1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. LAPTA YEREL SEÇİME DOĞRU
LAPTA YEREL SEÇİME DOĞRU

LAPTA YEREL SEÇİME DOĞRU

“Yerel seçimlere yönelik UBP ile DP-UG arasındaki ittifakın ‘amacını’ anlamadım”

A+A-

UBP Lapta Belediye Başkanı ve başkan adayı Fuat Namsoy:

“İttifakın ‘amacını’ anlamadım”

 

Ayşe GÜLER

UBP Lapta Belediye Başkanı ve başkan adayı Fuat Namsoy, yerel seçimlere yönelik UBP ile DP-UG arasındaki ittifakın ‘amacını’ anlamadığını kaydetti.
Namsoy, “Bu ittifakın hangi amaca hizmet ettiğini anlamadım. Ne derece başarılı olup olmayacağını seçimler gösterecek” dedi.
“Şu anda bölgede DP-UG adayı yok. Zaten bizim bölgemiz ittifak kapsamında değildir” şeklinde konuşan Namsoy şöyle devam etti:
“Yukarda ittifak anlaşması yapılsa da tabanı ‘git ona oy ver’ diye yönlendiremezsiniz. İttifaka tavan saygı gösterip, gidip oy kullanırsa başka bir olaydır. Ben geçtiğimiz seçimde yüzde 85 oy almışsam, bu UBP’nin oyu değildir. Yerel seçimler daha farklıdır. Partiye bakmadan, kişiye yönelik oy verilir. Yoksa hiçbirimiz bu kadar süre görevde olamayız. Haziran’daki yerel seçimlerde ‘iddialı’ olduğunu söyleyen Namsoy, “takdir halkındır. Eğer halk yaptığımız icraatlardan ve çalışmalardan memnunsa bizim devam etmemize onay verecektir. Memnun değilse de başka birini seçeceklerdir”
Namsoy, seçimlere yönelik anket yaptırdığını, sonuçlarda yüzde 75 oranında ‘önde’ olduğunu savundu. 


3 milyon TL borç

Belediyenin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı dahil olmak üzere toplam 3 milyon TL borcunun bulunduğunu açıklayan Namsoy, 2011 yılında yapılan nüfus sayımının ardından ‘borçlanmaya’ gittiklerini söyledi.
Namsoy, yapılan borçlanmalarda Maliye Bakanlığı Borç Komitesi’nin onayının alındığını kaydederek,
borçların taksitlendirildiğini ve hiçbir sıkıntı olmadığını ifade etti.
Öte yandan belediye faturalarının yüzde 90’ının tahsil edildiğini kaydeden Namsoy, “böyle olmasa belediye ayakta duramaz” dedi.

----------------------------------------------

“Personelin yatırımları yapılmıyor”

Belediye personelinin 1 yıldır Sosyal Sigorta Ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının yapılmadığını da açıklayan Namsoy, ‘ihtiyaçlı’ personellerin yatırımların yapıldığını kaydetti.

-------------------------------------------------

3 bin 500 nüfustan, 16 bin nüfusa…

Namsoy, belediyenin Lapta hariç 14 köye ve 292 kilometre karelik alana hizmet verdiklerini aktardı.
Lapta Belediyesi’nin Kuzey Kıbrıs içerisindeki en geniş alana sahip belediye olduğunu dile getiren Namsoy, belediyenin 2011’de yapılan nüfus sayımına göre 12 bin 200 kişiye hizmet verdiğini ancak bu rakamın şu anda 16 bine ulaştığını belirtti.
Namsoy, “bölgemizde 4 bine yakın yabancı nüfus vardır. İngiliz, Rus ve Alman turistler bölgemizde sürekli olarak ikamet ediyor. Lapta turistik bölge olması nedeniyle geçtiğimiz yıl 100 bin civarında geceleme oldu” diye konuşarak, göreve geldiğinde bölge nüfusunun 3 bin 500 olduğunu söyledi.

150 işçi, 30 memur…

20 yıl önce belediyeyi 16 personel ile devraldığını söyleyen Namsoy, şu anda belediyenin 150 işçi, 30 memurla hizmet verdiğini dile getirdi.
Namsoy, bununla birlikte belediye çalışanlarının tümünün kadrolu olduğunu sadece 7’sinin sözleşmeli olduğunu dile getirerek,  belediyede yasa çerçevesinde hareket edildiğini belirtti.

