1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kral mezarları arasında inşaat
Kral mezarları arasında inşaat

Kral mezarları arasında inşaat

Anıtlar Yüksek Kurulu’nda oybirliğiyle alınan karar ile Salamis Sit Alanında ‘ikinci derece’ içerisindeki bazı parseller,  ‘üçüncü dereceye’ aktarıldı, bölge İMARA AÇILDI.

A+A-

Ayşe GÜLER

Salamis Sit Alanı'nda  ‘ikinci derece’ içerisindeki bazı parseller, ‘üçüncü dereceye’ aktarıldı, bölge İMARA AÇILDI.

Anıtlar Yüksek Kurulu’nda geçtiğimiz alınan OYBİRLİĞİYLE alınan karar ile eskiden ‘tarımsal arazi’ olarak kullanılan parsellerin bazılarında inşaat çalışması başlayacak.

Karar, 4 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hatırlanacağı üzere bölge 1990’lı yıllarda yapılan çalışmayla ‘birinci’, ‘ikinci’ ve ‘üçüncü derece’ olarak ayrılmış, 1. derecede çalışma yapılması yasaklanmış, ikinci derece ‘tarımsal arazi’ olarak belirlenmiş, 3. derede ise ‘kontrollü inşaat’ yapılabileceği kararlaştırılmıştı.

YENİDÜZEN’e konuşan Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Emekli Müdür Muavini, Arkeolog Tuncer Hüseyin Bağışkan, alınan bu karar ile Kral Mezarlarının olduğu bölümün zaman içerisinde inşaata açılacağını, diğer sit alanlarında da bu şekilde kaydırmalar yaşanacağını kaydetti.

Öte yandan Eski Şehir Planlama Dairesi Müdür Yardımcısı, Şehir Plancısı Layık Topcan ise İyi İdare Yasası’na göre imar ve çevre konularının halkın bilgisine getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yapılan çalışmanın imar konusu olduğunu, bu konuda şeffaf davranılmasının önemine değindi.

BAĞIŞKAN: “BU KARARLA KRAL MEZARLARININ BİR BÖLÜMÜ ZAMAN İÇERİSİNDE İNŞAATA AÇILACAK”… Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Emekli Müdür Muavini, Arkeolog Tuncer Hüseyin Bağışkan, alınan bu karar ile Kral Mezarlarının olduğu bölümün zaman içerisinde imara açılacağını, diğer sit alanlarında da bu şekilde kaydırmalar yaşanacağını kaydetti.

 

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Emekli Müdür Muavini, Arkeolog Tuncer Hüseyin Bağışkan:
“Yeni kararla birlikte mezarlık alanlarının içerisine inşaat yapılacak”

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Emekli Müdür Muavini, Arkeolog Tuncer Hüseyin Bağışkan, alınan bu karar ile Kral Mezarlarının olduğu bölümün zaman içerisinde inşaata açılacağını, diğer sit alanlarında da bu şekilde kaydırmalar yaşanacağını kaydetti.

YENİDÜZEN’e konuşan Bağışkan, görevde olduğu dönemde Eski Eserler ve Müzeler Dairesi içerisinde 5 kişilik bir heyet oluşturulduğunu, bölgeyi yapılan çalışma sonrasında 3 bölüme ayrıldığını söyledi.

Bağışkan, söz konusu çalışma ile St Barnabas ve Kral Mezarlarının yer aldığı ‘kırmızı bölümde’ inşaat çalışmasının yapılmadığını belirterek, yeni kararla birlikte mezarlık alanlarının içerisine inşaat yapılacağını vurguladı.

Bağışkan, özetle sözlerini şöyle tamamladı: “Bir süredir bazı kişilerin bölgede ‘ikinci derece’ olarak ayrılan arazileri satın aldıklarını duymuştuk. Şimdi de Anıtlar Yüksek Kurulu içerisindeki bir arkeolog bazı arazilerin 3. dereceye kaydırılması için rapor yazdığını öğrendik. Bölge inşaata açılıyor”

“İMAR KONULARI, KARAR ÖNCESİ HALKIN BİLGİSİNE GETİRİLMELİYDİ”…Öte yandan Eski Şehir Planlama Dairesi Müdür Yardımcısı, Şehir Plancısı Layık Topcan ise İyi İdare Yasası’na göre imar ve çevre konularının halkın bilgisine getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yapılan çalışmanın imar konusu olduğunu, bu konuda şeffaf davranılmasının önemine değindi.

