1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Kritik süreçle karşı karşıyayız”
 “Kritik süreçle karşı karşıyayız”

“Kritik süreçle karşı karşıyayız”

Eroğlu seçim çalışmaları kapsamında Göçmenköy Spor Kulübü İle UBP Küçük Kaymaklı örgütünü ziyaret etti

A+A-

 

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu, “kısa sürede Kıbrıs’ta bir anlaşma olup olamayacağının belirginleşeceğini, kritik bir süreçle karşı karşıya olunduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini” belirtti.

Eroğlu dün akşam Göçmenköy Spor Kulübü ile UBP Küçük Kaymaklı örgütünü ziyaret ederek seçimler ve Kıbrıs sorunu hakkında konuştu.

Eroğlu’nun Seçim Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Derviş Eroğlu’na bu ziyaretleri esnasında, UBP Genel Başkanı ve Milletvekili Hüseyin Özgürgün, UBP Lefkoşa İlçe Başkanı ve Milletvekili Faiz Sucuoğlu, UBP Lefkoşa Milletvekilleri Tahsin Ertuğruloğlu, Ersin Tatar, Zorlu Töre ile UBP ve DPUG’nin bölge örgüt başkanları eşlik etti.

“MASADA BOYNU BÜKÜK OTURMAYACAK”

Derviş Eroğlu, vatandaşların cumhurbaşkanı adaylarından bazı özellikleri taşımalarını beklediğini kaydederek “Mesela tecrübeli olmanız lazım. Güvenilir, sabırlı, cesur ve cesurlaşacak biri olması lazım. Müzakere masasında boynu bükük oturacak bir cumhurbaşkanını halkımız istemez” dedi.

Bunların yanında başkalarının talimatıyla masada hareket edecek bir kişiyi halkın tercih etmeyeceğini belirten Eroğlu şöyle devam etti:

“Son günlerde bazı adaylar, özellikle bir hanımefendi, sık sık benim ismimi kullanmaya başladı. Benim ismimi kullanmasından hiç şikâyetim yok. Gazeteciler aracılığı ile hodri meydan diyor. Çok geride diye acele ediyor. Merak etmesine gerek yok günü gelince televizyon ekranlarında ve meydanlarda buluşacağız.”

İkinci Cumhurbaşkanı Talat’ın, Cumhurbaşkanlığı’na tekrar aday olmayı düşündüğü dönemlerde haftada 3 gün televizyonda “Eroğlu anlaşma istemez” iddiasında bulunduğunu söyleyen Eroğlu, “Şimdi yeni bir şey öğrendi. ‘Eroğlu ile 5 yıl kaybettik, 5 yıl daha kaybetmek istemeyiz’ diyor. Benden evvel 5 yıl cumhurbaşkanlığını kendisi yaptı. Niçin anlaşmadı? Neden anlaşamadı? Üstelik muhatabı yıllarca kardeş parti dedikleri AKEL’in lideri yoldaşları Hristofyas idi” dedi.

“18 NİSAN’A KADAR MASADAYIM”

Anastasiadis’in masadan kaçtığına dikkat çeken Eroğlu, bu kaçışının ikinci olduğunu söyledi.

“Masadan kaçan mı çözüm ister, yoksa ‘18 Nisan’a kadar ben masadayım, görüşmeye hazırım’ diyen mi çözüm ister” diye konuşan Derviş Eroğlu, ikinci Cumhurbaşkanı Talat’a göre kendisinin çözüm istemediğini yineledi.

Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

“ KKTC’DE ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ VARDIR ”

“Bir aday çıktı, gençlere özgürlük verecek diyor. Halka özgürlük gelecekmiş. Kendi seçilirse bunlar olacakmış. Geçmişini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları yazar. Geçmişini bilmeyenlerin haritasını başkası çizer. Biz özgürlük mücadelesi verdiğimiz günlerde kendisi nerdeydi acaba? Hiç olmazsa kitapları okusaydı. Kıbrıs Türk halkı özgürlük mücadelesini yokluklar içerisinde verdi. Önce kendi kendine güvendi, sonra anavatanına güvendi. 1974 öncesinde ne şartlarda nasıl mücadele edildiğini herkes bir düşünsün. 1974’e kadar direndik ve Barış Harekâtı’nın yarattığı bu coğrafyada bir devlet kurduk. Özgür yaşantımızı sürdürüyoruz. Kıbrıs Türkü özgürlük ve demokrasi açısından övünülecek durumdadır ve bunu biz sağladık. ”

“BİRÇOK DIŞ TEMAS YAPILARAK DURUŞUMUZ ANLATILDI”

Dünyaya açılma noktasında da eleştirilerin yersiz olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:

