1. YAZARLAR

  2. Necmi Belge

  3. KOP’tan kopuşumuzun hikayesi
Necmi Belge

Necmi Belge

KOP’tan kopuşumuzun hikayesi

A+A-


1 Nisan 1955 yılında EOKA tedhiş örgütünün önce İngilizlere, sonra Kıbrıslı Türklere karşı başlattığı eylemlerin sonunda, 31 Ekim 1955 yılında asli üyesi olduğumuz ve ayrılmak zorunda kaldığımız Kıbrıs Futbol Federasyonu’na (KOP) yeniden dönüş çalışmaları tüm engellemelere rağmen devam ediyor.

Ne var ki bugüne kadar süren tartışmalarda Kıbrıs Futbol Federasyonu’ndan atıldık mı, yoksa Kıbrıslı Rumların provakatif hareketleri nedeniyle, bu oyuna gelip biz mi ayrıldık sorusu gündeme geliyor.

İşte, KOP’tan bir şekilde bu kopuş öyküsünü  1 Nisan 1955’ten başlayarak, o günkü yazılı basında yer alan haberler ile anlatmaya çalışacağım. Günün sonunda, KOP’tan bizi Kıbrıslı Rumlar mı attı, biz mi ayrıldık; onun kararını siz verin.

01 Nisan 1955 tarihinde, EOKA’nın patlayan silahları karşısında önlem alan İngiliz Koloni Hükümeti bu tedbirleri sıkı yönetim uygulamaya kadar götürürken, Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkiler de zorunlu olarak sona erme noktasına gelmişti.

Bu bağlamda, Kıbrıs Futbol  Federasyonu çatısı altında bulunan Birinci Lig’de Çetinkaya, İkinci lig’de Gençlik Gücü ve Doğan Türk Birliği’nin lig müsabakaları askıya alınmaya başladı.

EOKA hareketinin ardından, 05 Nisan 1955 tarihinde Gassibi Stadı’nda oynanması gereken Çetinkaya-Pezoporikos maçı, bazı Pezoporikoslu futbolcuların EOKA örgütünde oldukları iddiasıyle tutuklanmalarını gerekçe göstererek, sahaya gelmemeleri bir bomba gibi patladı.

Bu olaydan habersiz, Gassibi Stadı’na giden Çetinkayalı futbolcuların stadın kapısının yüzlerine  kapanması,  06 Nisan 1955 tarihinde yayınlanan Halkın Sesi gazetesine şöyle yansımıştı:

06 Nisan 1955: Halkın Sesi Gazetesi

“Spor’da şimdiye kadar görülmeyen rezalet”
GSP Stadı’nın açılmayışı yüzünden Çetinkaya-Pezoporikos maçı oynanmadı.
GSP idare heyetinin son dakika kararı ile saat 14.00’de GSP Stadı’na giden Çetinkayalı futbolculara yetkililer orada Rumca “En ehi maç” yani maç yok dendi ancak sebep göstermediler.
Bu kararın alınmasında “Kıbrıs Rum Spor Teşkilatı”, bir diğer ismi ile “Kıbrıs Atletizmleri Konseyi” etkili oldu.
“Beş sene önce de yine izin vermemişlerdi”. Geçen yıl temsili takımlarını mühim bir maçta yendiğimiz için kendi organları vasıtasıyle bizi tehdit ettilerdi.

Protesto Telegrafı
“Çetinkaya-POL maçında GSP kapıları Çetinkaya’ya kaptılmıştır. Bu misli görülmeyen hadiseyi protesto ederiz. Keza, bu vaziyette KOP’un pasif duruşunu protesto eder ve acele toplantı isteriz.”
Çetinkaya’nın protestosu nedeniyle, APOEL kulübünde toplanan KOP idare heyeti saha idaresine protesto çekme kararı aldı.
Bu arada lig devam etti ve 17 Nisan 1955 tarihinde Limasol’da Aris-Çetinkaya maçı oynandı ve 1-1 sona erdi.
Ertelenen maç : Çetinkaya-POL maçı 21 Nisan 1955 tarihine ertelendi. Bu tarihte yine oynanmadı ve bir kez daha 24 Mayıs 1955 tarihine ertelendi.
23 Nisan 1955’de ise, Çetinkaya antrenörü Naci Özkaya menfaatine oynanan maçta Çetinkaya-Omonia’yı 2-1 mağlup etti.
23 Nisan 1955 tarihinde KOP idare heyeti Çetinkaya’da toplandı.
01 Mayıs 1955: Çetinkaya-EBA lig maçı 2-1 Çetinkaya kazandı.
04 Mayıs 1955: Çetinkaya 2 - Omonia 1. İddialara göre yenilen Rumlar olay çıkardı.
15 Mayıs 1955: Anortosis 3 - Çetinkaya 0 (Lig maçı)
01 Haziran 1955: Çetinkaya 2 - APOEL 2 (Lig maçı)
05 Haziran 1955: AEL 3 - Çetinkaya 2

