1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kuyumcular dertli: “Altın lüks oldu, daha çok bozdurmaya geliyorlar”
Kuyumcular dertli: “Altın lüks oldu, daha çok bozdurmaya geliyorlar”

Kuyumcular dertli: “Altın lüks oldu, daha çok bozdurmaya geliyorlar”

Ekonomik kriz her sektör gibi ‘kuyumcuları’ da vurdu. Altın fiyatları arttı, özel günlerin vazgeçilmez hediyelerinden ‘altın’, ‘lüks’ oldu. Kuyumcular, "insanlarımız kuyumculara uzun zamandan beridir yastık altında tuttuğunu bozdurmaya geliyor" dedi.

A+A-

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Ekonomik kriz her sektör gibi ‘kuyumcuları’ da vurdu… Altın fiyatları da arttı, özel günlerin vazgeçilmez hediyelerinden ‘altın’, ‘lüks’ oldu…

YENİDÜZEN’e konuşan kuyumcular, “Yılbaşında bir hareketlilik bekleniyor ama sadece yılbaşı öncesinde çalışmakla olmuyor. İnsanlarımız kuyumculara uzun zamandan beridir yastık altında tuttuğunu bozdurmaya geliyor” dedi.

Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybı, buna bağlı olarak da altın fiyatlarının sürekli olarak yükselmesi kuyumculuk sektörünü oldukça etkilemiş durumda. Kazancını bu sektörden sağlayan yüzlerce kuyumcu “Lüks tüketim” olduklarını söyleyerek, satışlarının yaşanan ekonomik krizden dolayı çok düştüğünü belirtti.

YENİDÜZEN’e düşüncelerini aktaran kuyumcular, yılbaşı öncesinde sektörde bir hareketlilik beklendiğini ancak yılbaşı sonrasında bu hareketliliğin ortadan kalkacağını dile getirdi.

Altın fiyatlarının düşürülmesi için elden bir şey gelmediğini de anlatan kuyumcular, sektörün canlanması için çözümün başka noktalarda aranması gerektiğini belirtti, bunu da halkın alım gücünün yükseltilerek mümkün olabileceği yorumunu yaptı.


Kuyumcular ne dedi?

Buket Ananaç: “Yılbaşı öncesinde bir yoğunluk olacak ama geçen yıllardaki gibi olmaz”

“İnsanlarımız eskiden normal bir günde uğrayıp alışveriş yaparken, şimdi sadece özel günleri beklemek zorunda kalıyor. Şu anda gelen müşterilerimiz bile bir ürünü beğenince fiyatını öğrenince vazgeçiyor. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle biz artık lüks tüketim olduk. Yılbaşının arifesindeyiz, şu ana kadar durgun, önümüzdeki günlerde yoğunluk bekliyoruz yine de ama ben geçen yıllardaki gibi bir yoğunluk beklemiyorum.”

 

Ali Cenap Saygın: “Sektör bütün yıl boyunca canlı kalması için bir şeyler yapılmalı”

“Ekonomik kriz, bütün sektörleri etkilediği gibi bizim sektörümüzü de etkiledi. Hatta bizim sektörümüzü daha fazla etkiledi çünkü biz lüks tüketimiz. Sadece yılbaşı veya Sevgililer Günü öncesinde çalışmakla olmuyor. Sektörün bütün yıl boyunca canlı kalması için bir şeyler yapılması lazım. Altın fiyatlarını düşürmek elimizde değil ancak halkın alım gücünü yükseltmek bizim elimizde. 1800 TL olduğu bir çeyrek altını bile şu anda kimse almıyor. Sadece asgari ücreti yükselmek çare değil, pahalılığı önlemek lazım. Çözüm, halkımızın alım gücünü yükseltmek ve ülke turizmini geliştirmek… Ülkeye dışarıdan para gelmesi lazım, bunu da turizmin gelişmesiyle yapabiliriz.”