“Devlet katkısı, 2012’deki ile ayni”

Belediyeye verilen devlet katkısının 450 bin TL olduğunu söyleyen Namsoy, söz konusu katkının 2012 yılındaki katkı ile ayni olduğunu vurguladı.
Namsoy, “2013 yılında sayım yapıldığında belediyelerin nüfusuna, öğrenci nüfusu da eklendi. Öğrenci nüfusu arttıkça bizim gibi belediyelerin aldığı devlet katkıları azalıyor” şeklinde konuşarak, “yapılan son sayımda 29 kişi arttı görüldü. Bu durumda devlet katkısından ayda 35 bin TL geriye gittik. 2013’te daha fazla almamız gerekirken, daha geriye gittik. 2014’te iyileştirme yapıldı ve 2012’deki seviyeye ulaştık” dedi.
Söz konusu durumun belediyeler arasında ‘sıkıntı’ yarattığını ifade eden Namsoy,  konuyu İçişleri Bakanı’na aktardıklarını söyledi.
Namsoy, bölgelerinin özelliklerine göre belediyelere daha farklı uygulamaların yapılması gerektiğini vurgulayarak, sadece nüfusa bağlantılı uygulamanın birçok belediyeyi sıkıntıya sokacağına dikkat çekti.

“Verdiğim sözlerin yüzde 90’ı hayata geçti”

Namsoy, halka söz verdiği yatırımların yüzde 90’a yakınını hayata geçirdiğini söyleyerek, bölgedeki ihtiyaçların hiçbir zaman bitmeyeceğini kaydetti.
“Her yapılan yenilik, yeni bir yatırımı daha beraberinde getirir” diyen Namsoy, son 4 yılda bütün bölgelerde ‘şantiye havası’ olduğunu dile getirdi.
Namsoy, şu anda da Lapta, Karşıyaka, Kozanköy, Sadrazamköy, Akdeniz, Tepebaşı, Çamlıbel ve Hisarköy’de alt yapı çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

“Sosyal ve kültürel faaliyetlere önem verdik”

Belediyenin hizmet verdiği köylerde sosyal ve kültürel faaliyetlere de önem verdiklerini söyleyen Namsoy, vatandaşların boş vakitlerini değerlendirebileceklerini parkları hayata geçirdiklerini belirtti.
Namsoy, Karşıyaka, Akdeniz’de parklara yönelik proje çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, Tepebaşı, Başpınar bölgesindeki parklar ile ilgili ihalelerin verildiğini, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılmasını beklediğini kaydetti.

Belediyenin araç filosu

Belediyenin 2010 yılından sonra filosuna 18 araç kattığını ifade eden Namsoy, şu anda belediye 71 araçla bölge ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını dile getirdi.
Namsoy, belediye bünyesindeki atölyelerin    demir işleri atölyesi,  kaporta boya atölyesi, oto-elektrik işleri atölyesi,   araç bakım atölyesi, genel motor tamir atölyesi, ambar,  lastik servisi ve  araç yıkama servisi olmak üzere sekiz ana bölümden oluştuğu bilgisini de verdi.

“TC Yardım Heyeti ve AB’den ciddi katkı alıyoruz”

Belediye bütçesinin 35’inin alt yapı çalışmalarına ayrıldığını söyleyen Namsoy, bununla birlikte TC Yardım Heyeti ve Avrupa Birliği(AB)’den de ciddi katkı aldıklarını açıkladı.
Namsoy, katkılarla birlikte bütçenin yüzde 60’ının yatırıma yönelik olduğunu belirterek, “şu anda AB’ye sunduğumuz projeler var. Tepebaşı köyünde muhtarlığa ait büyük binanın restorasyonu ve meydan düzenlemelerinin yapılması onaylandı. Akdeniz’de ise AB’den onaylanan meydan düzenlemeleri, eski okul binalarının restorasyon çalışmaları var” şeklinde konuştu.