Kıbrıslı Rumlar Kopmayı Provoke Etti

22 Ekim 1955 tarihinde, Kıbrıs Rum “Kıbrıs Atletizmleri Konseyi” adada hakim olan olağanüstü koşulları bahane ederek, Kıbrıs Türk takımlarının Kıbrıs Rum atletizmlerine katılmalarına ambargo koyma kararı verdi.
Ayrıca, Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) toplumlararası ilişkilerin kötüleşmesine gönderme yaparak, aynı yılın 30 Ekim tarihinde ilgili kararı onayladı ve Kıbrıs Türk takımlarının Federasyonun resmi veya gayrı resmi bütün faaliyetinden geçici olarak uzaklaştırılmasına karar verdi.

Bunu bahane eden, Kıbrıslı Türkler de konu üzerine ısrarla gideceklerine 30 Ekim 1955 günü Çetinkaya Spor Kulübünde, yeni bir federasyon kurmak için toplantı kararı aldı.

Bu konunda, o günlerde Kıbrıs’ta bulunan ve Çetinkaya’yı çalıştıran Galatasaraylı milli futbolcu Naci Özkaya, 30 Ekim 1955 günü yapılacak spor kongresi ile ilgili olarak,  Halkın Sesi gazetesinde hem yeni Futbol Federasyonu, hem de yeni stad konusunda şu haberi yazdı.

30 Ekim 1955 : Naci Özkaya “Günün Mevzuu: Kıbrıs Türk Spor Kongresi”

Türk takımlarına, dolayısıyle Türk halkına, bütün etiket kaidelerini çiğneyerek, çelme atan TESK (Kıbrıs Rum Spor Teşkilatı) almış olduğu spor ve sportmenlikle kabil olmayan bu kararından sonra, adadaki Türk sporuna indirilen bu yüz kızartıcı darbeyi bertaraf etmek için, bütün Türk halkını alakadar edecek bir Türk spor kongresi açılıyor.

Bir mektep kadar lüzumlu olan stadyumun bir an evvel abide diker gibi dikelim.

KOP’tan KOPUYORUZ (30 Ekim 1955)

30 Ekim 1955 tarihinde, Çetinkaya’da toplanan Kıbrıs Türk Spor Kongresi’nde alınan kararlar ise, 01 Kasım 1955 günü yayınlan gazetelere şu şekilde yansıdı. 01 Kasım 1955: Salı: Kongre Haberi:
Türk takımlarımızın, başka bir bildiride tebliğ edilinceye kadar, Rum stadyumlarında oynamalarının men edildiğine dair TESK’in (Kıbrıs Rum Spor Teşkilatı) almış olduğu karar dolayısıyle, geçen Pazar Çetinkaya lokalinde muazzam bir kongre aktedilmiştir.
Kongre başkanı: Faiz Kaymak
KOP’a telgraf çekilmesi
Alınan kararlar
1.Şimdiden Kıbrıs Türk Spor Teşkilatı’nın kurulmasına itifak ile karar verilmiştir.
2. Stadyumun tescili konusunda, D r.Tahsin Gözmen izahatta bulunmuş ; iptida yol meselesinin halledilmesi için ilgili makamlara temas edilmesi
3.Kıbrıs Valisi ve Kıbrıs Türk Konsolosluğu ile stadın inşaasının hızlandırılması konusunda mülakat yapmak için heyet oluşturuldu.
4.KOP’un maçlarına  tekrar iştirak etmek veya etmemek konusu görüşüldü.  Bu çerçevede, okul maçları dahil  Kasabalar ve köyler arası maçların KıbrısTürk Spor Teşkilatının düzenlemesine karar verildi.
Böylece, 30 Ekim 1955 tarihinde Çetinkaya Kulübünde yapılan toplantıda daha sonra, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu adını alacak olan, Kıbrıs Türk Spor Teşkilatı (Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu) resmen kurulurken,  geçici komisyon başkanlığa da merhum Ahmet Sami Topcan getirildi.
İşte, KOP’tan kopuşumuzun kısa hikayesi.

----------------------------------------------------

DÜZELTME

Geçtiğimiz hafta yayınlanan “Belge’nin Penceresi’nde”, Sotos Ktoris isimli Kıbrıslı Rum akademisyenin  “Kıbrıs’ta Futbolun Bölünmesi” başlıklı yazısı, yanlış anlama sonucu Okan Dağlı’nın yazısı olarak yayınlandı.
Ne var ki, yazının yayınlanmasının akabinde, beni arayan Dr.Okan Dağlı yazının kendisine ait olmadığını, yazının Kıbrıslı Rum akademisyen Sotos Ktoris’e ait olduğunu açıkladı.
Tarafımdan yapılan bu hatadan dolayı, Sotos Ktoris, Dr.Okan Dağlı ve siz okuyucularımdan özür dilerim.

Bu yazı toplam 2036 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar