1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Küresel bakış
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Küresel bakış

A+A-

“İklim Değişikliği ve Küresel Etkileri’ konulu Fikri Toros’un geçtiğimiz gün Meclis’te yaptığı konuşma önemliydi.

CTP Milletvekili Toros’un, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenmiş bir politik gündemin dışında küresel bir konuya yer vererek Meclis Genel Kurulu’nda konuşma yapması gerçekten önemli.

Elbette ki seçimler dışında veya kısır tartışmalar, kavgalar dışında güncel konuları gündem yaparak konuşan, sorular soran milletvekillerimizi de bu övgünün dışında bırakmak istemem ancak ülke dışına da çıkarak küresel boyutta ülkemizi de etkilediğini özellikle son günlerde epeyce yaşadığımız iklim değişikliğini de konu etmek, konuşmak, tartıştırmak, hükümetlerin gündemine sokmak ve belki de şimdiki rahatlıklarını bırakarak bu konularda çalışmalar yapmalarını sağlamak gerekliliği çoktan gündemimize girmesi gerekirdi.

***

Fikri Toros gündem yaptı ve “AB'nin bu konuya önem verdiğini, bu yönde liderlik gösterdiğini ve 2050 yol haritasını sunduğunu kaydetti.” AB’nin imzaladığı ‘Avrupa Yeşil Anlaşması’nın içeriğine değinen Toros, “yol haritasının yenilenebilir enerji, karbon sınırlama, yeşil iklim düzeni, temiz gıda, üretim, atık ve hava kirliliğine karşı kaynakların verimliliğini içerdiğini” anlattı.

***

Peki biz bu anlamda ne yapabiliriz ki! soruları mutlaka ki kafalarda vardır ama gelişmiş ülkeler kadar olmasa da mutlaka bizim de boyutumuza göre yapabileceğimiz çalışmalar vardır.

Yenilenebilir enerjide örneğin kapasiteyi artırıcı çalışmalar yapılabilir. Son zamanlarda biliyorsunuz kapasite yetersizliğinden dolayı konutlar dışında yenilenebilir enerji müracaatları artık yapılamıyor. Tekrar yapılabilmesi için çalışma yapılması yanında küçük ölçekli olsalar da fabrikalarımızdan ve oldukça fazla olan arabalarımızdan karbon salınımını sınırlamak için de yöntemler bulunması gerekiyor.

***

Olan üretimimizin de AB’nin uygulamalarına göre yapılmasının önemine de vurgu yapıyor Toros ve bir çözüm halinde bu uygulamalara göre yapılmayan üretim nedeniyle mal satılamayacağını da söylüyor.

“Ona daha var, çözüm olursa düşünürüz” de denebilir ama önceden hazırlıkların ve çalışmaların yapılmasında yarar var. Nasıl ki organik üretimde “ben ilaç atmıyorum onun için de benim ürünlerim organiktir” demenin organik üretim yapıldığı anlamına gelemeyeceği gibi o an geldiğinde işte “ben de AB uygulamalarına göre üretime başladım” demek ve ihracat yapmayı beklemek yanlış olur.

***

İklim değişikliği dünyayı etkiliyor, defalarca yazıldığı ve söylendiği gibi bu değişiklik dünyanın farklı yerlerinde farklı biçimde etkilerini gösteriyor… Kimi yerde kuraklık, yangınlar, kimi yerde fazla yağmur, seller, fırtınalar, doğal afetler şeklinde kendini gösteriyor.

Bizde bu kış gördüğümüz şekilde oldukça soğuk ve yağışlı gösteriyor kendini iklim değişikliği ama önümüzdeki günler, aylar, yıllar nasıl gösterir kendini belli değil. Ufak boyutumuza bakmadan ufacık da olsa iklim değişikliği bağlamında yapacağımız iyileştirmeler kendimizi de iyi hissetmemize neden olabilir.

 

 

 

 

Bu yazı toplam 1278 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar