"KORNALAR SUSMAYACAK"
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Lefkoşa’da araçlı eylem yapıyor
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, “Gazimağusa- İskele-Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yayınlanmamasıyla, emirnamenin devam etmesi ve bu çerçevede imarla ilgili belirsiz ortamın sürmesinden” dolayı üyelerinin ve bölge halkının mağdur edildiği gerekçesiyle Lefkoşa’da araçlı eylem yapıyor
16.45 Müteahhitler Birliğinin eylemi devam ediyor… Sabah saatlerinde Lefkoşa girişinde dört noktada toplanarak öğle saatlerinden itibaren Başbakanlık binası önünde Başbakan ile görüşmeyi bekleyen eylemciler, görüşmeye yanıt almadı.
İş araçlarını Başbakanlık önünde bırakan eylemciler, Başbakan’ın yurt dışına gitmeden bu soruna çözüm getirmemesi halinde Lefkoşa’ya iki bin araç daha getireceklerini kaydetti.
15.00 Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, sektör olarak taleplerinin istikrar olduğunu vurgulayarak imar planı ile ilgili ne yapılması gerekiyorsa bugün yapılmasını istediklerini söyledi.
Müteahhitler Birliği, Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yayınlanmayıp ilgili emirnamenin yürürlükte olmasından dolayı sektörün ciddi bir tehlike altında olduğu gerekçesiyle Lefkoşa’da araçlı eylem düzenledi.
KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, eylemin devam ettiği Başbakanlık önünde basına açıklama yaptı.
Cafer Gürcafer, imar planının hayata geçirilmesi için seçim yasaklarının geçmesini bekleyemeyeceklerini belirttiği konuşmasında, “Talebimiz bölge üzerinde yaratılan istikrarsızlıktan çıkılması ve istikrar getirilmesidir, bunun için ne yapılması gerekiyorsa bugün yapılmasıdır” dedi.
ÇÖZÜM OLMAZSA EYLEM DEVAM EDECEK
Mevcut durumdan dolayı on binlerce insanın geçim kaynağı olan bu konunun cumhurbaşkanlığı seçiminden daha önemli olduğunu ifade eden Gürcafer, “Seçimin geçmesini bekleyemeyiz” dedi. Gürcafer, Başbakan’ın iyi niyetli olduğunu düşündüklerini ve ilgili teknik personeli toplayarak bu sorunu sonuçlandırmasını beklediklerini söyledi. Sorunun üç dört günde aşılabileceğine inandıklarını kaydeden Gürcafer, “Bu olmazsa, biz burada olacağız” dedi.
“PLANSIZ YAŞAMDAN KURTULMAK GEREK”
İmar planının, toplumun ekonomik özgürlüğünü kazanmasıyla alakalı bir olay olduğunu belirten Gürcafer, “Plansız yaşamdan kurtulmamız lazım” dedi.
İmar planlarının yürürlüğe girmesini istemelerinin esas nedeninin bununla alakalı olduğunu ifade eden Gürcafer, “İmar planının birilerinin az kat, birilerinin çok kat alması meselesi olduğu düşünülmemeli” diye konuştu.
Gürcafer, Kuzey Kıbrıs’ta ekonominin pamuk ipliğine balı olduğunu, aylardır Türkiye’den gelecek 170 milyon TL’lik katkının bir umut olarak pazarlandığını, Birlik olarak kendi kendine yetecek bir ekonomi yaratmak istediklerini, bunun yaratmanın mümkün olduğunu kaydetti. Cafer Gürcafer, bahse konu bölgeyle alakalı imar planının da böyle bir ekonomi yaratmanın ayaklarından biri olduğunu ifade ederek ancak hükümetin icraatlarının bu hedeften uzaklaşılmasına yol açtığı görüşünü belirtti.
Girne ve Lefkoşa’da yeni konut inşaat faaliyetlerinin durma noktasına geldiğini, yıllık konut yapımının yüzde 56’sının Gazimağusa ve İskele’de olduğu göz önüne tutulduğunda, on binlerce insanın bu bölgeden ekmek parası kazandığının görüldüğünü ifade eden Gürcafer, “Bu kadar insan bugün buraya gelmişse konunun çok ciddi ve vahim olduğunu gösterir” dedi.
