gelebilmek için ciddi şekilde mesai harcayıp efor sarf ediyoruz.

“2014 boşa geçti”
“KOP sürecinde 2014 yılı bana göre boşa geçmiş bir yıl oldu. İlk günlerde çalışmalarımız, görüşmelerimiz oldu. Ama 6’ncı ay ile 12’nci ay arasında pek birşey olmadı. Bana göre olmama sebebi, çok süratli gittik, birşeyler tam hazmedilemedi. Bu altı ayı da hazmetme dönemi olarak kabul edelim biz. Ama önümüzdeki yılda olacak olan olması lazım. Bir demecimde 2014 yılı sonuna kadar yüzde yetmiş bu işi çözeriz demiştim. Bunları o günkü tempoya göre söyledim. Fakat geldiğimiz noktada bunun böyle olmadığını gördük.

KOP’a üyelik konusu
“Neden üye olayım konusu vardır. Siz olsanız benim yerimde yaparmıydınız? Ben ‘evet yapardım’ diyen tek bir kişi görmedim. Evet üye olalım. Sorun yok. Üye olacağımızı biz zaten kabul ettik. Ama statü ne olacak?  Sonra konuşuruz dediler. Böyle bir mantık yoktur. Kulüpler bize ‘neden üye oldun başkan?’ diye sormayacak mı? Bizim pozisyonumuz ne olacak? Bir karşılıklı maç yapabilecek miyiz? Bu işler uğraşma ister. Uğraşmaya devam edeceğiz. Ülke gençliği için bu konu en önde duran bir argümandır. KOP Başkanı Koutsokoumnis ile en son bir ay önce komite toplantısında görüştük. Bu sürede görüşemedik. Zaten inanılmaz zor bir süreçten geçiyorlar. Yaşadıkları çok ciddi bir süreçtir. Düşünün siz, polis KOP’un bilgisayarlarına el koyacak, ciddi suçlamalar olacak. İddiaları öne süren sokaktan geçen bir adam değil, FIFA kokartlı bir hakemdir.”

“Bana göre Blatter’in Champagne’ye ihtiyacı vardır”
“Futbol Federasyonu’muzun danışmanlığını yapan sayın Jerome Champagne’nin FIFA başkan adaylığı sürecinde gün geçtikçe pozisyonunun güçlendiğini hep beraber görüyoruz. Ocak ayının sonuna kadar bu adaylıkla ilgili birşeyler bekliyorum. Bana göre hem bizim, hem Jerome, hem de Kıbrıs futbol camiası açısından ciddi şeyler olacak. Hep birlikte göreceğiz. Jerome yoluna tek başına mı devam eder, başka bir anlaşmanın içerisine mi girer bilmiyorum. Yaklaşık bir aydır kendisi ile görüşmedim, Orçun Kamalı arkadaşımız hergün kendisi ile görüşüyor. Hepimizde beklenti var. Ocak ayı sonunda adaylık başvurusunun son günü. Resmi başvuru yapmadı. Başvuruyu yapar mı yapmaz mı, Blatter ile işbirliğine girer mi kendi bileceği iş. Bana göre Blatter’in Jerome’a ihtiyacı vardır.”

“FIFA’da adımızın geçmesi eskiden hayaldi”
FIFA’nın geçtiğimiz ay Fas’ta gerçekleştirdiği toplantı sonrası FIFA Genel Sekreteri’nin bize göndermiş olduğu bir yazı vardır. Gönderdiğimiz “Tüm Kıbrıslılara ve Kıbrıs futbol camiasına” mektubunun FIFA’da ele alınması ve Genel Sekreter’in bize mektup göndermesi, bu tarz şeyler eskiden hayaldi. KTFF danışmanının FIFA başkan adayı olması hayaldi. Bizi idare edenler bunu bile değerlendiremiyor. Tanıtım fonlarımızda, kalemlerimizde ciddi paralar harcanıyor. Bu konu kimin umurunda? Türkiye Futbol Federasyonu için Jerome Champagne bana göre bulunmaz nimettir. Bu adamı bizim tanıtımımız için desteklemek, bizim faydamıza olmaz mı? Arayan soran yok. Budur bizim isyanımız.”

“Gençlik ve Spor Bakanlığı olmaması ülkenin ayıbıdır”
“Bugün futbol kulüpleri bu ülkede olmazsa, gençlik diye bir şey kalmayacak. O günlerin gelmesine izin vermeyeceğiz. Kulüpleri yaşatmak ve güçlendirmek için elimizden geleni yapacağız. Ama başaramazsak hep beraber ağlayacağız. Aktif futbolla ilgilenen kişiler 10 bini geçti. Bu ülke nufüsuna göre ciddi bir rakamdır. Gençliği ayakta tutan kulüplerdir dedik. Bireysel el altından birşeyler vermeyin dedik. Bir spor politikası geliştirip o politikanın gerektirdiği ne varsa her branş için onu yapın dedik. Benim ülkemde Gençlik ve Spor ile ilgili bir bakanlık var mı? Olmaması bizim ayıbımızdır, ülkenin ayıbıdır. Bu ülkede bana göre en gerekli bakanlıktır. Dünyada ve Türkiye’de Gençlik ve Spor’a global bütçeden ciddi rakamlar ayrılıyor. Bir de bize bakın, komik ve gülünçtür.

