1. YAZARLAR

  2. Onur Olguner

  3. LEFKOŞA MANİFESTOSU: 4- SAĞLIKLI YAŞAMAK
Onur Olguner

Onur Olguner

LEFKOŞA MANİFESTOSU: 4- SAĞLIKLI YAŞAMAK

A+A-

Sağlıklı insanlar sağlıklı çevrelerde yaşarlar. Sağlıklı çevreleri sağlama görevi ise çoğunlukla şehirlere düşer. Dünyada şehirler sağlıklı çevreler yaratmak için çalışırken, bizler Lefkoşa’da böyle bir çevrenin eksikliğini günbegün yaşıyoruz.

Uygun bir mimari çevre ve bireylerin modern yaşamın yol açtığı gerilimden kurtulmalarına yardım olacak mekanlar, şehirlerin ve şehirlerin yönetim mekanizması olan belediyelerin birincil sorumluluğudur. Bu mekanlar özellikle yaşlılar, çocuklar, engelli bireyler ve kendini savunamayan sokak canlıları için çok büyük önem taşır.

Lefkoşa Türk Belediyesi'nin sağlıklı bir çevreyi Lefkoşalılara sunabilmesi için atılabilecek birkaç adım şu şekilde sıralanabilir:

BAŞKENTTE GIDA SAĞLIĞI ÖNEMLİ

  • Lefkoşa’da şu anda kesimlerin yapıldığı salhane ciddi anlamda yetersiz ve içler acısı koşullardadır. Halbuki Lefkoşa Türk Belediyesi'nin dünya standartlarında inşa edilmiş, hijyenik ve tam teşekküllü bir salhane binası %95 oranında bitmiş durumdadır. Bu tesis 3.5 senedir unutulmuş ve sanayi bölgesinde kaderine terk edilmiştir. Bu salhanenin bir an önce tamamlanması ve işler hale getirilmesi Lefkoşalıların gıda güvenliği için hayati önem taşır.
  • Salhane binası için bir an önce işletme ihalesine çıkılmalıdır. Şartnamede belediyenin yapacağı denetimler, talep edeceği standartlar ve iş yükü açıkça belirlenmelidir. Böylece halkın sağlığını belirleyen bu konuda belediye etkin rol oynayacak ve başkentteki et kesimini kendi bünyesinde, AB standartlarına uygun bir şekilde yaptırabilecektir.
  • Uzun yıllardır hem gıda kontrolü ve güvenliği, hem de belediye gelirleri açısından başka bir belediyenin kontrolüne verilen hal hizmetlerinin vakit kaybedilmeden Lefkoşa’ya taşınması için gerekli adımlar atılmalıdır.

DAVETKAR SOKAKLAR YARATMALIYIZ

  • Lefkoşa artık yayaların şehri olmaktan çıkmış ve otomobillerin şehri olma yolunda hızla ilerlemeye başlamıştır.
  • Halbuki Lefkoşalılarımızı, diğer şehirlerden gelen vatandaşlarımızı, turistlerimizi ve üniversite öğrencilerimizi sokağa davet etmeli ve yürümeye teşvik etmeliyiz.
  • Bu teşviki sağlamak için başta şehrin ticari merkezi olan Dereboyu Bölgesi ve kültürel merkezi olan Lefkoşa Surlariçi Bölgesi yayalar için uygun hale getirilmelidir. Tek yol uygulamaları ile kaldırımlar genişletilmeli ve yayalaştırma projeleri ilerletilerek sağlıklı yürüyüş alanlarının mücadelesi devam etmelidir.
  • Büyüyen Lefkoşa’nın acilen yeni meydanlara, kent parklarına ve kamusal alanlara ihtiyacı vardır.
  • “İçerisinden akarsu geçen şehirler bahtsız değil, şanslıdırlar.” Lefkoşa da bu şansını kullanmalı ve Kanlı deresini şehrin sağlık damarı olarak yürüyüş ve bisiklet parkurları ile baştan yaratmalıdır.

