“Koruma yok, ceza yok”
Sağlık çalışanları "Sağlıkta şiddete hayır" demek için eyleme gitti
Derya ULUBATLI
Hekimler Sendikası (Tıp-İş), Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası ve sağlık çalışanları geçtiğimiz gün Girne Akçiçek Hastanesi'nde bir sağlık görevlisinin darp edilmesini protesto etmek için dün eylem yaptı, hastane önünde gerçekleşen eyleme Hemşireler Birliği ve Tabipler Birliği de destek verdi.
Girne Akçiçek Hastanesi Acil Servisi'nde geçtiğimiz gün sabah 05.00 sıralarında içki tesiri altındaki iki kişinin bir görevliyi darp etmesi ve acil serviste maddi hasara yol açması sağlık çalışanlarını harekete geçirdi. Sağlıkla bağlantılı sendikalar ve hastane çalışanları şiddete dur demek için eyleme gitti, yetkililerden ‘koruma ve şiddet uygulayanlara cezai yaptırım’ talebinde bulundu.
CTP milletvekillerinden Dr. Sıla Usar İncirli, Fazilet Özdefene ve TDP milletvekillerinden Zeki Çeler’in de destek verdiği eylemde, hastane önünde toplanan kalabalık alkışlar ve sloganlar eşliğinde mahkeme önüne yürüdü. Eylemde 'Sağlıkta şiddete tahammül göstermeyeceğiz', 'Sağlık çalışanlarına şiddete hayır', 'Şiddet varsa hizmet yok', 'Çektiğimiz dert çok, anlayan yok', 'Sıra kimde?' gibi dövizler taşındı.
Sendikalar: “Sağlık Bakanlığı konuya yeterli özeni göstermiyor”
Yürüyüş sonrası hastane önüne dönen eylemciler adına Tıp-İş Başkanı Mustafa Taşcıoğlu ve Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı İbrahim Özgöçmen basın açıklaması yaptı. Sendika yetkilileri bu eylemi sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddeti eleştirmek için yaptıklarını ve bu konuda gerekli adımlar atılmadığı sürece eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi.
Taşçıoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın konuya yeterli ilgiyi göstermediğini ve bakanlık yetkililerinin tek derdinin seçim olduğunu savundu. Özgöçmen ise Girne gibi eğlence sektörünün fazla olduğu bir yerde polis sayısındaki eksiklikten yakındı, bir an önce gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve polis sayısının artırılmasını talep etti.
Sağlık çalışanları: “Can güvenliğimiz yok… Polis koruması ve yasal düzenleme istiyoruz”
Eylem sırasında bazı sağlık çalışanlarıyla konuşan YENİDÜZEN yaşanan olayı sordu, eylemcilerin taleplerini dinledi. Çalışanlar bu gibi olayların sürekli başlarına geldiğini ve artık hastanelerde can güvenliklerinin olmadığını söyledi. Koruma için 24 saat hastanelerin acil servislerinde bekleyecek bir polis memurunun bulundurulması gerektiğine dikkat çeken sağlık çalışanları, şiddet uygulayan kişilere yeterli cezanın uygulanmadığından da yakındı, bir an önce yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Eylemciler arasında bulunan Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Ali Özgöçmen ise
Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Ali Özgöçmen:
“Müdahale için bir sağlık çalışanının ölmesini mi bekliyorlar?
“Bugün burada toplanma sebebimiz sağlıkta yaşanan şiddet olaylarıdır. Hekim, hemşire, güvenlik arkadaşlarımız sürekli şiddete maruz kalıyor. Buna dikkat çekmek, bu olayları kınamak ve sağlıkta şiddete hayır demek için buraya geldik. Ben yöneticilere üç soru sormak istiyorum. Öncelikle YSK Girne’deki milletvekili sayısını artırdı, yetkililer Girne Akçiçek Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarının da sayısını artırmayı düşünüyor mu? İkincisi, sağlıktaki şiddet olaylarına karşı caydırıcı yasal düzenlemeler getirecek birileri bu ülkede var mı? Üçüncüsü ise, bunları yapabilmek için bir sağlık çalışanının ölmesini mi bekliyorlar? Bu sorulara cevap almak istiyorum”.
Sağlık çalışanları ne dedi?
