1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Kuzu üreticinin elinde kaldı”
“Kuzu üreticinin elinde kaldı”

“Kuzu üreticinin elinde kaldı”

Hayvan üreticisi Cemal Darbaz, YENİDÜZEN’e konuştu, Hükümetin ithal et politikalarının üreticiyi zor duruma düşürdüğünü belirterek, kuzu etinin üreticinin elinde kaldığını belirtti.

A+A-

Serap ŞAHİN

YENİDÜZEN’e konuşan hayvan üreticisi Cemal Darbaz, hükümetin ithal et konusundaki politikalarını eleştirdi, kuzu etinin üreticinin elinde kaldığını söyledi.

Hükümetin ithal et iznini uzatarak üreticiyle rekabet ettiğini ve ithal etlerin yerli etle rekabet edemeyeceğini dile getiren Darbaz, kasapların hayvan çeşitlerini azaltarak tüketiciye yanlış bilgi sunduğunu ve bu durumun denetlenmediğini söyledi.

Darbaz, süt konusunda da üreticilerin maliyetler karşısında zarar ettiğini ifade ederek adil fiyat belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

 

“Kuzu üreticinin elinde kaldı”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin Başbakanlık önünde gerçekleştirdiği eylemi hatırlatan hayvan üreticisi Cemal Darbaz, “Biz gereken tepkimizi, birliğin gücünü ortaya koyduk. Hayvancının hala daha ayakta olduğunu bu topluma tekrar gösterdik.” dedi.

Hükümetin yapısı nedeniyle eylemin sonuçsuz bittiğini belirten Darbaz, birlik içinde yakın dönemde seçim olacağını sonrasında yeniden bir hareketlenme olacağını ifade etti.

İthal et izninin ‘süreli’ denilmesine rağmen uzatıldığını dile getiren Cemal Darbaz, “Kuzu üreticinin elinde kaldı. Çünkü Hükümet hayvancı ile rekabet halinde.” dedi.

“Hükümet, dışarıdan ne olduğu belli olmayan etler getiriyor. Bunun rantını yiyen yerler de belli.” Diyen Cemal Darbaz, dünyanın birçok yerinde benzer örnekler olduğunu ancak Hükümetlerin kendi üreticisini desteklediğini söyledi.

İthal ette herhangi bir vergi olmadığını ancak üreticilerin vergi ödediğini söyleyen Darbaz, tüm bu maliyetlerle hükümetin et konusunda üreticilerle rekabet ettiğini söyledi, “Ben iddia ederim ki ithal etler hiçbir zaman bizim etimizle rekabet edemez.” dedi.

 

 “Kasaba 11 çeşit hayvan veriyorum, 3 çeşide düşürüyorlar”

Çiftliğinde 11 çeşit hayvan olduğunu ancak kasabın hayvan çeşitlerini değiştirerek sattığını söyleyen Cemal Darbaz, “Kasaplarda sadece dana, kuzu, oğlak satılıyor. Benim koyunum kasapta kuzu oluyor, ineğim dana, düvem de dana oluyor, keçim de kuzu oluyor.” dedi.

Kasapların eleri daha pahalıya satmak için 11 çeşit hayvanı 3’e düşürdüğünü söyleyen Darbaz, bunun denetlenmediğini belirtti.

“Denetlemeyi bile beceremeyen insanlar bugün ülkeyi idare ediyor.” diyen Darbaz, “İthal etlerin sağlıktaki sonuçlarını da önümüzdeki yıllarda göreceğiz .” şeklinde konuştu.

İthal ete rağmen restoranlarda fiyat konusunda değişiklik olmadığını belirten Darbaz, “Madem ucuza et alınıyor neden restoranlarda fiyatlar değişmiyor?” sorusunu sordu, denetimin hiçbir alanda olmadığını ifade etti.

Hükümetin üreticiyle rekabetinden dolayı kuzunun satılmadığını ve fiyatların düştüğünü dile getiren Darbaz, “Şu anda küçükbaş hayvana kilosu 220-230 TL teklif ediliyor.” dedi.

 

“Adil fiyat belirlenmeli”

Süt konusuna da dikkat çeken Darbaz, süt kurumunun üreticiden kilosunu 18 TL’ye aldığını ancak üreticinin hiçbir kazancı olmadığını söyledi.

“Ben sütün kilosunda 18 TL kazanmam için hayvanıma yem vereceğim, , su vereceğim, sağacağım, 4 derece soğukluğa getireceğim, imalatçı sütü yoğurt yapıp 110 TL’ye satacak.” şeklinde konuştu.

Girdi maliyetlerinin döviz üzerinden olduğunu ancak eyleme rağmen süt fiyatlarında 50 kuruş dahi zam yapılmadığını belirten Darbaz, “Adil fiyat belirlenmesi lazım. Dünyada bu işlerin maliyeti var. Bunu hesaplayacaksınız.” dedi.

Bu haber toplam 1481 defa okunmuştur