1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Lefke'ye 'Kültür Evi'
Lefkeye Kültür Evi

Lefke'ye 'Kültür Evi'

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Lefke’de Ahmet Paşa’dan torunlarına miras kalan Osmanlı tarzı bir konağın, müze veya kültür evi yapılması için girişim başlattı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Lefke’de Ahmet Paşa’dan torunlarına miras kalan Osmanlı tarzı bir konağın, müze veya kültür evi yapılması için girişim başlattı.

Ahmet Paşa’nın mirasçılarından Harid Fedai, binanın kültür evine dönüştürülmesiyle binanın korunmuş olacağını söyledi. Ahmet Paşa’nın kardeşi Salih Supi’nin torunlarına ait Osmanlı tarzındaki başka bir konakla aynı yol üzerinde bulunan konak, Lefke Bucağı idari binalarının yakınında yer alıyor.

SİBER, LEFKE’DE...

Meclis Başkanı Sibel Siber, bugün Lefke’deki söz konusu binayı ziyaret etti ve bina hakkında bilgi aldı. Siber binayı gezdikten sonra basına yaptığı açıklamada, binanın kültür evine dönüştürülmesi için Kültür Dairesi yetkilileri ile konuyu görüşeceğini söyledi.

Sibel Siber, “Bu proje gerçekleşirse hem bu tarihi konak yıkılmaktan kurtarılmış olacak hem Lefke’ye bir kültür merkezi kavuşturulmuş olacak, hem de bu davranış bu tür tarihi yapıları olan kimselere bir örnek olacak” dedi.

Bu konuda devlete düşen görevler de bulunduğunu kaydeden Siber, ülkede müzelere ve kültür evlerine ihtiyaç duyulduğunu anımsattı.
Siber, “Tarihi mekânlar böyle değerlendirilirse ihtiyacımız olan kültür evleri müzeler topluma kazandırılmış olacak” dedi.

HARİD FEDAİ: “VARİSLERİN ÇOĞU KÜLTÜR EVİ OLMASINA TARAFTAR”

Köşkün varislerinden araştırmacı yazar Harid Fedai de, binanın devlete kazandırılması ile kültür evine dönüştürülmesi temennisini dile getirdi.
Varislerden büyük bir bölümünün binanın devlete devri taraftarı olduğunu, sadece birkaçının sorun yaratabileceğini, konağın devrini savunan torunların sorun çıkaran varislere para olarak haklarını vermeye hazır olduklarını kaydeden Fedai, “Bina bu vaziyette bırakılırsa yıkılmaya mahkûmdur. Eğer bunu devlete aktarabilirsek devlet bunu tamir eder ve kültür evi olarak binayı ayakta tutar. Temennim budur” dedi.

Lefke’nin ve eldeki kültürel mirasların gelecek nesillere devredilmesinin önemine dikkat çeken Harid Fedai “Lefke’de nadir kalan yapılardandır. Bunları korumamız gerekir. Lefke fetihten bu yana Kıbrıs’ta Türk kalmış yegane kasabadır” dedi.

AHMET PAŞA KİMDİR? TURUNÇ KOKULARINI TAKİP EDEREK LEFKE’YE...

Aileden kendilerine intikal eden hikayeyi de basınla paylaşan Fedai, Büyükbabası Ahmet Paşa’nın Büyükbabası Hacı Paşa’nın 18’inci yüzyılda Mısır’dan İstanbul’a ganimetlerle dönerken, turunç kokularını takip ederek gemisiyle Gemikonağı’na çıktığını, ardından ise kokuların geldiği Lefke’ye geldiğini, burada Lefke’yi beğenerek beraberindeki ganimetle büyük araziler satın alarak Lefke’ye yerleştiğini anlattı.

DİĞER ZİYARETLER

Lefke’deki köşk ziyaretinin ardından Sibel Siber, Güzelyurt Kaymakamlığı Lefke Bucağı, Lefke Avrupa Üniversitesi, Cengiz Topel Hastanesi’ni de ziyaret etti.

Sibel Siber, LAÜ’de Rektör Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen ile yaptığı görüşmede basına yaptığı açıklamada, Lefke’nin güzel bir kasaba olduğunu kaydetti ve “Daha çok önem verilmesi gerekiyor” dedi.

LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, Çevre Durum Raporu’nın birkaç hafta içerisinde hazır olacağını kaydetti.
Öğrenci sayısında 2015’te artış beklediklerini kaydeden Yükselen, ancak bölgede öğrencilere hizmet edecek yatak sayısının yetersiz olduğunu belirtti.

Ziyaretlerinde Sibel Siber’e Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, CTP-BG Milletvekili Hüseyin Erçal ve Meclis Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Ahmet Muratoğlu da eşlik etti.

(TAK)

Bu haber toplam 1844 defa okunmuştur