KURAKLIKTA 'HARİTA' BEKLENTİSİ!
Yıl içerisinde yeterli yağış alınamaması, adadaki kuraklığı tetikledi, tüm bölgeleri olumsuz etkiledi
Meteoroloji Dairesi verilerine göre adanın tüm bölgelerinde kuraklık yaşanırken, Tarım Bakanlığı’nın belirlediği kuraklık haritası henüz açıklanmadı. Lefkoşa, Alayköy, Girne, Boğaz ve Taşkent yöreleri kuraklıktan en çok etkilenen yerler olarak ‘Olağanüstü kurak’ derecesiyle altı aylık kayıtlara geçti. Her yıl yaz sonu açıklanan “kuraklık tazminatları” da henüz duyurulmadı. Kuraklıkla boğuşan üretici gözünü Tarım Bakanlığı'na çevirdi.
Fehime ALASYA
Meteoroloji Dairesi verilerine göre adanın tüm bölgelerinde kuraklık yaşanırken, Tarım Bakanlığı’nın belirlediği kuraklık haritası henüz açıklanmadı, tazminat bedelleri belirlenmedi.
Meteoroloji Dairesi tarafından hazırlanan Kuraklık Değerlendirilmesi’nde sadece İskele bölgesi normal derecelerinde yer alırken, beş bölgedeki OLAĞANÜSTÜ KURAKLIĞIN yanında, 20’yi aşkın yöre KURAK kategorisinde yer aldı.
İskele, ‘Normal kurak’ derecesi ile bir nebze de olsa yüzleri güldürürken, geriye kalan bölgelerde görülen kuraklık her geçen yıl tırmanmaya devam ediyor. Yıl içerisinde yeterli yağış alınamamasının yanında yağışların çoğu zaman dengesiz olması da üreticini en büyük sorunları arasında gözlemlendi.
Lefkoşa, Alayköy, Girne, Boğaz ve Taşkent yöreleri ‘Olağanüstü kurak’ derecesi ile en kurak yerler yer aldı.
Geçitkale ve Dörtyol bölgeleri ‘Hafif kurak’
Resmi siteden alınan altı aylık değerlendirme verilerinde, Ocak 2017 - Haziran 2017 periyotları arasında görülen altı aylık sürede, İskele bölgesindeki kuraklık ‘Normal civarı’ ile derecelendirilirken, Doğu Mesarya’dan Geçitkale ve Dörtyol bölgeleri ‘Hafif kurak’ olarak görülen bölgeler arasında yer aldı.
5 bölge olağanüstü kurak, 9 bölge çok şiddetli kurak
Meteoroloji Dairesi, resmi sitesinde yayımlanan, ‘kuraklık sınıflandırması haritasına’ göre; Lefkoşa, Alayköy, Girne, Boğaz ve Taşkent yöreleri olağanüstü kurak, Esentepe, Alevkaya, Kantara, Yeşilırmak, Lefke, Ziyamet, Yeni Erenköy, Dipkarpaz, Zaferburnu ise çok şiddetli kuraklık görüldü.
Kozanköy, Akdeniz, Kalkanlı, Güzelyurt, Gaziveren, Ercan ve Akıncıla, ‘Şiddetli kurak’
Orta kurak olarak derecelendirilen bölgeler arasında, Mağusa, Beyarmudu, Vadili, Tatlısu ve Çayırova yer alırken, ‘Şiddetli kurak’ olarak görülen bölgeler arasında, Kozanköy, Akdeniz, Kalkanlı, Güzelyurt, Gaziveren, Ercan ve Akıncılar yer aldı.
2017 Yılı Haziran Ayı 6 Aylık (Ocak 2017 - Haziran 2017) Kuraklık Sınıflandırması;
Normal Civarı: İskele
Kurak: Geçitkale, Dörtyol
Orta Kurak: Tatlısu, Vadili, Beyarmudu, Gazimağusa, Çayırova
Şiddetli Kurak: Kozanköy, Akdeniz, Kalkanlı, Güzelyurt, Gaziveren, Ercan, Akıncılar
Çok Şiddetli Kurak: Esentepe, Alevkaya, Kantara, Yeşilırmak, Lefke, Ziyamet, Yeni Erenköy, Dipkarpaz, Zafer Burnu
Olağanüstü Kurak: Girne, Boğaz, Taşkent, Lefkoşa, Alayköy
Tarım Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci ise çalışmaların sürdüğünü belirterek, kuraklık haritasıyla ilgili açıklamanın bakanlık tarafından yapılacağını kaydetti.