Gürcafer, “Bölgede 20-25 yıldır faaliyet gösteren firmalarımızın geleceği tehlike altındadır, inşaat sektöründen beslenen tüm insanların geleceği tehlike altındadır, bu önemli sektör tehlike altındadır” ifadelerini kullandı. (TAK)
14.15 Başbakanlık önünde eylem başlatan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, bakanlıklar önüne çadır kurdu. Başbakan Ersin Tatar'ın kendileri ile görüşmemesini saygısızlık olarak nitelendiren Birlik Başkanı Cafer Gürcafer, , "Bu kadar zamandır eylem yapıyoruz ilk kez arka kapıdan kaçan bir başbakan gördüm" dedi. Gürcafer, eylemin devam edeceğini, "Bu saatten sonra Lefkoşa'da yürünecek yer bırakmayacağız" açıklamasını yaptı.
13.00 Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği eylemini Başbakanlık önünde sürdürüyor. Birlik Başkanı Cafer Gürcafer sorunun çözülünceye kadar Başbakanlık önünde bekleyeceklerini açıkladı. Eylemciler açıklama yapılana kadar kornaların susmayacagini belirtti.
12.00 Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçı İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi istemiyle bugün başkent Lefkoşa’da araçlı eylem düzenleyen Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin araç konvoyu, Başbakanlık önüne ulaştı.
İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, taleplerinin imar planının seçim öncesi hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.
Gürcafer, Mağusa İskele ve Yeniboğaziçı İmar Planı’nın yayınlanmamasının ve bölge için 2018’de yürürlükte olan emirnamenin bu yılın haziranına kadar uzatılmasının bölgede inşaat faaliyetlerini durdurduğunu söyledi.
SEÇİM YASAKLARI GİRMEDEN…
Başbakanlık önünde bazı basın mensuplarına yaptığı açıklamada Cafer Gürcafer, taleplerini İmar Planı üzerinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası yapılması istenen değişikliklerin seçim yasakları girmeden önce yapılması olduğunu vurguladı.
“EYLEME 600-BİN ARAÇ KATILIYOR”
Bugünkü eylemin Birlik olarak gerçekleştirdikleri eylemlerin en büyüğü olduğunu kaydeden Gürcafer, 600 ile bin arasında aracın eylemde yer aldığını söyledi.
Eylemin boyutunun mevcut durumun verdiği rahatsızlığı yansıttığını ifade eden Gürcafer, mevcut belirsizlik durumda konut satın alma sözleşmelerinin iptali, inşaatların tamamlanmasında gecikmeler, yurt dışında sektörün itibarsızlaşmasının söz konusu olduğunun altını çizdi.
Yıllık konut yapımının yüzde 57'sinin Mağusa ve İskele bölgesinde planlandığını belirten Gürcafer, sektörde faaliyetlerin durmasının 10 binlerce kişinin işsiz kalması anlamı taşıdığını vurguladı.
Gürcafer, mevcut durumda muktesap hak almış yani vize almış projelerin inşaatına dahi başlanamayacağını bunun da bölgedeki faaliyetlerin durması anlamında olduğunu söyledi.
Devletin bazı mülk sahiplerine imar planından kaynaklanacak "mağduriyet " gerekçesiyle tazminat ödemesi ile ilgili olarak Gürcafer, devlet tarafından tarımsal faaliyetlere tahsis edilen araziler için devletin tazminat ödemesinin doğru olmayacağını ancak devletten 20 TL karşılığında satın alınan tarımsal amaçlı arazi müteahhitlere satıldığında rant sağlanmış olacağını kaydetti.
Rantı sağlayanın arkasında durmayacaklarını, bu kesimlerle ilgili yapılması gerekenin yapılmasını istediklerini belirten Gürcafer, bu gibi arazileri satın alıp, planlarını çıkartan müteahhitlerin de tazmin edilmesi gerektiğini savundu.
