"Konfeksiyon hayatımıza girdi, mesleğimiz bitti"
Hilmi Mergen, giyim sektöründeki seri üretimin ve hazır giyim anlayışının yaygınlaşması nedeniyle ısmarlama terziliğin bittiğini söyledi.
Devrim Demir
Doğma büyüme Lefke’li olan 52 yıldır terzilik yapan 67 yaşındaki Hilmi Mergen, hazır giyimin olumsuz etkilerine rağmen ilk günkü aşkla bağlı olduğu mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
Çocukluğundan beri yaptığı terzilik mesleği sayesinde evini yaptıran, çocuklarını evlendiren Hilmi Mergen, giyim sektöründeki seri üretimin ve hazır giyim anlayışının yaygınlaşması nedeniyle ısmarlama terziliğin bittiğini söyledi.
“Konfeksiyon hayatımıza girdi, mesleğimiz bitti”
YENİDÜZEN’e konuşan 4 çocuk babası Hilmi Mergen, 20 sene önce başlarını dikiş makinelerinden kaldırmadıklarını şimdilerde ise dükkâna gidecek hevesi olmadığını anlattı.
Değişen tüketim ve giyim alışkanlıklarının yanı sıra maliyeti nedeniyle artık ısmarlama elbiselerin tercih edilmediğini belirten Mergen, şunları kaydetti: "Eskiden iş yetiştiremiyordum. Şimdi müşteri yok. Hazır giyim bizi olumsuz etkiledi. Konfeksiyon hayatımıza girdiği gün terziliğin tadı tuzu kalmadı. Hazır kıyafetler hayatımıza girdi ve ben yıllardır kimseye kıyafet dikmedim.”
“Ufak tefek tamiratlarla mesleği yaşatmaya çalışıyorum”
Pandeminin de birçok etkileri olduğunu anlatan Hilmi Mergen, son birkaç yıldır kazancı olmadığı için dükkânı kapatmayı düşündüğünü söyledi. Ufak tefek tamiratlarla mesleğini yaşatmaya çalıştığını kaydeden Mergen, “Mesleğimi çok seviyorum hala ilk gün gibi. Kapatmaya kıyamıyorum, çok zor yollardan geçtim. 4 çocuğumu bu meslekten kazandığımla büyüttüm. Kumaş getireyim dikeyim modası yok oldu. 20 sene önce yanımızda çıraklarımız vardı kalfalar vardı giderek tükenen meslekler içine girdik” dedi.
10 kardeşin bir tanesi..
Doğma büyüme Lefke’li olan Hilmi Mergen babasının Baf’tan göçmen olarak Lefke’ye geldiğini burada annesi ile maden ocakları döneminde evlendiklerini ve 9 kardeşi daha olduğunu söyledi.
52 yıllık terzi Hilmi Mergen, şimdilerde unutulan mesleğini eşi Fatma ile yaşatmaya çalışıyor