 

Sabih Yüksekbaş: “Sektörümüz yavaş yavaş aşağıya doğru gidiyor”

“Yeni yıl öncesinde olduğumuz için sektörümüz şu anda biraz canlı ama genel anlamda çok kötü. Altın fiyatlarının yükselişi ve halkımızın alım gücünün düşük olması sektörümüzü oldukça duraksattı. Yine de belli bir kesim yatırım amaçlı da olsa altına yatırım yapıyor. İçinde olduğumuz ekonomik krizden dolayı insanlarımız elindeki altınları gelip, nakit paraya döndürmeyi tercih ediyor. Böyle insanımız ne yazık ki çok var… Şunu söylemeliyiz ki sektörümüz yavaş yavaş aşağıya doğru gidiyor. Düzelmesi için pek elimizden gelen bir şey de yok aslında. Yine de önümüzü görme konusunda umutluyuz.” 

 

Okan Yamanyılmaz: “İnsanlarımız kuyumculara uzun zamandan beridir yastık altında tuttuğunu bozdurmaya geliyor”

“Bizim sektörümüz artık lüks oldu. Çünkü insanlarımız artık geçim sıkıntılarıyla uğraşıyor. Altın fiyatlarının yükselmesi gün geçtikçe bize daha da zor günler yaşatıyor. Uzun bir zamandır böyle devam ediyor, böyle devam edecek gibi de duruyor. Temennimiz bir an önce toparlanması ancak gidişat şu anda iyi değil. İnsanlarımız kuyumculara uzun zamandan beridir yastık altında tuttuğunu bozdurmaya geliyor. Eskiden düğün sezonunda çok takı satılırdı ama şu anda aileler bile nakit para takmayı tercih ediyor. Önümüz yılbaşı, beklentimiz var açıkçası… 13’üncü maaşlar erken verilirse, piyasa biraz da olsa canlanacak diye düşünüyorum.”

 

Aydın Dirikli: “İnsanlarımız haklı olarak bizim sektörümüzü üçüncü, dördüncü plana attı”

“Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybı ve altın fiyatlarının yükselişi piyasa kısır bir döngüye girdi. Şu anda insanlarımız temel ihtiyaçlarını ön plana attı ve şu anda sadece onu düşünüyor. Haliyle biz de üçüncü, dördüncü plana atıldık. Bizim sektörümüzdeki en büyük sıkıntı fiyat sıkıntısıdır, onu da biz belirleyemiyoruz. Bu dönemde insanlarımız yastık altında sakladığı takıları bile çoktan sattı. Ben, bu kötü dönemi atlatmak için bir takım adımlar attım. Rafa daha fazla ürün koyarak, ürün çeşitlendirerek devam etmeye çalışıyorum. Yılbaşının arifesindeyiz Aralık’ın iki haftası her zaman için durgun geçer ama yılbaşına yaklaştık sonra biraz yoğunluk yaşanacak diye düşünüyorum.”

 

Laden Deniz: “Geleceğimiz yok. Artık iş yapmak bizlere zevk vermiyor”

“Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybıyla birlikte insanlarımızın alım gücü düştü. Alım gücü düşünce de insanlarımız artık bizi sonraki planlara attı. Sektör olarak lüks tüketimdeyiz. Buna rağmen pandemi dönemine göre yine de iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. Şu anda önümüz yılbaşı olduğundan dolayı sektörümüz biraz hareketlendi diyebiliriz. Kriz dönemi içerisindeyiz. İnsanlarımız yastık altında tuttuğunu ya gelip değiştiriyor, ya da onu nakit paraya döndürüyor. İşin açıkçası artık iş yapmak bizlere zevk vermiyor. Altın değer kaybetmeyen bir şeydir ancak satış yapamıyoruz. Geleceğimiz yok.”

yd-destek-gorseli-2-921.jpg

Bu haber toplam 2104 defa okunmuştur
Etiketler : ,