Lefkoşa Konuları
Lefkoşa’nın yeni bir belediye başkanı var; işi kolay değil ama bilerek talip oldu, seçmene çözümleyici projeler sundu, iddiasını koydu ve seçildi. Zamana ihtiyacı var ama acil olan işler de var.
Dolayısıyla, icraat hassas bir zemin ve iklimdedir… Mevcut yapının nerdeyse kurumlaştırdığı bazı hizmetleri ve uygulamaları yok sayarak veya iptal ederek icraat yapmak olasıdır. Bu icraatlar daha iyiyi başaracaksa doğal olarak kabul görür; değilse hem şehir, hem başkan sıkıntı yaşar…
Suriçi’ni canlandırmak için geçmişte bir vizyon konmuş, değişik ama birbirini tamamlayan projeler uygulanmıştı. Arasta da bunun bir parçası idi; hele ki Arasta’nın Lokmacı Kapısı’nın açılışına da hazır olması ihtiyacı önemli bir konu idi. Arasta’da esnaf, dükkanlarının vitrini olmadığı için eşyalarını sergilemek amacıyla dükkan dışına çıkıp, yolu kullanıyordu ama dağınık bir kullanım olduğu için de müşteriler yolda yürümekte sıkıntı çekiyordu. Dolayısıyla esnafla LTB, dükkanların önünü vitrinleme amacıyla kullanabilecekleri bir genişlikte uzlaştı ve sarı çizgi ile sınır belirlendi. Hem onlar ticari eşyalarını sergileyebilecek, hem de yaya rahat yürüyebilecek ve alış – verişini yapabilecekti. Amaç Arasta’yı canlandırmak, esnafın işini artırmak, Lokmacı açıldığında yeni müşterilere hazırlıklı olmaktı.
Şimdi belediye bu esnaftan sarı çizgi içinde kullandığı alan için kira istiyormuş. İş sıkıntısı çeken esnafa hem mali külfet hem de maliyet artırıcı gider yaratmak, “Arasta’yı canlandıralım” projesine uymuyor. Esnafın koyduğu tepkiyi yorumlarken de kıskançlık duymamak gerek.
Belediye yönetiminin Dereboyu işletmelerine de bir vizyonun ögesi olarak yaklaşması sorunsuz ilişkiler için önemlidir. Dereboyu’nda gelişmeye başlayan lokantacılık faaliyetlerinin kapalı mekan büyüklüğü sorunu vardı; yaz döneminde açık alanı kullanabiliyorlar, kış döneminde ise kapalı alanları faaliyetleri için çok küçük kalıyordu. Dolayısıyla, kışın işleri azalıyor, personel durduruyor, istikrar kuramıyorlardı. Ve Lefkoşa’lılar ve özellikle gençler Girne’ye gidiyordu. Lokantacılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için, açık alanın kışın da kullanılabilmesinin olanağını yaratmak amacıyla işletmeciler ve LTB yönetimi mutabakat içinde çözüm üretti: Lokanta olarak kullanılan binaların açık alanları yapılaştırılmadan ve sökülüp takılabilen yapı elemanları ile kullanılabilecek mekanlar yaratmak… Bu uygulama sektörün istikrarlı sürdürülebilirliğine önemli bir katkı yaptı. Daha sonraları bazı işletmeler bunu suistimal edip yapılaşma yoluna gitmişse de birçoğu belediyenin hoşgörü sınırları içinde tutabileceği uygulamalar yaptı.
Şimdi buları iptal etmeye kalkışmak veya yüksek kira bedelleri istemek, Dereboyu lokantalarının ekonomik faaliyetleri için tehdittir. Bir de hem bu sektör için, hem de Dereboyu bölgesinde yaşayan ve iş yapan herkes için çok önemli olan deredeki haşare ile mücadele konusunda yeterince başarılı uygulama yapılmamışsa, bölge insanın tabiriyle kedi kadar fareler, yılanlar ve diğer haşareler tedirginlik yaratıyorsa, Dereboyu insanını iyi anlamak gerek. Ve onların yaptığı yorumlara da kıskançlık duymamak gerek.
Bu iki örnek gibi daha birçok örnekler vardır. LTB’nın yeni yönetimi eleştirileri dikkatle duymalı, mesajları almalıdır. “Bizim sorunlarımızı dinlemek ve çözümler konuşmak için toplantı düzenliyor ama yanında Akıncı’yı getirip seçim kampanyası amacı güdüyor, bizi kullanmaya çalışıyor, maksadını anlamadığımız sanıyor… Amacı belediye işleri değil, başka…” diyor insanlar, samimiyeti sorguluyor insanlar… Ve bir de “Napayım, para yok” demek de bu toplantı ve ziyaretlerde kimseyi tatmin etmedi, etmeyecek de; olmadığı bilinerek görev talep edilmişti…
Belediye yönetimi Lefkoşa için zorlu bir dönem yaşayacak ama işleri daha da zorlaştırmazsa, kendi için daha rahat olabilir… İnsanlar, yanındaki eski bir belediye başkanına rağmen diğer eski belediye başkanlarının yaptıklarından örnekler verdiğinde kıskançlık yapmak da gereksiz…
Lefkoşa belediye yönetimi vizyon eksikliği ve kayması ile Lefkoşa’yı düzlüğe çıkaramaz…