1. YAZARLAR

  2. Onur Olguner

  3. LEFKOŞA MANİFESTOSU: 5- EKONOMİK VE YAPISAL REFORMLAR
Onur Olguner

Onur Olguner

LEFKOŞA MANİFESTOSU: 5- EKONOMİK VE YAPISAL REFORMLAR

A+A-

Lefkoşa başkent olmasıyla, kültürel mirasıyla, Kanlıderesiyle ve üniversite kampüsleriyle sadece ülkemizin değil, Akdeniz’in en yaşanası şehirlerinden biridir. Fakat şehrin sahip olduğu bu özellikler, belediyesinin ciddi ekonomik ve yapısal sorunları yüzünden tam anlamıyla hissedilememektedir.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ciddi ekonomik sorunları vardır. Dahası belediyenin yapısal sorunları, bu ekonomik sorunlara su serpmek yerine benzinle körüklemektedir. Belediyenin bu dönemde sahip olduğu yönet anlayışı ise bu sorunları reformlarla çözmek yerine, vergi yükünü artırarak ötelemeyi tercih etmiştir.

Öyle ki, bu ‘VERGİ DÖNEMİNDE’ :

  • Sağlık vergisi tüzük ile %56 oranında
  • Reklam vergisi usulen yüksek oranlarda
  • Temizlik vergisi tüzükle yüksek oranlarda
  • Kanalizasyon kullanım ücreti tüzükle %65 oranında
  • Kanalizasyon bağlantı ücreti  önce tüzükle 4 katına, ardından usulen 40 katına kadar artırılmıştır.
  • Kıbrıs İş İnsanları, Yatırımcılar ve Ekonomi Derneği (KIYED) raporuna göre suyun her tonu üzerine ise 2 TL kar konulmaktadır

Lefkoşa’da yaşadığımız bu vergi dönemine rağmen Lefkoşa Türk Belediyesinin borcu 3.5 yıl içerisinde 26.5 MİLYON TL ARTIRILMIŞ ve 187 Milyon TL’ye ulaşmıştır.

Bu ortamda Lefkoşa halkına ait bu kamu kurumunun kurtarılması için ekonomik ve yapısal reformların yapılması artık elzemdir. Sorumlu ve yaşadığı şehri seven bir yönetim anlayışı bunu gerektirir.

GÜÇLÜ KENT EKONOMİSİ & VERGİ HARİCİ GELİRLER

  • LTB’nin gelirlerini arttırmak için tercih edilecek ilk yol KENT EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRMEK olmalıdır. Kent ekonomisini güçlendirerek esnafın ve ticaretin güçlenmesini sağlamak hem Lefkoşalı için yeni istihdam sağlayacak, hem de belediyeye gelen vergi miktarını artıracaktır.
  • Vergileri yükseltmek işyerlerinin kapanmasına sebep olacak ve az vergi tahsilatına sebep olacaktır. Belediyenin yaklaşımı işletmelerin bütçesini sarsmak değil, yeni işletmelerin açılmasını teşvik edecek miktarlarda vergi almak olmalıdır. Böylece yeni işletmeler açılacak ve belediye yekünden kazanacaktır.
  • Belediye yasal yetkisinde olan tüm konularda hizmet alanları yaratmalı ve bu alanlar güçlü şartnamelerle çıkılacak HİZMET İHALELERİ ile değerlendirilmelidir. Bu alanlara örnek olarak hal hizmeti, salhane hizmeti ve toplu taşıma sistemleri verilebilir.
  • Bir ülkenin en büyük zenginliği imar planlarıdır. Dahası bir şehrin altyapı harcamalarının planlanarak en aza indirgenmesi, konut ihtiyacının karşılanması, emlak vergisi tahsilatının güçlendirilmesi, ticaretin canlandırılması ve toplu taşımanın planlanması gibi konular ancak imar planları tasarlanarak başarılabilir. Bu nedenle LTB, tüm dünyada olduğu gibi kendi imar planını hazırlayabilmek için merkezi hükümetten talepte bulunmalıdır. Bu konuda ısrarcı olmalıdır.

İDARİ YAPILANMA

  • Bürokrasi, birincil düşmanımızdır. Bürokrasinin azaltılması öncelikli hedef olmalıdır.
  • LTB içerisindeki şubeler arasında ciddi anlamda iletişim eksikliği yaşanmakta ve bu durum vatandaşa bürokrasi olarak yansımaktadır. Toplumun genç siyasileri ve yöneticileri talep ettiği bu dönemde, topluma ait olan bu kurumun bu değişimden muaf olması düşünülemez. Belediye şubelerinde ciddi bir reform yapılmalı ve belediyenin idari kadrosu düzenlenmelidir.
  • TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi tarafından 100 bin TL miktarında ayrılan ‘Online Ödeme Sistemi’ fonu maalesef 3.5 yıl içerisinde kullanılamamış ve bu fon kaybedilmiştir.  LTB mutlaka online ödeme sistemini hayata geçirmeli, bunun haricinde online başvuru sistemi, bilgilendirme ve diğer sistemler için de artık adım atmalıdır. Kısacası LTB dijital çağı yakalamalıdır.

HUZURLU İŞ ORTAMI VE ÇALIŞAN ARASI ADALET

  • Belediye çalışanı Lefkoşa için bir sorun değil, kıymetli bir kaynaktır.
  • Şu anda Aile Yardımı adı altında aylık olarak verilen ödenek sokaktaki işçiye en az miktarı, belediye sarayına çalışan memura bu miktarın yaklaşık iki katını ve şube amirlerine ise en yüksek ödeneği vermektedir.
    Yazın sıcağında ve kışın soğuğunda sokakta çalışan işçinin, diğer çalışanlardan bir farkı olmak zorundadır. Belediye ekonomik reformlar dahilinde ‘Aile Yardımı’ ödemelerini ‘İş Riskine’ dönüştürülmeli ve yalnızca sokakta çalışan işçinin alacağı şekilde yapılandırmalıdır.
  • Kamuda ikinci iş, ülkemizdeki gençlerin yaşadığı işsizliğin en büyük sebeplerinden biridir. LTB de maalesef bu soruna katkıda bulunmaktadır. LTB bünyesinde bulunan memurların ikinci iş yapmaları yasadışıdır. Bu konuda gereken tüm yasal adımlar atılmalıdır. Toplu İş Sözleşmesinde de ikinci işin yasaklanması sağlanmalıdır. Böylece LTB vatandaşından vergisini isterken, bu verginin özel sektörde kendisine rakip olacak kişilere gitmeyeceği sözünü verebilecektir.

Sonuç olarak Lefkoşa Türk Belediyesi şu anda ciddi ekonomik ve yapısal sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar adeta bir hastalık gibi Lefkoşalıya ait bu kurumun bünyesini sarmıştır. Şu anki yönetimin yaptığı ise, Lefkoşalı üzerindeki vergi yükünü artırarak LTB’yi makyajlamak ve sorunu yokmuş gibi göstermeye çalışmaktır.

 Hastalıktan kurtulmanın yolu ise ilaçtır. İlaç almadan hastalığın geçtiği nerede görülmüştür? İhtiyacımız olan ilaç ise yapısal ve ekonomik reformlardır.

Lefkoşalıda ve Lefkoşalıların belediye çalışanlarında bu süreci aşacak sağduyu ve duyarlılık vardır. Yeter ki belediyemiz bunu planlasın. Yeter ki gerekli istek, irade ve vizyonu ortaya koysun.

Bu yazı toplam 2610 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar