1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. KÖY RAPORLARI…
KÖY RAPORLARI…

KÖY RAPORLARI…

KÖY RAPORLARI…

A+A-

Neriman Cahit

Her doğan günle, Anadolu Kıyılarını, Toros Dağlarını karşılarında gören Erenköylüler çok milliyetçi ve cesurdurlar. Elli altmış yıl önceye kadar köyün gençleri, civar Rum köylerinden ‘Seviştiği kızı’ kaçırıp onunla evlenmekteydi...


Kütüphanenin tozunu bir alayım derken – çok yaramaz köpeğim ‘Hipo’nun ağzında hızla kaçırdığı, benim için çok önemli olan bir çalışmayı: “KÖY RAPORLARI – 1962”yi az hasarla kurtarabilmenin sevincini sizinle de paylaşmak istedim sevgili okuyucu…
Rapor – 1962 yılında – ‘Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi’ tarafından yayımlanmış:
‘Basın İrtibat Bürosu Yayınları: 2 olarak…’
Araştırma: Kutlu Adalı tarafından ve gerçekten de çok başarılı olarak hazırlanmış… Bana göre: “Yazılı bir servetimiz, durumunda…”
Kitabın girişinde o sürecin Türk Cemaat Meclisi Başkanı Rauf R. Denktaş’ın özlü bir sunum yazısı yer almış. Sonra da sırasıyla: Baf, Girne, Mağusa, Lefkoşa, Larnaka, Lefke, Limasol ve Poli Bölgeleri ile ilgili gayet doyurucu bilgiler var… Bunların bazı karşılıklarını yazmadan geçemeyeceğim:
Ör: Erenköy’ü ele alalım: Yazı başlıklarının altını çizelim…
*Köyün Tarihçesi – İlçe – Yol – Nüfus – Toprak – Tarım, su, cami, Okuma-Yazma = Köyün (% 95’i) okuma yazma bilmektedir.
Doktor, Ebe, Polis, Telefon, Elektrik, Posta, Taşıt, Kahve, Bakkal, Şirket, Milliyetçilik, Milli Günler, Türk – Rum yakınlaşması… İş-İşçi Günleri Kutlanmakta…

BAZI SAYILAR
*DoktoEbe: Pirgo Hastanesinde bir Rum Doktor vardır. Fakat, köylü daha çok: Lefke, Pendaya ve Poli’ye gitmeyi tercih ediyor. Köyde, ‘Ruhsatlı Ebe’ yoktur.
*Polis: Pirgoda’dır. Köylü, Mansurada bir ‘Polis Karakolu’ yapılmasını istemektedir.
*Telefon: Poli’ye kadar telefon hattı çekilmiştir. Erenköy’e 1963 yılı içinde telefon konacaktır.
*Elektrik: Bölgede elektrik yoktur. En yakın elektrikli yer: Poli ile Gemikonağı’dır.
*Posta: Köye, her gün posta vardır.
*Taşıt: Köyde 2 taksi, 4 kamyon, 1 traktör ve 4 sandal vardır.
*Kahve Bakkal: Köyün 2 kahvesi, 2 bakkalı, 1 de Şirket Bakkaliyesi vardır.
*Şirket:  Köyde bir ‘Kredi Şirketi’ vardır ve köyün parası ile çalışmaktadır. Kooperatif Merkez Bankası’na borçlu değildir…. Alevkaya ve Selçuklu köyleri de Erenköy Şirketine bağlıdır.
*Milliyetçilik: Her doğan günle, Anadolu Kıyılarını, Toros Dağlarını karşılarında gören Erenköylüler çok milliyetçi ve cesurdurlar. Elli altmış yıl önceye kadar köyün gençleri, civar Rum köylerinden ‘Seviştiği kızı’ kaçırıp onunla evlenmekteydi...
Erenköylüler çok eskiden, ‘Bozdağ Türklerini’ Papazların elinden – Hristiyan olmaktan kurtardıkları,  o köye, zorla cami yaptırdıkları için gurur duymaktadırlar…
*Milli günler, parlak bir şekilde okulda kutlanmakta… O gün, her ev Bayrak çekmekte, okul süslenmektedir. Her evde ise Bayrak ve Atatürk’ün resmi bulunmaktadır.
***

TÜRK – RUM YAKINLAŞMASI…

Başiammo, Mosfili, Pomo gibi köyleri ile çevriliydi. Ama bugün tüm bu gerçeklerin biraz daha ötesinde olan Erenköylüler… Daha önceleri Kargo Tepesi’nin Mutinis Garkas Yamaçlarında – 300 yıl kadar önce kurulmuş olan bu köy yer sarsıntıları ve toprak kayması yüzünden 1936 yılında bir önceki bilinen yerine nakledilmiştir.
Bugün, ‘Yeni Erenköy’ adını taşıyan, göç ettikleri köylerinde: Çok rahat ve mutlu bir şekilde yaşamakta ve ileriye – HEP İLERİYE – bilinçli bir şekilde yürümektedirler…
1960’lı yıllarda, orada yaşadıklarım ve o güzel insanlarla paylaştıklarımı… Ve onları güzelim dillerinde pekiştirme görevini – öğretmenlik yıllarıma dair – en güzel anılar olarak saklıyorum…
Öğretmenlik anılarımın en değerlileri arasında…
Sevgiyle…

Bu haber toplam 2833 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 286. Sayısı

Adres Kıbrıs 286. Sayısı