1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kredi kartlarına SARILIYORUZ!
Kredi kartlarına SARILIYORUZ!

Kredi kartlarına SARILIYORUZ!

Kredi kartları kullanımı 265 milyon TL’den 324 milyon TL’ye yükseldi…1 yılda yüzde 22 artış!

A+A-

Ayşe GÜLER

Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı, vatandaşların kredi kartı kullanımını artırdı.

Vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kredi kartlarına sarılıyor, her yıl milyonlarca TL kredi kartlarına gidiyor.

2015 Aralık’ta kredi kartlarına ödenen 265 milyon TL, geçtiğimiz yıl Aralık ayında 324 milyon TL’ye yükseldi, kredi kartı borçları bir yılda yüzde 22.51 oranında arttı.

KKTC Merkez Bankası verilerine göre; kredi kartlarına borçları, 11 milyar 920 milyon TL’lik toplam krediler içerisinde 4. sırada yer aldı.

Eski Bankalar Birliği Başkanı, Nova Bank Genel Müdürü, uzman bankacı Bülent Berkay, kredi kartı kullanım oranları ile tüketici kredilerinin yüksek seviyelere ulaştığını söyledi, bu konuda gittikçe sosyal boyutta sıkıntı yaşandığını aktardı.

YENİDÜZEN’e değerlendirmede bulunan Berkay, vatandaşların ‘tüketim iştahının’ yavaşlamadığına dikkat çekti.

 

KREDİ KARTLARI HARCAMA TUTARI NEYDİ NE OLDU?

  • 2015 Aralık: 265 milyon 100 bin TL
  • 2016 Mart: 250 milyon 900 bin TL
  • 2016 Haziran: 279 milyon 900 bin TL
  • 2016 Eylül: 289 milyon 800 bin TL
  • 2016 Aralık: 324 milyon 800 bin TL

Yıldan yıla artış…

2015 Aralık’ta 265 milyon 100 bin TL olarak belirlenen kredi kartları toplam borcu 2016 Mart ayında 15 milyon TL’lik düşüşle 250 milyon 900 bin TL’ye geriledi.

Yaşanan düşüş, diğer aylarda yerini Haziran ayında 279 milyon 900 bin TL’ye, Eylül’de ise 289 milyon 800 bin TL, Aralık’ta ise 324 milyon 800 bin TL’ye yükseldi.

Faiz oranları…

KKTC Merkez Bankası, 58/2014 Sayılı “Banka Kartları Ve Kredi Kartları Yasası” kapsamında, kredi kartları azami aylık akdi ve azami aylık gecikme faiz oranlarını son olarak 29 Aralık 2016 tarihinde belirlemişti.

12(3) A maddesi maksatları bakımından TL cinsi işlemlerde ‘azami aylık akdi faiz oranı’ 2.06, ‘azami aylık gecikme faiz oranı’ ise 2.56 olarak belirlendi.

12 (3) (B) maddesi maksatları bakımından döviz cinsi işlemlerde azami aylık akdi faiz oranı 1.23, azami aylık gecikme faiz oranı ise 1.73 olarak duyurulmuştu.

2 Ocak 2017 tarihi itibarıyla geçerli olacak olan bu oranlar en geç 3 ay içerisinde KKTC Merkez Bankası tarafından yeniden belirlenip, kamuoyuna ilan edileceği de belirtildi.  

kk.jpg


SEKTÖR UZMANI NE DÜŞÜNÜYOR?

Eski Bankalar Birliği Başkanı, Nova Bank Genel Müdürü, uzman bankacı Bülent Berkay:
Kredi kartı kullanımı yüksek seviyeye ulaştı, sosyal boyutta sıkıntı yaşanıyor

Eski Bankalar Birliği Başkanı, Nova Bank Genel Müdürü, uzman bankacı Bülent Berkay, kredi kartı kullanım oranları ile tüketici kredilerinin yüksek seviyelere ulaştığını söyledi, bu konuda gittikçe sosyal boyutta sıkıntı yaşandığını aktardı.

YENİDÜZEN’e değerlendirmede bulunan Berkay, vatandaşların ‘tüketim iştahının’ yavaşlamadığına dikkat çekti.

“Tüketim durursa ekonomi yavaşlar. Ancak lüks ve gereksiz tüketime yönelme, gelire göre borçların yüksek seviyeye ulaşması iç acıcı değil” şeklinde konuşan Berkay,  bankaların tedbir almaya devam ettiğini ancak belli dönemde ‘maaşların 10-20-50 katı’ derken tüketici kredileri ve kredi kartlarının önemli seviyeye geldiğine dikkat çekti.

Berkay, bu durumun orta ve uzun vadede sıkıntı yaratabileceğine de işaret ederek,

yurttaşların hem kazandığı para hem de ödeme kabiliyetlerine göre borç planlaması yapması gerektiğine işaret etti.

“Yasa geçti, 400 milyon TL, 800 milyon TL’ye çıktı”

3-4 yıl önce ödenemeyen borçların ödenmesi ve ekonomiye yeniden kazandırılması amacıyla

hayata geçen ve ‘Faiz Yasası’ olarak bilinen yasanın da arzu edilen seviyeye ulaşamadığına değinen Berkay, sözlerini özetle şöyle tamamladı: Yasa 3 kez tadilata uğradı. İlk çıktığında sistemde performansı olmayan, batık olan borçların 400 milyon TL’di. Bu rakam 800 milyon TL’ye çıktı. Yasa ile iki katına çıktı. Bankacılık sektöründeki bu kaynağın kullanılamaz durumda olmasını sermaye yapısını olumsuz etkiliyor. Kredi kartlarında değil sadece toplamda kötüleşen ve geri dönmeyen borçlar artıyor. Bunun sebebi de hukuk sistemindeki yavaşlık hükme alınan borçların yürümemesidir.”

“Siyasiler, bankacılık sisteminin işleyişinden elini çekmelidir”

“Hükmü alınmış icrası gerçekleştiremeyen borçlar vardır. Bunlar bankacılık sistemine dönmelidir. Siyasilerde bankacılık sisteminin işleyişi üzerinden ellerini çekmelidir. Performansı düşük, batık kredilerle ilgili adımların atılması için sürecin işlemesi için katkı koymalıdır. Hukuksal ve yasal süreçler süratle gözden geçirilmeli, tahsili gecikmiş alacaklar ilgili icra yollarını yeniden açılabilmesi anlamında gerekli yasal düzenlemeler yürürlüğe konmalıdır. Süreç ve sistem çalışırsa sağlıklı ekonomi beklenebilir. Aksi halde bunun zararı hem vatandaşlara hem de bankacılık sektörünedir.”

 

Bu haber toplam 2344 defa okunmuştur
Etiketler : ,