Bakanlık açıklama yapmalı
Ülkedeki kuraklığı değerlendiren Eski Tarım Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, bu yıl da çok fazla kuraklık olduğunu belirterek özellikle Mesarya bölgesinde yoğun kuraklık yaşandığını ifade etti.
Çiftçilerin yeni sezona hazırlık yamaya başlayacağı şu günlerde ilgili bakanlığın halen daha kuraklık haritası açıklamamasını eleştiren Kestigül, kuraklıkla ilgili detaylı bilgilerin paylaşılması, çiftçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Genel Tarım Sigortası Müdürü İpek Kızılduman, çalışmaların yakın zamanda bakanlık tarafından yapılacağını belirtirken, Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, konuya ilişkin hiçbir açıklama yapmayacağını kaydetti.
İlgili merciler suskun
Genel Tarım Sigortası Müdürü İpek Kızılduman, çalışmaların yakın zamanda bakanlık tarafından yapılacağını belirtirken, Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, konuya ilişkin hiçbir açıklama yapmayacağını kaydetti.
Tarım Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci ise çalışmaların sürdüğünü belirterek, kuraklık haritasıyla ilgili açıklamanın bakanlık tarafından yapılacağını kaydetti.
“Detaylı çalışmalarımıza devam ediyoruz”
Tarım Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, “Tarım Bakanlığı olarak kuraklıkla ilgili her yıl yapılan çalışmalarımız var. Bu yıl da detaylı çalışmalarımıza devam ediyoruz, elimizde uydu fotoğraflarımız var. Her türlü üreticiden gelen bilgi ve isteği de değerlendirip çalışmaları yapıyoruz.
Bazı kesimlerin verim kaybı olduğu yönünde bize ulaşan şikayetler var ve rutin çalışmalarımız devam ediyor, bu yönde incelemeler yapıyoruz.” diyerek, kuraklık haritası ve tespitleriyle ilgili detaylı bilgilerin bakanlık tarafından açıklanacağını kaydetti.
Eski Tarım Bakanı Müsteşarı Hasan Kestigül:
“Çiftçi traktörünü tarlaya indirmek için hazırlanıyor fakat henüz kuraklık haritası bile ortada yok”
“Yeni üretim sezonu geliyor, çiftçi tarlasını sürmeye başlayacak fakat kuraklıkla ilgili çalışmalar tamamlandı yönünde açıklama yok. Hangi bölgeler ne derecede kuraklığa girer halen daha açıklanmadı.
Ülkede 500 bin dönüm kadar arazi ekildi fakat toprak ürünlerinin toplamda aldığı arpa buğday miktarı ancak 55 bin ton arpa almıştır, bu da bize yine ciddi bir kuraklık olduğunu göstermiştir.
Ülkede ciddi bir kuraklık var. Özellikle Orta Mesarya yine çok kuraktır.
2016-2017 üretim yılında geçmişte olduğu gibi yine istenilen yağışlar olmamıştır. Ülkemizin bir kısım bölgesinde çiftçi neredeyse tahılını hasat bile edememiştir. Ama bunun yanında maalesef yeni üretim sezonu gelmesine rağmen, çiftçinin nadas açma dönemine gelmiş olunmasına rağmen, hala daha hükümetten, tarım bakanlığından kuraklık çalışması açıklanmadı.
Eminim çiftçi de bu belirsizlikte huzursuzdur, kaç para tazminat alacağını bilmiyor.
Bakanlık artık bunları pafta pafta açıklaması, detaylarını vermesi gerekir, üreticiler detayları bilip ayağını yorganına göre uzatmalı… Çiftçi traktörünü tarlaya indirmek için hazırlanıyor fakat henüz kuraklık haritası bile ortada yok”