1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KUZEYDE: 8-10 BİN / GÜNEYDE: 7 BİN 137 BİNLERCE İŞSİZ
KUZEYDE: 8-10 BİN / GÜNEYDE: 7 BİN 137  BİNLERCE İŞSİZ

KUZEYDE: 8-10 BİN / GÜNEYDE: 7 BİN 137 BİNLERCE İŞSİZ

Çalışma hayatında Mayıs sonu itibariyle aktif kayıtlı işsiz sayısı 621 olarak resmi verilere yansısa da Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol, DPÖ verilerine göre bu rakamın 8-10 bin arasında değiştiğini söyledi

A+A-

Ağustos sonu itibariyle Kıbrıs’ın güneyindeki çalışma hayatında aktif kayıtlı işsiz sayısı ise 7 bin 137 olarak belirlendi.

 

ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRÜ ÖNDEROL: “621 KİŞİ, İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMAK İÇİN BAŞVURANLAR”…İşsizlik ve çalışma yaşamına yönelik YENİDÜZEN’e bilgi veren Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol, bakanlıkta yer alan resmi rakamların ‘işsizlik’ ödeneği almak için kayıt yaptıran kişiler olduğunu belirtti.

 

“TL’DEKİ KAYIP, 3. DÜNYA ÜLKESİ VATANDAŞLARI İÇİN TEHLİKE”…TL’deki değer kaybına paralel, dövizdeki yükselişin çalışma hayatına etkisini de değerlendiren Önderol, söz konusu durumun özellikle 3. dünya ülkesi vatandaşları için ciddi tehlike haline dönüştüğünü, buradaki çalışma hayatının ‘cazipliğini’ yitirdiğini söyledi.

 

Ayşe GÜLER

Çalışma hayatında Mayıs sonu itibariyle aktif kayıtlı işsiz sayısı 621 olarak resmi verilere yansısa da Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol, DPÖ verilerine göre bu rakamın 8-10 bin arasında değiştiğini söyledi.

Ağustos sonu itibariyle Kıbrıs’ın güneyindeki çalışma hayatında aktif kayıtlı işsiz sayısı ise 7 bin 137 olarak belirlendi.

İşsizlik ve çalışma yaşamına yönelik YENİDÜZEN’e bilgi veren Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol, dairedeki aktif kayıtlı işsiz sayısının 621 olmasına rağmen, DPÖ verilerine göre 8-10 bin arasında işsiz bulunduğunu aktardı.

Önderol, bakanlıkta yer alan resmi rakamların ‘işsizlik’ ödeneği almak için kayıt yaptıran kişiler olduğunu da belirtti.

TL’deki değer kaybına paralel, dövizdeki yükselişin çalışma hayatına etkisini de değerlendiren Önderol, söz konusu durumun özellikle 3. dünya ülkesi vatandaşları için ciddi tehlike haline dönüştüğünü, buradaki çalışma hayatının ‘cazipliğini’ yitirdiğini söyledi.

“Eskiden askeri ücret 500 dolara denk geliyordu. Şimdi 500 dolar yaklaşık 3 bin 200 TL’ye denk geliyor” diyen Önderol, “3. dünya ülkesi vatandaşları sektörde asgari ücretin yüzde 10 fazlasına çalışıyor. Dolayısıyla buradaki çalışma hayatı da cazipliğini yitiriyor” şeklinde konuştu.

 


 

KUZEYDE İŞSİZLİK VERİLERİ:

 

Kadınlar daha çok ‘iş’ arıyor…

Çalışma Dairesi verilerine göre; Mayıs sonu itibariyle iş isteğiyle bekleyen aktif kayıtlı işsiz sayısı 621 olarak kayıtlara geçti.

Bunların 400’ü kadın, 221’nin erkek olduğu belirtildi.

 

En fazla Mağusa en az Lefke’de…

Verilerde; işsizlerin bölgesel kuruluşlara göre dağılımına da yer verildi.

Mayıs sonu itibariyle en fazla kayıtlı işsizin Mağusa, en az kayıtlı işsizin ise Lefke’de olduğu görüldü.

