1. YAZARLAR

  2. Onur Olguner

  3. LEFKOŞA MANİFESTOSU 1- KENT DOSTU ULAŞIM
Onur Olguner

Onur Olguner

LEFKOŞA MANİFESTOSU 1- KENT DOSTU ULAŞIM

A+A-

 İki yılı aşkın süredir Lefkoşa’da hayata geçmesi gerektiğine inandığım vizyonları köşe yazıları ile sizinle paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazılarda kapımızdan dışarıya ilk adımımızı attığımız anda bizi mutlu edecek, heyecanlandıracak, kışkırtacak ve şanslı hissettirecek bir Lefkoşa vizyonunu sizlerle paylaşmaya çalıştım.

Beş yıllık meclis üyeliğimin birikimiyle ve yaptığım araştırmalarla hazırladığım yazıları bu haftadan itibaren toparlamaya ve başlıklar altında sizlere bir manifesto altında sunmaya karar verdim. Umuyorum ki bu manifesto Lefkoşa’nın kalkınması için fayda sağlayacak ve Lefkoşalıların hak ettiği şehre kavuşması için önemi bir rol oynayacaktır.

---

Lefkoşa’nın ekonomik sorunlarının öncesinde de mevcut olan, o günlerden bugüne gittikçe büyüyen ve daha da büyümesi kaçınılmaz olan ulaşım sorununu ilk konu olarak ele almamız sanırım en doğrusu olacaktır.

Otomobillerin yollardan ve kamusal alanlarımızdan çaldığı ve şehrin gün geçtikçe bir kıyma makinesi gibi yoğrulduğu sistemimizde mutlaka alternatif açılımlar yoluna gidilmelidir.

Bu bağlamda ivedilikle atılması gereken adımların bazıları şu şekilde sıralanabilir:

 

YAYA ÖNCELİKLİ LEFKOŞA

  • 2013 yılında başladığımız Asmaaltı ve Arasta Bölgesi Yayalaştırma projesi başarılı olmuş ve Lefkoşa Surlariçi’nin canlanmasında önemi bir rol oynamıştır. Bu bağlamda İplik Pazarı Sokak tekrar yayalaştırma projesi kapsamına alınmalıdır. Buna ek olarak genç yatırımcıların yeni mekanlar açtığı Uray Sokak gibi güzergahlar da yayalaştırma projesi kapsamında çalışılmalıdır. Yaya dostu Lefkoşa Surlariçi projesi devam etmelidir.
  • Dereboyu, Osmanpaşa Caddesi ve diğer ticari caddelerde yayaların geçebileceği geniş kaldırımlar artık büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Özellikle Mehmet Akif Caddesi projelendirilerek tek yön olarak çalışmalı ve 5 metrelik kaldırımlarıyla Lefkoşalıya yürüyebileceği bir alışveriş aksını sunmalıdır.
  • KTMMOB Mimarlar Odasında tarafından hazırlanan ve bir yıldır yürürlükte olan engelli standartları, başta belediyeye ait kaldırımlar olmak üzere tüm şehirde uygulanmalıdır. Lefkoşa sokakları hiçbir kullanıcıya engel olmamalı, hiçbir engellinin yaşamını zorlaştırmamalıdır.

 

 

TOPLU TAŞIMA LEFKOŞA’DA ŞART

  • 90 bin nüfusuna rağmen şehrin çeperindeki iki üniversitesinde 38 bin kayıtlı öğrenciye sahip olan Lefkoşa tam bir üniversite şehridir. Bu kadar yüksek oranda öğrenci nüfusu olan bir şehirde toplu taşıma sistemlerinin olmaması kabul edilemez.
  • Öncelikle ölçeğimize uygun minibüs toplu taşıma sistemimiz bulunduğu hizmet veremez durumundan kurtarılmalıdır. Mevcut minibüs taşıma izinlerine sahip şoförler ile anlaşılmalı, izin havuzuna yeni taşıma izinleri eklenmeli ve yarı kamu niteliğinde olacak Lefkoşa Toplu Taşıma Şirketi yapılandırılmalıdır. Bu şirketin altında tüm minibüsler yenilenmeli ve şehre hak ettiği hizmeti verecek bir sistem oluşturulmalıdır.
  • Üniversitelerden başlayarak Dereboyu’na gidecek, ardından da Lefkoşa Surlariçi’ne giderek güzergahını tamamlayacak tramvay sistemi mutlaka projelendirilmelidir. Bu sistem sayesinde Lokmacı kapısından geçen turistler ve şehir çeperinde kalan üniversite öğrencileri şehrin içine taşınabilir ve başkentin ticareti güçlendirilebilir.

 

BU TRAFİK KADERİMİZ DEĞİL

  • Mehmet Akif Caddesi’ne paralel yolun kullanıma geçmesi gibi trafiği rahatlatacak basit ve önemli adımlar bir an önce atılmalıdır. Ancak bu sayede Lefkoşa trafiğine soluk getirilebilecektir. Aynı zamanda bu adım başkentin ticaret ve eğlence açısından en güçlü caddesine geniş kaldırımlar yapılmasını da sağlama potansiyeline sahiptir.
  • İleriyi planlama adına ise Lefkoşa’da acilen bütünlüklü Trafik Master Planı’nın hazırlanması gerekmektedir. Bunun için trafik mühendisleri, KTMMOB uzmanları, Karayolları Dairesi ve üniversitelerin atayacağı temsilcilerinden oluşan bir komite kurulmalı ve bu komitenin tespit ve vizyonları doğrultusunda Başkent Trafik Master Planı hazırlanmalıdır.

 

 

ALTERNATİF ULAŞIM SİSTEMLERİ TEŞVİK EDİLMELİ

 

  • Başta bisiklet yolları olmak üzere otomobil trafiğine alternatif oluşturacak ulaşım sistemleri başkentte teşvik edilmelidir. 2013 yılında LTB Teknik İşler ve Kentsel Tasarım Komitesi’nde Bisiklet Federasyonu, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Karayolları Dairesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile çalışılmaya başlanan Lefkoşa Bisiklet Yolları Master Planı Şehit Ecvet Yusuf Caddesi planlarını tamamlamıştır. Bu çalışma ekibi tekrar toplanmalı ve tüm şehri aşama aşama bisiklet yolları ile donatacak planlamayı tamamlamalıdır.

Yukarıda saydığım ulaşım vizyonlarını başarabilmek için LTB mutlaka paydaşları ile birlikte plan ve projelendirme süreçlerini çalıştırmalıdır. Çünkü ancak bu şekilde Lefkoşa’da yaşanan kaos çözülebilecek ve Lefkoşalılara hak ettikleri kent dostu ulaşım sistemi sunulabilecektir.

Bu yazı toplam 2272 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar