Kültür Dairesi’nin 350 resim fotoğrafları hazır
“Görsel ve Yazılı Belleğimizin Dijitalleştirilme Projesi”, Kamunet Üst Kurulu Başkanlığı’nın katkıları ve Kültür Dairesi’nin proje yönetiminde sürdürülüyor.
Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi’nin geliştirdiği, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin finanse ettiği “Görsel ve Yazılı Belleğimizin Dijitalleştirilme Projesi”, Kamunet Üst Kurulu Başkanlığı’nın katkıları ve Kültür Dairesi’nin proje yönetiminde sürdürülüyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kültür Dairesi’nin ve devletin farklı kurumlarının koleksiyonlarında yer alan plastik sanat eserlerinin dijitalleştirilip sanal bir müze oluşturulması hedeflenen Proje çerçevesinde, Kültür Dairesi’nin envanteri ve bünyesindeki 350 resimden oluşan resim koleksiyonunun fotoğraf çekimleri tamamlandı.
Kültür Dairesi ve Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) arasında imzalanan hizmet alımı sözleşmesi uyarınca yapılan bu çalışmanın ardından, FODER’den teslim alınacak görüntülere Kültür Dairesi tarafından eklenecek künye bilgilerinin veri girişi işlemine geçilecek. Veri girişiyle eş zamanlı olarak da Kültür Dairesi’nin envanteri ve bünyesinde bulunan heykel ve seramik eserlerin fotoğraflanması işlemine başlanacak.
Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi tarafından sürdürülmekte olan dijitalleştirme çalışmalarına “Görsel ve Yazılı Belleğimizin Dijitalleştirilme Projesi” çerçevesinde hız verilmiş olup, Milli Kütüphane ve Milli Arşiv koleksiyonlarında bulunan ve nadir eser niteliği kazanmış, telif sorunu olmayan kamuya mal olmuş eserler sayısallaştırılıyor.
Aralarında taş baskı da olan 1600, 1700’lü yıllardan kalma nadir eserler ile Sultan Mahmut Kütüphanesi’nin eserleri ağırlıklı olmak üzere, en eskisi 1310 tarihine tekabül eden el yazmalarından, 236 cilt 56 bin 727 görüntüyle sayısal ortama alındı. Milli Kütüphane ve Milli Arşiv koleksiyonlarında, içinde 2960 eser bulunan 1705 cilt el yazması eser bulunuyor.
Devletin farklı kurumlarının koleksiyonlarında bulunan tarihsel, kültürel ve sanatsal değeri olan fotoğrafların da dijitalleştirilip kataloglanacağı proje sonucunda, araştırmacılar online olarak devletin sahip olduğu tüm arşiv kayıtları içerisinden ortak tarama yapılabilecek.
(TAK)