Buna göre Mağusa’daki kayıt altındaki işsiz sayısı 370, Lefkoşa’da 142, Girne’de 57, Güzelyurt’ta 27, İskele’de 23, Lefke’de ise 2 olarak belirlendi.

 

Yüksek lisans mezunu da var, fakülte akademi mezunu da…

İşsizler arasında öğrenim durumu dikkat çeken kişiler de yer alıyor, yüksek lisans mezunu olan kişilerin de işsiz olması dikkat çekiyor.

Verilere göre; kayıtlı işsizlerin 145’i lise/kolej, 142’si de fakülde akademi mezunu…

İşsizler arasında 6 yüksek lisans mezunu da yer alıyor. Eğitimlerine uzun yıllar harcayan kişilerin de iş bulamadığı görülüyor.

Bununla birlikte işsizlerin 134’ü ilkokul, 100’ü ortaokul, 56’sı meslek lisesi mezunu, 22’si meslek yüksekokulu mezunu, 3’ü diplomasız okuryazar, 2’si ise pratik sanat okulu mezunu…

 

20 yaş ile 39 yaş arasında işsizler yoğunlukta

Ülkede en fazla 30-39 yaş grubu ile 20-29 yaş grubu arasında kayıtlı aktif işsiz bulunduğu resmi verilere yansıdı.

Buna göre; Mayıs sonu itibariyle 621 kayıtlı aktif işsizin 184’ü 30-39 yaş grubu arasında, 183’ü ise 20-29 yaş grubunda yer alıyor.

Kayıtlı 145 işsiz ise 40-49 yaş grubu arasında…

19 yaş ve aşağısı 63 kişi de iş bulmak için bekliyor.

 


 

Emekliliğe değil, işlemeye…

 

b1-001.gif

Verilerde diğer göze çarpan nokta ise emeklilik yaşı gelmesine rağmen 60 yaş ve yukarısındaki 4 kişinin halen çalışmak için iş bulmaya çalışması oldu.

Öte yandan, 50-59 yaş arası 42 kişinin de iş aradığı kayıtlara geçti.

 

Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar ilk sırada…

İşsizlerin meslek grupları incelendiğinde iş bekleyen kişilerin çoğunlukla nitelik gerektirmeyen işlerde çalıştıkları kayıtlara geçti.

Söz konusu dönemde bu meslek grubunda olan 154 kişinin işsiz olduğu görüldü.

Aynı dönemde büro ve müşteri hizmetlerinde çalışan 143, hizmet ve satış elemanı olan 100 kişinin de iş beklediği görüldü.

Diğer işsizlik rakamları ve meslek grupları şöyle: hizmet ve satış elemanı: 100 kişi, profesyonel meslek mensubu: 78, yardımcı profesyonel meslek grubu: 66, tesis ve makine operatörleri ve montajcı: 37, sanatkarlar ve ilgili işler: 17, nitelikli tarım hayvancılık orman ve su ürünleri: 3,yasa yapıcı üst düzey yöneticiler ve müdürler:23.

 

İşsizlerin 274’ü ‘ilk’ kez iş arayanlar…

Öte yandan işsizlerin 274’ü ilk defa iş arayan kişiler oluşturuyor.

Resmi verilere göre en fazla iş arayan kişiler, otel ve lokanta sektörü dışında, toptan ve perakende ticaret motorlu taşıt ev eşyaları tamiratı yapanlar…

Buna göre otel ve lokanta sektöründe hizmet vermek üzere 91 kişi, perakende ticaret motorlu taşıt ev eşyaları tamiratı yapmak için ise 87 kişi iş arıyor.

Diğer dağılım şöyle: Tarım, avcılık ve ormancılık alanında 20, imalat sektöründe 16, elektrik, gaz, buhar ve su üretimi ve dağıtımı 1, inşaat sektöründe 14, toptan ve perakende ticaret motorlu taşıt ev eşyaları tamiri 87, oteller ve lokantalar 91, ulaştırma depolama ce haberleşme: 9, mali aracın kuruluşların faaliyetleri:11, kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik:6, eğiti: 33, sağlık işleri ve sosyal hizmetler: 8, diğer toplumsal, sosyal ve kişisel hizmetler:41, ev içi personel çalıştıran:1


 


 

KIBRIS’IN GÜNEYİNDE DURUM NE?