Lapta Sahil Yürüyüş Yolu Projesi…

Lapta Sahil Yürüyüş Yolu Projesi ile ilgili bilgi de veren Namsoy, projenin 1,5 kilometresinin tamamlandığını, bir kısmı denizden de geçecek 2. etabının yapımının devam edildiğini ve çalışmaların Ağustos ayı sonuna tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Namsoy, projenin hemen yanında 60 dönümlük arazinin belediyenin kullanımına alındığını da dile getirerek, “burada 7’den 70’e herkes kendinden bir şey bulabilecek. Sosyal tesisleri kurmak için çalışmalarımız devam eder. Bu bölgede gençlik merkezi kurulacak. Vatandaşlar oltayla balık avlayabilecek. Bisiklet yolları oluşturacağız” dedi.


“Projenin ilk etabı 4 milyon TL’ye mal oldu”

Yapılan yatırımlara belediye bütçesinden de katkı yapıldığını söyleyen Namsoy, Lapta Sahil Yürüyüş Yolu Projesi’nin ilk etabını AB kaynaklı olduğunu, belediyenin üçte bir oranında katkı koyduğunu belirtti.
Namsoy, projenin 2. etabının ise TC Yardım Heyeti tarafından karşılanacağını, belediyenin ise dörtte bir oranında katkı sağlayacağını dile getirdi.
“Projenin 2. etap maliyeti 4 milyon TL’dir. Bunun 1 milyon TL’sini belediye karşılayacak” diyen Namsoy, “Geriye kalanı TC Yardım Heyeti tarafından karşılanacak” şeklinde konuştu.


Akdeniz İçme Suyu Arıtma Tesisi…

Belediye başkanlığı görevi süresince Akdeniz’de içme suyu arıtma tesisi kurulduğunu dile getiren Namsoy, tesisten saatte 90 ton suyun arıtılarak, Akdeniz, Tepebaşı, Çamlıbel, Koruçam ve Karpaşa olmak üzere 5 köye dağıtıldığını söyledi.

Namsoy, söz konusu bölgelerdeki suda yüzde 4000 oranında tuzluluk olduğunu, arıtma tesisi sayesinde şu anda çeşmelerden içebilir kalitede su aktığını ifade ederek,  “Vatandaşlar bu suyu ne içebiliyor ne de kullanabiliyordu. Buraya 1 milyon TL harcadık. 350 bin TL’sini TC Yardım Heyeti’nden aldık. Geriye kalan tüm masrafları belediye karşıladı” şeklinde konuştu.

Karşıyaka’da batı bölgesinde 200 metre küp büyüklüğünde içme suyu deposu yapıldığını söyleyen Namsoy, bununla birlikte bölgedeki işlevini yitirmiş içme suyu şebeke borularında, oluşan çürüme, pas, sürekli patlak ve sağlık sebepleri nedeniyle günümüz teknolojisine uygun bir şekilde değiştirildiğini açıkladı.

Yeni dönemdeki projeler…

Lapta’da alt yapı konusunda ciddi yol kat ettiklerini söyleyen Namsoy, “yağmur suyu drenaj sistemleri, asfaltmalar, park ve yeşil alan olmak üzere büyük yol kat ettik. Yağmur suyu drenaj ve kaldırım konusunda çok az işlemler kaldı, onları yapacağız” dedi.

Namsoy, yeniden belediye başkan seçilmesi halinde belediyenin hizmet verdiği köylerde alt yapıya yönelik çalışmalar yapılacağını aktararak, sosyal etkinliklere yönelik projeleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

“Yeni dönemde alt yapı ile birlikte üst yapıyı da zenginleştirmeyi hedefliyoruz” diyen Namsoy, bölgelerin sosyal yapısını ilgilendiren konuların yeni dönemde ön plana çıkacağını kaydetti.

Namsoy, gençlik merkezi oluşturmayı dile getirerek, “Sahil Yolu Projesi’nin yanında hayata geçecek proje ile söz konusu bölge çekim merkezi haline gelecek. Şu anda Gönyeli ve Lefkoşa’dan bu yola gelerek yürüyüş yapan insanlar vardır” dedi.

Bu haber toplam 3939 defa okunmuştur