1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KSTÜ davası: Öğrenciler, "acente aracılığıyla kaydoldukları" iddiasını reddetti
KSTÜ davası: Öğrenciler, "acente aracılığıyla kaydoldukları" iddiasını reddetti

KSTÜ davası: Öğrenciler, "acente aracılığıyla kaydoldukları" iddiasını reddetti

Mahkemede tanık olarak dinlenen, komisyon ödendiğine dair listede adı olan 5 öğrencinin bireysel başvuru yaptıkları ve acente aracılığıyla gelmedikleri ortaya çıktı.

A+A-

Serap ŞAHİN

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde (KTSU) başlatılan yolsuzluk soruşturmasında, "Study in Cyprus" isimli öğrenci acentesi üzerinden birçok öğrencinin getirildiği ve bu öğrencilere komisyon ödendiğine dair bulgular ortaya çıktı. Ancak, mahkemede dinlenen tanık öğrencilerin bireysel başvuru yaptıkları ve acente aracılığıyla gelmedikleri ortaya çıktı.

YENİDÜZEN’in güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, bu durumda olan yüzlerce öğrenci var.

KSTU soruşturmasında yargılanan Serdal Gündüz ve Amir Shakerifard’ın tahkikat duruşmasında İddia Makamı, “Study in Cyprus” isimli öğrenci acentesi aracılığıyla okula getirildiği belirtilen listede adı geçen 5 öğrenciyi tanık olarak dinletti, tanık sayısı 7’ye yükseldi.

Öğrenciler herhangi bir acente aracılığıyla okula kayıt olmadıklarını, okulun web sitesinden ön başvuru yaptıklarını belirttiler.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından Serdal Gündüz ve uluslararası ofis sorumlusu Amir Shakerifard ile birlikte devam eden tahkikat duruşması (PI) için yeniden Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Mahkeme tahkikat duruşmasında tanıkların dinlenmesine devam etmek üzere 24 Eylül Salı gününe ertelendi.

 

“Okula yüz yüze görüşerek kayıt oldum”

Güzelyurt Kaza Mahkemesi Yargıcı Gülay Süleymanoğlu Uğur, huzurunda görüşülen duruşmada Başsavcılık adına Savcı Damla Güçlü, sanık avukatları Doğa Zeki ile Talat Tanca ve Asiye Yetkiner hazır bulundu.

Tahkikat duruşmasında İdia Makamı’nın dinlettiği üçüncü tanık olan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, Diş Hekimliği Bölümü öğrencisi Berfin Dilan Çetinkaya oldu.

Tanık Çetinkaya, okula 3 yıl önce yüz yüze görüşerek kayıt olduğunu, kayıt yaptırırken hiçbir öğrenci acentesinden yardım almadığını şu anda son sınıf öğrencisi olduğunu mahkemeye aktardı.

Tanık Çetinkaya, “Study in Cyprus” isimli öğrenci acentesini ilk defa duyduğunu söyledi.

 

“Bireysel başvuru yaptım”

Duruşmanın dördüncü tanığı, okul öğrencilerinden ve yine diş hekimliği bölümünden olan Didem Bozkurt da İddia Makamı’nın sorularını yanıtladı.

Tanık Bozkurt üniversiteye, 2022 yılında okulun web sitesinden online olarak başvuru yaptığını ve 2023 yılında eğitime başladığını söyledi.

Tanık Bozkurt, “ Herhangi bir öğrenci acentesinden yardım almadım, bireysel başvuru ile kayıt oldum.” dedi.

Sanık Avukatı Doğa Zeki, Tanık Bozkurt’a yanlış hatırlayıp hatırlamadığını sordu, okulun online başvuru için bir platformu olmadığını iddia etti.

Tanık Bozkurt, ön başvurunun siteden yapıldığını kendisinin de bu şekilde başvurduğunu daha sonra KSTU’da eğitim gören arkadaşı aracılığıyla whatsapp üzerinden onay mektubu geldiğini ve okula ödeme yaptığını söyledi.

 

“Okulun web sitesinden başvuru yaptım”

Duruşmanın beşinci tanığı okulun diş hekimliği bölümünde okuyan Berk Şarlak da 2021-2022 dönemi için kayıt olduğunu söyledi. Bir arkadaşı vasıtası ve tavsiyesi üzerine okulun web sitesinden kayıt olduğunu belirten Tanık Şarlak, herhangi bir öğrenci acentesinden yardım almadığını belirtti.

Tanık Şarlak, yaptığı online başvurudan sonra  Serdal Gündüz’den mail geldiğini mahkemeye aktardı.

 

“Online başvuru yaptım”

Altıncı Tanık Muhammet Yıldız da okulda diş hekimliği bölümü üçüncü sınıf öğrencisi olduğunu söyledi, online başvuru yaptığını mahkemeye aktardı.

“Okula online başvuru yaptım, onaylanınca evraklarımla okula gelip kayıt oldum. Öğrenci acentesinden yardım almadım.” ifadelerini kullanan Tanık Yıldız, söz konusu acente ismini ilk defa duyduğunu belirtti.

 

“Yatay geçiş yaptım”

Yedinci Tanık Ruhşen Abdurrahman Iğın da okula 3 yıl önce yatay geçiş yaptığını, okula mail atarak başvuru yaptığını söyledi.

 

Sanıklar toplamda 130 davadan itham edilmişlerdi

130 davadan itham edilen sanıklar aleyhinde “Sahtekârlıkla Para Temini”, “Dolandırıcılık”, “Sahte Belge Düzenleme ve Tedavüle Sürme”, “Hesaplarda Hile ve Sahtekarlık Yapma”, “Suç Geliri Aklama”, “Sahte Banka Ödeme Emrini Tahrik”, “Müstahdem Tarafından Sirkat” suçlamaları bulunuyor.

 

Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama süreci devam ediyor

 Öte yandan, KSTU soruşturması kapsamında yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından Serdal Gündüz ve asistanı Berke Özbek ile olan başka davasından dolayı, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanma süreci devam ediyor.

Bu haber toplam 750 defa okunmuştur