Gürcafer, bu çerçevede ödenmesi gereken tazminat miktarı hakkında bir rakamın ellerinde bulunmadığını söyledi. (tak)
10.40 Birlik Başkanı Cafer Gurcafer, yaptıkları eylemin en büyüğü olduğunu belirterek bakanlık önüne 1000 aracın gelmesinin beklendiğini söyledi.
Ekonomik Örgütler Platformu destek verdi
Ekonomik Örgütler Platformu, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin eylemine destek belirtti.
Yazılı açıklama yapan platform, Gazimağusa-Yeni Boğaziçi-İskele İmar Planı’nın vakit kaybetmeden yayınlanması ve bölgedeki kaotik duruma son verilmesi gerektiğini kaydetti.
Platform açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Kuzey Kıbrıs’ın mukayeseli avantajı olan ender alanlardan biri de, Avrupa ülkesi yurttaşlarına yaşamlarının belli bir süresini adamızda geçirmelerini sağlayacak şekilde konut ve hizmet sağlamaktır. Nitekim bu avantaj kullanılmakta ve çok sayıda üçüncü ülke yurttaşının Kuzey Kıbrıs’ta yaşaması veya uzun sürelerle ikamet etmesi temin edilmektedir. Bu alandaki çabalar ülkemize ciddi gelirler kazandırmakta; ayrıca ülkemizde, çok kültürlü ve çağdaş yaşam alanları oluşturmamız için ciddi fırsatlar sunmaktadır.
Bu fırsatların ülkemize ve insanlarımıza yararlı olacak şekilde hayata geçirilebilmesi için imar faaliyetlerinin planlanması ve bölgesel imar planlarının hayata geçirilmesi şarttır. Gazimağusa-İskele arasında yoğunlaşan imar faaliyetleri nedeniyle bölgenin imar planının zaman kaybetmeden yapılması ve hayata geçirilmesi büyük bir aciliyet taşımaktadır. Bu anlayış her kesime egemen olduğu için ilgili tüm kesimlerin katkı koyması da sağlanarak imar planı hazırlanmış ve yetkili kuruldan geçirilmiştir.”
Açıklamada, planın uygulanmasının engellenmesinin, bölgedeki imar faaliyetlerini olumsuz şekilde etkilediği, yaratılan kaotik ortam nedeniyle ülkenin ve iş insanlarının yurt dışındaki imajı ve çalışmalarının zarar gördüğü ifade edildi.
İmar planının hayata geçirilmemesinin nedeni olarak, üzerinde daha fazla çalışılmak istenmesinin gösterildiği kaydedilen açıklamada, “İmar planlarının sık sık değiştirilmesi tercih edilen bir yöntem olmamakla birlikte, planların yetkili organ olan birleşik kurul tarafından istendiği zaman tadil edilebileceği de unutulmamalıdır” denildi.
Plan üzerinde daha ileri çalışmalar yapma isteğinin, planının yayınlanarak yürürlüğe konmasına engel olmaması gerektiği belirtilen açıklamada, plan yürürlüğe konduktan sonra yetkili organ tarafından yapılacak tadilatların ayrıca yürürlüğe konulabileceği kaydedildi.
Ekonomik Örgütler Platformu üyeleri şunlar: Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği. (TAK)
10. 15 Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda toplanan tüm ilçelerden gelen bir çok iş aracı 10:15 sıralarında Başbakanlık önüne doğru harekete geçti.
Eminamenin devam etmesi ve imarla ilgili belirsizliklerden kaynaklanan mağduriyete dikkat çeken Birlik tarafından dün yapılan açıklamada, “İnşaat sektöründe emek veren çalışanların ve bölge halkının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve ülke ekonomisinin daha fazla zarar görmemesi için tüm diyalog kanallarını samimiyetle ve iyi niyetle zorlamamıza rağmen netice alamadığımızı ve gelinen noktada son çare olarak gördüğümüz eylem yoluna başvurmak durumunda kaldık” denildi.
Güvercinlik Kavşağı
Lefkoşa Hidden Garden önü
Görüntü ve fotoğraflar Devrim Demir - Dila Şimşek