“Taksim Sahası’nı bozduğun gibi yapacaksın”
“Çetinkaya gibi bir kulüp kapanacak da kimsenin umuru olmayacak. Ralli yapıldı, seyrettik, keyiflendik, mutlu olduk, destek verdik. Çok da güzel oldu. Ama Taksim Sahası’nı bozduğun gibi yapacaksın. Çetinkaya üç aydır randevu talep ediyor, vermiyorlar. İdarecilik bu mu?”

Bölgesel Amatör Lig’e transfer olan futbolcular konusu
“Uzunca bir süredir bu konu ile ilgili olarak bir çalışmamız vardır. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir girişimimiz olacak. Kulüplerin bu konuda ciddi bir talebi vardır. Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyan bir ülkedir. Yasal yollara başvuracağız. Önce Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) nezdinde girişimimiz olacak. Daha sonra farklı yönden girişimlerimiz olacak. TFF ile aramız iyi olmadı ancak karşılıklı ilişkilerimiz devam ediyor. Başkanların ilişkilerinin durumu çok da önemli değil, önemli olan kurumların işbirliği. 2015 yılında ciddi şekilde bu görüşmeler devam edecek. Özellikle altyapılar konusunda birlikte faaliyetlerimiz olacak. Yine 2015’te Sınırüstü’ndeki arazi ile ilgili bir çalışmamız vardı. Ama maddi imkansızlıklardan bir türlü başlayamadık. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni yılda inşallah temelimizi atar, tesisi gençliğe armağan ederiz. Bu tesis sadece futbol olarak değil, diğer spor federasyonların hizmetine de verilebilir.”

“Diğer Spor Federasyonları ile bir araya gelmemiz zor gözüküyor”
Milli Olimpiyat Komitesi ile ilgili olarak Spor Federasyonları ile birlikte yola çıktık. Daha sonra bazı federasyon başkanı arkadaşlarla bazı konularda fikir ayrılıkları yaşadık. Bana göre yanlış davrandılar, olmaması gerektiği gibi konuştular. Ben yaşananlardan kırıldım. Ben spor için birlikte mücadele edelim dedim. Bazı tepkiler gelince futbolu ayırdık, bir araya gelmemiz zor olacak gibi görünüyor. Biz kendimizi kimseden büyük görmüyoruz. Herkes bu yolda mücadele ediyor. Ama hizmet ederken herkes gerçekleri göz önünde bulunduracak. Bizden biri birşey istediğinde yok demeyiz.”

“Beni mutlu eden genç oyuncular”
“Beni bu sezon liglerde en çok mutlu eden, 5-6 tane adını şanını bilmediğimiz genç oyuncunun parlaması. Eskiden böyle birşey yoktu. Biz bunun için uğraşıyoruz. Gelecek yıllarda hiç adı duyulmamış o kadar daha genç ön plana çıkacak. Bu Tamsu U15 Ligi’nin getirdiği güzelliklerdir. U13, U14’ü de yapmamız lazım. Yaz aylarını futbol panayırı şeklinde dizayn etmeliyiz.”

“Hakemlerden memnunum”
“Hakemlik çok değişik bir meslek. Sanki de dünyada sadece bizde hata yapılıyor. Bizden çok daha ciddi hatalar yapılıyor. Önemli olan art niyet ve kasıt olmasın. Ben hakemlerin disiplininden ve yönetimlerinden memnunum. Uzun yıllardan sonra birçok genç hakem Süper Lig’de görev aldı ve ciddi şekilde başarılı oldular. Gençlere maç vermeye devam edeceğiz.”

“Halkımız kendi kurumlarına sahip çıksın”
“Tüm halkımız birşeyi unutmasın. Kendi kurumlarına sahip çıkmak demek ülkeyi geliştirmek demektir. Kurumlarına sahip çıksınlar. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş hepsini seyrediyoruz ama Lefke’den Mağusa Türk Gücü’ne kadar bunların hepsi de bizim kendi kurumlarımızdır. Bu kurumlarımızı geliştirmek için kavga edeceğiz, halkımız da bize destek verecek. Önce kendi kulüplerimiz, kendi çocuklarımız, daha sonra diğerleri. Kendimizi atlayıp başka yerlerde heyecan aramaya gerek yok. Kendi heyecanımızı kendi içimizde yaşayabilir, kendi güzelliklerimizi yaratabiliriz.”

Bu haber toplam 1851 defa okunmuştur