 

Düşüşe rağmen, 7 bin 137 ‘kayıtlı işsiz’…

Öte yandan Kıbrıs’ın güneyinde Ağustos ayı sonu itibariyle kayıtlı aktif sayısı 7 bin 137 olarak kayıtlara geçti.

Kıbrıs Devlet İstatistik Dairesi tarafından yayınlanan verilere göre, Ağustos 2017’ye kıyasla Ağustos 2018’de kayıtlı işsiz sayısı %23 azalarak yedi bin 137’e ulaştı.

Verilere göre, Ağustos 2018 kayıtlı işsiz sayısı 23 bin 866 idi.

 

İşsizlikte en fazla azalma ticarette…

Kıbrıs Rum basınında yer alan habere göre; işsizlikte en fazla azalma ticaret sektöründe görüldü.

Bu sektörde bin 332 kişinin işe başladığı kayıtlara geçti.

İnşaat sektöründe iş bekleyenlerin sayısında 946 kişi, hizmet faaliyetleri ve konut hizmetleri sektöründe 794 kişi, kamu yönetiminde 809 kişi, imalat sektöründe 717 kişi ve taşımacılık sektöründe ise iş bekleyenlerin sayısında 247 kişi gerilik yaşandı.

İş pazarına yeni girenlerin sayısında da 1394 kişilik azalma oldu.


 


 

Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol:

 

“3. dünya ülkesi için ciddi tehlike”

 

Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol, TL’deki değer kaybının özellikle çalışma hayatındaki 3. dünya ülkesi vatandaşları için ciddi tehlike haline dönüştüğünü, ‘cazipliğini’ yitirdiğini söyledi.

“Eskiden askeri ücret 500 dolara denk geliyordu. Şimdi 500 dolar yaklaşık 3 bin 200 TL’ye denk geliyor” diyen Önderol, “3. dünya ülkesi vatandaşları sektörde asgari ücretin yüzde 10 fazlasına çalışıyor. Dolayısıyla buradaki çalışma hayatı da cazipliğini yitiriyor” şeklinde konuştu.

Önderol, dövizdeki yükselişin özellikle inşaat ve gayrimenkul sektöründe olumsuz etki yarattığını kaydederek, buna bağlı olarak da söz konusu sektörlerde işsizlik yaşanabileceğini dile getirdi.

 

“Yerli halkın alım gücü düşse de işsizlik yaratmaz”

Önderol, kurlardaki artışa paralel marketlerde ve hizmet satın alınan sektörlerde Kıbrıslı Rumların kuzeye yöneldiğini, bu nedenle de talepte azalma olmadığını ifade etti.

Ayrıca Önderol, yerli halkın alım gücünde düşüş olsa da bu durumun işsizlik yaratmayacağını söyledi.

 

“Dairede kayıtlı aktif 621, DPÖ’ye göre bu sayı 8-10 bin arasında…”

Önderol, dairedeki aktif kayıtlı işsiz sayısı 621 olmasına rağmen, DPÖ verilerime göre ülkedeki işsiz sayısının 8-10 bin arasında olduğunu aktardı.

Önderol, bakanlıkta yer alan resmi rakamların ‘işsizlik’ ödeneği almak için kayıt yaptıran kişiler olduğunu belirtti.

Kayıt rakamlarında yaşanan uyuşmazlıkları giderebilmek için otomasyon sistemine geçileceğini dile getiren Önderol, online sistem ile hem işsizlerin kayıt altına alınarak, kategorize edileceğini hem de münhallerin de bu sisteme işleneceğini kaydetti.

 

yeniduzen-satin-aliniz-834.jpg

Bu haber toplam 1745 defa okunmuştur
Etiketler : ,