 

Eski Şehir Planlama Dairesi Müdür Yardımcısı Layık Topcan:
“Sit alanlarının şeffaf olmayan yöntemle elenmesi rahatsızlık veriyor”

Öte yandan Eski Şehir Planlama Dairesi Müdür Yardımcısı, Şehir Plancısı Layık Topcan, İyi İdare Yasası’na göre imar ve çevre konularının halkın bilgisine getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yapılan çalışmanın imar konusu olduğunu, bu konuda şeffaf davranılmasının önemine değindi.

YENİDÜZEN’e konuşan Topcan, ‘Bu konuyla ilgili Savcılıktan görüş alındı mı?’ diye sorarak, yasada derecelendirme esaslarının net olmadığını ancak sit alanlarının şeffaf olmayan yöntemle elenmesi, bu konuda acele karar verilmesinin rahatsızlık verdiğini ifade etti.

“Sit alanlarının üzerinde oynamamak gerekiyor” diyen Topcan, 1990’lı yıllarda yapılan çalışmada St Barnabas, Kral Mezarları ve su yollarının olduğu noktanın inşaata açacak kadar rahat bölge olmadığı için yeşil bölge ilan edildiğini de hatırlattı.

Topcan, “Bölgede yeni bir araştırma yapıldı da bazı yerler sarıya alındı bilmiyorum. Yapılan çalışmanın ne olduğunu bilmek gerekiyor” dedi.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli:
“3. dereceye bitişik bir araziye ev yapmak için başvuru yapıldı, biz de aldık. Bir şey çıkarsa birinci dereceye alırız…”

 Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli ise bölgede ‘ikinci derece’ olan bazı parsellerin ‘birinci dereceye’ alındığını, ‘üçüncü dereceye’ bitişik parselde bulunan bir arazinin de ‘ikinci dereceden’ ‘üçüncü dereceye’ aktarıldığını söyledi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Azimli, daireye yapılan bir müracaat sonrasında Anıtlar Yüksek Kurulu’nun yerinde inceleme yaparak, bu kararı oybirliğiyle aldığını belirtti.

“Tarımsal arazisi bulunan bir mal sahibi, daireye başvurarak arazilerinin içerisinde çökme meydana geldiğini, taşlar olduğunu belirtti, incelememizi işledi. Yerinde inceleme yapıldı. Arazilerde çökme dışında antik dönem yapı kalıntıları ile antik dönemine ait olduğu düşünülen yapı taşları tespit edildi. Bunlar bir rapor şeklinde Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunuldu.  Bu yerler oybirliğiyle ikinci dereceden birinci dereceye alındı” şeklinde konuşan Azimli, şöyle devam etti: “Yine aynı kişi, üçüncü dereceye bitişik bir araziye ev yapmak için başvuruda bulundu. Biz de bu parseli üçüncü dereceye aldık. Bir şey çıkarsa birinci dereceye alırız. Bölgede bir sürü ev yapıldı.”

Azimli ayrıca şartlı inşaat izni alınan bölgede herhangi bir sondaj yapılmadığını söyledi ancak Resmi Gazete’de arkeolojik sondaj yapıldığının ifade edilmesi dikkat çekti. 

 


 

Resmi Gazete’deki karar ne diyor?

4 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de ise Mağusa’da Tuzla bölgesinde Hüseyin Almolla’ya ait II. derece kapsamındaki parsellerin I.derece kapsamına alınması, yine aynı isme ait II. derecedeki parsellerin bu kapsamdan çıkartılarak, III. dereceye alınması kararlaştırıldı.  

25 Nisan tarihinde Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nde yapılan toplantı ile ayrıca Salamis Arkeolojik Sit Alanı III. Derece kapsamında Özlem Mevlanoğlu tarafından uygulanması düşünülen konut projesinin uygulanacağı parselde arkeolojik sondaj yapılmış olup, herhangi bir eski eser kalıntısına rastlanmadığından bölgedeki imar kurallarına uygun inşaat yapılabileceğine karar verildi.

Aynı kararda temel çukurlarının Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nden bir arkeolog gözetiminde kazılması, herhangi bir eski esere rastlanması durumunda Eski Eserler Yasası’nın ilgili maddelerine uyulması koşulu ile projenin onaylandığı belirtildi.

Karar 4 Mayıs tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

 

Bu haber toplam 7462 defa okunmuştur
İlgili Haberler