HAYVAN BARINAĞI ADINA VERİLEN SEÇİM SÖZLERİ BOŞ ÇIKMAMALI

  • Geçtiğimiz seçimlerde şimdiki belediye başkanı tarafından sözü verilen hayvan oteli ve hayvan mezarlığı gibi uçuk projelerin oy kazanmak için ortaya atılan ambalajı söylemler olduğu ortaya çıkmıştır.
  • Lefkoşa’da bulunan tek hayvan barınağı halen sivil toplum örgütleri tarafından inşa edilmiştir ve halen kendi başına idame edilmeye çalışılmaktadır. 150 milyon TL bütçesi olan Lefkoşa Türk Belediyesi ise otoparkındaki bir barakada tek bir köpeğe bakarak sorumluluklarından kaçma ve reklam yapma yolunu seçmiştir.
  • Lefkoşa’da ruh sağlığımız, yani vicdanımız için ihtiyacımız olan en önemli şey mevcut hayvan barınağına maddi ve manevi olarak sahip çıkmaktır.
  • Lefkoşa Hayvan Barınağı için ayda en az belediye başkanının maaşı kadar bütçe ayrılmalıdır. Bu bütçenin ve barınağın idaresi sokak hayvanları dernekleri, belediye meclis üyeleri ve belediye başkanından oluşan bir yönetim kurulu tarafından yürütülmelidir. Böylece ilgili sivil toplum örgütleri barınağın yönetiminde doğrudan söz sahibi olacak, ayrılan bütçenin ve hayvanlara bakımın uygun şekilde yapıldığını denetleyebilecektir.

ENGELLİ STANDARTLARI UYGULANMALI

  • Restoranlar, kafeler, devlet daireleri, eczaneler, marketler ve bunun gibi halkın kullanımına açık binalar engelli standartlarına uygun olarak ruhsatlandırılmalı ve inşa edilmelidir.
  • Bu bağlamda KTMMOB Mimarlar Odası tarafından hazırlanan ve Fasıl 96 Yollar ve Binalar Yasası altında tüzük olarak geçen engelli standartları LTB’nin verdiği tüm ruhsatlarda MUTLAKA aranmalıdır.
  • Belediyenin Kemal Aksay Caddesi'nde yaptığı yeni kaldırım düzenlemesinde maalesef görme engelli yolları ağaç ve elektrik panosu gibi objelere, standartlarda belirtilenin aksine tehlikeli derecede yakın olarak yerleştirilmiştir. Belediye tüm yeni düzenlemelerinde KTMMOB Mimarları Odası standartlarını SAĞLAMALIDIR.
  • Dönüşüm Dereboyu Caddesi ve Lefkoşa Surlariçi'nden başlamalıdır. Böylece başkentimiz engellilere sağlayacağı bu erişim eşitliği sayesinde ülkeye örnek olacaktır.

YAŞLILARA BAKIM BİRİMİ İLERİYE TAŞINMALI

  • Kutlay Erk’in belediye başkanlığından beridir kesintisiz ve hizmetten ödün vermeden devam eden yaşlılara hizmet birimi ülkemizin önemli adımlarından biridir.
  • 10 yıldan uzun süredir devam eden bu proje, yaşlı Lefkoşalılarımız için bir kulüp evi ile birlikte bir adım daha ileriye taşınmalı ve hizmetlerini artırarak devam etmelidir.

Unutmamalıyız ki bir şehir, aynen içerisinde yaşayan insanları gibi sağlıklı veya sağlıksız olabilir.  Yukarıda saydığımız birkaç adım sayesinde başkent şu anda bulunduğu sağlıksız durumdan kurtulabilir. Böylece Lefkoşa insanına hak ettiği sağlıklı ortamı ruhen ve bedenen sunabilecektir.

Ruhen ve bedenen sağlıklı yaşayabileceğimiz bir kente ulaşmak için ihtiyacımız ise çok basit: Biraz istek, biraz irade ve bolca da VİZYON.

Bu yazı toplam 2127 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar