İş insanları: % 88’e göre ülkede rüşvet ve yolsuzluk var
Kıbrıs’ın kuzeyinde iş insanlarının % 88’i ülkede yolsuzluk olduğuna inanıyor.
YENİDÜZEN
Kıbrıs’ın kuzeyinde iş insanlarının yüzde 88’i ülkede rüşvet ve yolsuzluk olduğuna inanıyor. Yüzde 58’i yolsuzluğun ‘çok ciddi bir sorun’ olduğu kanaatini taşıyor.
“Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2020 Raporu”na göre iş insanlar “rüşvet ya da el altından fazladan ödeme yapmanın” en yaygın olduğu üç işlem şu şekilde sıralıyor:
% 55’i ‘kamuya ait arazi ve binaların tahsisi ve kiralanması’ işlemlerinde rüşvetin çok yaygın olduğunu düşünmektedir; bunu % 46 ile ‘teşvikler’ve % 45 ile ‘kamu ihaleleri ve izinler’ takip etmektedir
Uluslararası Şeffaflık Örgütü kriterleri dikkate alınarak kuzey Kıbrıs’ın yolsuzluk puanı 36 olarak açıklandı.
0-100 ölçeğinde, sıfır yolsuzluğun çok yüksek olduğuna, 100 ise yolsuzluğun hiç bulunmadığına işaret etmektedir. Bu skor 2021 yılının başında Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından yayınlanan 2020 yılına ait listedeki 180 ülkenin ortalaması olan 43’ün altındadır ve bizi 104’üncü sıraya yerleştirmektedir.
Geçtiğimiz seneyle kıyaslandığında, ülkemizin skorunda 4 puanlık bir düşüş ve buna bağlı olarak sıralamada 19 basamaklık bir kötüleşme görüldü.
Geçtiğimiz seneyle kıyaslandığında, ülkemizin skorunda 4 puanlık bir düşüş ve buna bağlı olarak sıralamada 19 basamaklık bir kötüleşme görüldü
Rapor sunuldu
“Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2020 Raporu” Ömer Gökçekuş ve Sertaç Sonan tarafından sunuldu.
Rüstem Kitabevi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına gazeteciler yanı sıra bazı siyasiler ve bürokratlar da katıldı.
Düşünce kuruluşu Friedrich Ebert Vakfı tarafından desteklenen raporun sunumuyla ilgili toplantının açılışını da Kıbrıs temsilcisi Hubert Faustmann yaptı.
Sertaç Sonan, çalışmanın amacı ve yöntemini özetledi, ülkedeki yolsuzluk algısını ölçmek ve iş insanların nabzını tutarak, politika önerileri yapmak istediklerini ifade etti.
“Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2020 Raporu” oluşturulması için uzmanlarla görüşüldü, ayrıca, 351 iş insanıyla Lipa tarafından anket yapıldı.
“Hiç iç açıcı değil"
Ömer Gökçekuş yaptığı değerlendirmede, ülkede durumun hiç açıcı olmadığını belirtti.
Hem yolsuzluk algısının arttığını, hem de kamu kaynaklarının istismarının öne çıktığını vurguladı.
İş insanlarının üçte ikisinin yolsuzluğu önleyecek mekanizmalar olduğuna inanmadığını belirten Gökçekuş, “siyasi atama yapılmaması, tüm fonların denetime tabi olması, şeffaf mal bildirimi ve bilgiye erişim” önerdi.
Gökçekuş, bir soruya karşılık, “Yolsuzluk memurların ve siyasetçilerin arasında oynanan bir oyun değildir, bunu teklif edenler ya da kabul edenler de yolsuzluk sürecinin içindedir” dedi.