“Biz ne yaptığımızı, nereye doğru gittiğimizi iyi biliyoruz. Çok iyi bir ekibimiz var. Birçok dış temas yapılarak, büyükelçilerle görüşülerek kendilerine duruşumuz anlatıldı ama onun bile farkında olmadan ‘adayım’ diye ortaya çıkanlar var. 9 kez BM Genel Sekreteri’yle görüştüm. Her yılın Eylül ayında BM Genel Kurul çalışmalarına katılarak çeşitli ülke devlet adamlarıyla görüşmeler yaptım. 89 kez Rum liderlerle bir araya geldim. Almanya ve İsveç Dışişleri Bakanlarının davetlisi olarak görüşmeye giden ben, Avrupa Birliği’nin en üst makamlarındaki kişilerle görüşmeler yapmak için Brüksel’e defa defa giden ben. Birçok ülke Dışişleri Bakanı ile çeşitli ortamlarda bir araya gelen ben. Güney’deki büyükelçilerle birçok kez görüştüm. Türkiye’nin gelmiş geçmiş 9 başbakanıyla çalışmalar yapan ben. Boş konuşuyorlar. Söylediklerinin temeli yok. Beni eleştirecek şey bulamayınca dillerine geleni söylüyorlar.”

“KISA SÜREDE ANLAŞMA OLUP OLMAYACAĞI BELLİ OLACAK”

“2 buçuk ay seçim döneminde 3 partinin genel başkanlarının uzlaşması ile başbakanlık yapan biri şimdi ben başbakanlık yaptım diye övünerek dolaşıyor” diyen Eroğlu “Ben 19 yıl başbakanlık yaptım ama bu tarz konuşma hiç yapmadım ” diye konuştu.

Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“UBP ve DP-UG yanımda. ‘Aday ol seni destekleyeceğiz’ dediler. Ben de henüz masada bir anlaşmaya varamadığımız için bu görevi tamamlayabileceğimi, masaya bir anlaşma taşıyacağıma inandığım için bu görevi kabul ettim. Benim amacım Kıbrıs Türk halkına bu kritik noktada hizmet etmektir. Önümüzde çok zor günler var. Bazı konularda dananın kuyruğu kopacak gibi görünüyor. Ben bunca yıllık mücadelenin heba olmaması için varım. Kısa sürede anlaşma olup olmayacağı belli olacak. Halkımıza bu nedenle dikkatli olunuz, hata yapmayınız diyorum.

Yapılan son anketlerde KKTC seçmeninin yüzde 78,8’i Güzelyurt’un çözüm için verilmesine karşı. Yüzde 83,7, çözüme ulaşılabilmesi için Rumların Karpaz’a yerleşmesine karşı. Yüzde 67,1 çözüm sonrasında Rumların Türk bölgesine yerleşmesine karşı. Yüzde 60,5 Rumlara mülk iadesine karşı. Yüzde 77,7 Rumların ve Türklerin ayrı egemenliği olmasını istiyor. Yüzde 72,4 cumhurbaşkanlığının dönüşümlü olmasını istemektedir. Yüzde 43,9 Rumları tarihsel düşman olarak nitelemektedir. Biz düşmanlık tohumları serpmiyoruz ama hâlâ öyle inananlar var. Ankette halkın binde sekizi Kıbrıslı Rumları dost olarak nitelemektedir. Yüzde 57,3 Annan Planı bugün referanduma sunulsa bu plana ‘hayır’ diyeceğini ifade ediyor. Biz politikamızı ortaya koyarken, yaptığımız ve yaptırdığımız kamuoyu yoklamalarına göre ortaya koyuyoruz. Halkın beklentileri doğrultusunda politika üretmek benim asli görevimdir. Böyle güzel sözlerle, ebedi sözlerle, öz Türkçe kelime kullanarak yenilikçi olduğunu söyleyerek insanları kandıramazsınız. Mühim olan Kıbrıs Türk halkının ne istediğini bilmektir.”

“SANKİ CTP HÜKÜMETTE DEĞİL”

Dünü unutmadan ama düne saplanıp kalmadan, yarınları daha güzel yapmak için bugünün iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Eroğlu, “Devlet adamlığı budur” dedi.

“CTP-BG sanki hükümette değillermiş gibi temiz toplum yaratacaklarmış vaadinde bulunuyor. Peki iktidardasınız. Ne yapıyorsunuz. Vatandaşın şikayetleri dindi mi? İşsizlik gibi yakıcı bir soruna bir nebze olsun çare üretildi mi?” diye konuşan Eroğlu, bugüne kadar KKTC’de ne yapıldıysa hepsinin altında imzası olduğunu söyledi.

(tak)

Bu haber toplam 1808 defa okunmuştur