Özcan Hüdaverdi: “Her gece ciddi olaylar yaşıyoruz, polis gerekiyor”
“Geçtiğimiz Pazar, sabaha karşı iki alkollü şahıs polis tarafından durduruldu ancak kontrolden kaçmak için iyi olmadıklarını söylediler ve polis aracılığıyla acile yönlendirildiler. Bu kişilere gerekli muayeneler yapıldı ve bir sıkıntı olmadığı saptanıp taburcu edildi. Akabinde şahıslardan kadın olan bir anda bağırmaya ve yapılan muayeneden şikayet etmeye başladı, şiddete başvurdu. Acil servise girerek hemşire hanımları, doktor beyi ve şoförümüzü darp ederek servis içerisinde de ciddi bir maddi hasara yol açtı. Ben de bir doktorum ve bugünkü eylemimizin amacı sağlıkta şiddete ses çıkarmaktır. Bu olayları sürekli yaşıyoruz ve bunun bir şekilde önlenmesini istiyoruz. Hastanemizin acil servisinde 24 saat duracak bir görevli polis memuru konmasını istiyoruz çünkü Girne’nin nüfusu son aylarda korkunç bir şekilde artmış ve çok farklı gruplardan insanlar gelmiştir. Bu yüzden hemen her gece burada ciddi olaylar yaşıyoruz. Gerek bıçaklama olayları, gerek darplar, gerekse sarhoş gelip sözlü şiddet uygulayanlar buradaki sağlık personelini tehdit eder durumdadır ve bunu koruyacak herhangi bir görevli ve yetkili yoktur. Eylemimizin temel sebebi bize karşı uygulanan bu şiddeti eleştirmektir”.
Alime Şen: “Bize şiddet gösterenlere yaptırım uygulanmıyor”
“Sürekli bu tarz şeylere maruz kalıyoruz. Genelde hasta yakınları üzerimize yürüyor ve hiçbir şekilde müdahalede bulunamıyoruz. Özel güvenlik şirketlerinden arkadaşlar da var ama onların da yetkileri yok. Biz burada can güvenliğimiz olduğuna inanmıyoruz. Bununla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı ve bunun suçlularına ciddi yaptırımlar uygulanmalı. Mevcut durumda sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Esas sıkıntıyı acildeki arkadaşlarımız yaşıyor ama biz de servislerdeki kişiler olarak bunları yaşıyoruz. Bu konuda önlemler alınmalıdır. İnsanlar bankaya, markete gidiyor, sessiz sakin herkes sırasında bekliyor ama burada en ufak bir aksaklık olsa insanlar üzerimize yürüyor. Sağlık çok önemli bir alan ve biz de insanların iyiliği için çalışıyoruz ama kimse bunu görmüyor”.
Ali Bolat: “Şiddeti durdurmak için ciddi cezai yaptırım gerekiyor”
“Özellikle sağlıkta yaşanan bu son olaylardan sonra artık şiddete bir dur demek için buraya geldik. Meslektaşlarımıza uygulanan şiddeti tüm halka yapılmış saymalıyız ve şiddeti artık durdurmalıyız. Bizim güvenliğimizi sağlamak için burada 24 saat duracak bir polis memurunun görevlendirilmesini ve sağlıkta şiddet yasasının ivedi bir şekilde geçirilmesini, bunu yapanlara ciddi cezai yaptırımlar uygulanmasını istiyoruz”.
Teslime Karamansoylu: “İlk değildi, son da olmayacak”
“Girne Akçiçek Hastanesi’nde ciddi anlamda can güvenliğimiz sıfır. Özel bir güvenlik şirketi bu işi yürütüyor ama onların da müdahale konusunda herhangi bir yetkisi yok. Girne otellerin ve eğlence sektörünün çok olduğu, alkolün çok tüketildiği bir yer ve saat gece 12’den sonra maalesef alkollü kişilere hizmet veriyoruz. Onlarla çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu yaşadığımız ilk değildi, son da olmayacak ama en azından bir polisimizin kapıda durup güvenliğimizi sağlamasını talep ediyoruz. Ayrıca bu şiddeti uygulayanlar da ciddi, caydırıcı cezalar almalı ki bunun arkası artık gelmesin”.
Arife Arpa: “Polis korumasına ihtiyacımız var”
“Ben 31 yıllık bir hemşireyim ve söyleyebilirim ki bu koruma sistemi çok önceden yapılmalıydı. Biz bir an önce polis koruması talep ediyoruz. Özellikle gece nöbetlerinde gerçekten böyle bir korumaya ihtiyacımız var. Ben bu eylemin bir şeyleri değiştireceğine inanıyorum çünkü bugün doktorundan temizlik görevlisine, idari ekibine hepimiz buradayız ve bir şeyleri değiştirmek istiyoruz. Umarım olumlu sonuç alacağız”.
Gülfer Aydar: “Defalarca şiddete uğradım, mahkemeden sonuç alamadım”
“Ben kaç yıldır sağlık sektöründeyim, defalarca hem fiziksel hem de sözlü şiddete maruz kaldım ve mahkemeye de başvurdum, 7 yıl davaya gittim geldim ama hiçbir sonuç alamadım. Her gün şiddete uğramaya da devam ediyoruz. Bir şeylerin değişeceğinden çok umudum yok ama birlik olursak belki bir çözüm bulabiliriz”.
Girne Akçiçek Hastanesi'nde sağlık görevlisine darp