1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. LEFKOŞA REVİZE EDİLİYOR
LEFKOŞA REVİZE EDİLİYOR

LEFKOŞA REVİZE EDİLİYOR

Başkent Lefkoşa’yı talepler çerçevesinde toparlama ve bütünleştirme amacıyla İmar Planı revize edildi. Lefkoşa Türk Belediyesi ve Alayköy Belediyesi’nin başvurularının değerlendirilmesinin ardından Kasım 2010’da başlayan Lefkoşa İmar Pl

A+A-

 

Başkent Lefkoşa’yı talepler çerçevesinde toparlama ve bütünleştirme amacıyla İmar Planı revize edildi.

Lefkoşa Türk Belediyesi ve Alayköy Belediyesi’nin başvurularının değerlendirilmesinin ardından Kasım 2010’da başlayan Lefkoşa İmar Planı değişiklik süreci, ikinci aşamasına girdi…

Yerel yönetimler ve kaymakamlık tarafından raporlaştırılan halkın talepleri ve kendi tespitleri çerçevesinde 2011 Başkent Lefkoşa İmar Planı Değişiklik Önerisi’ni hazırlayan Şehir Planlama Dairesi, taslağı incelenmek için 76 kuruma göndererek 45 günlük yasal katılım sürecini başlattı.

Daire, 45 gün sonunda gerekli değerlendirme ve öneriler ışığında taslağa son şeklini verecek.

TAK muhabirinin sorularına karşılık, imar planındaki değişiklik taleplerinin nüfus yoğunluk katsayısının artırılması, ticari bölgelerin artırılması ve imar sınırının genişletilmesi yönünde olduğunu belirten Şehir Planlama Dairesi Planlama Bölüm Sorumlusu Şehir Plancısı Ali Öznur, 2020 yılında 80 bine ulaşması öngörülen Lefkoşa’nın bu rakama 2010 yılında ulaşmasının da planda değişiklik gerektirdiğini söyledi.

Öznur, planda sınırları düzeltme ve ulaşım sistemi ile bütünselliği sağlama yönünde düzenleme yaptıklarını, alternatif yollar planladıklarını ifade etti.

Değişiklik taslağı ile Güzelyurt, Girne ve Mağusa’dan Lefkoşa merkezine direkt inen yolların yanı sıra, çevre yolu olarak adlandırılan mevcut Güzelyurt-Lefkoşa-Mağusa yoluna alternatif bir yol da öngörülüyor.

İLK PLAN 2001

Nisan 2001’de yürürlüğe giren Başkent Lefkoşa İmar Planı’nın 2005 ve 2009 yıllarında iki kez değişikliğe uğradığını kaydeden Şehir Planlama Dairesi Planlama Bölümü Sorumlusu Şehir Plancısı Ali Öznur, Lefkoşa ve Alayköy belediyelerinin isteği ve bakanlığın direktifleri çerçevesinde değişiklik sürecinin Kasım 2010’da başlatıldığını kaydetti.

33 BİN KONUT

Yıllara bakıldığında imar konusunda en büyük gelişmenin 2005’den sonra Lefkoşa’da olduğuna dikkat çeken Öznur, 1996’da yapılan sayımda Lefkoşa’da 18 bin konut varken bugün 33 bin olduğunu ifade etti.

Su sayaçlarına göre tespit edilen 33 bin konutun 23 bin 625’i Lefkoşa’da, 7 bin 397 Gönyeli’de ve 735 Alayköy’de olduğunu kaydeden Öznur, yaklaşık 1500 de boş konut bulunduğunu kaydetti.

LEFKOŞA’DA 2020’DE ÖNGÖRÜLEN NÜFUSA ULAŞILDI

2006 nüfusu sayımına göre 256 bin 644 olan KKTC nüfusunun Devlet Planlama Örgütü tarafından 2010 yılı için yapılan tahmini nüfusu hesaplamalarına göre 287 bin 443 olduğunun varsayıldığına dikkat çeken Ali Öznur, bu çerçevede planlama alanında 2010 yılı için tahmin edilen nüfusun yüzde 12 artarak 80 bin 433’e ulaştığını, bunun ise planlama alanı için öngörülen 2020 nüfusuna eşdeğer olduğunu vurguladı.

Öznur, “Bir başka ifade ile 2020’de ulaşılması öngörülen nüfusa 2010 itibarı ile ulaşıldığı tahmin edilmektedir. Bu da planı revize etme gerekliliğini getirdi. İleride de ihtiyaca göre ara revizyonlar yapılacak” dedi.

LEFKOŞA’YA ALTERNATİF YOLLAR

Planla ulaşım sistemini çok iyi bir seviyeye getirdiklerini vurgulayan Ali Öznur, şöyle devam etti:

“Örneğin Güzelyurt yönünden yeni bir yol önerdik. Kentin içine girmeden direk merkeze gelen bir yolumuz var. Gönyeli Ağıllar Kavşağı’ndan girip şehit arsalarından geçip Dereboyu’na, Pizza Pronto’nun yanına çıkacak olan bir yol… Direk dıştan gelecek.

Girne’den de yeni bir yol önerimiz var. Gönyeli kentinin batısından gelip yeni ağıllar kavşağına bağlanacak ve güneye doğru devam edip merkeze gelecek.

Üçüncü alternatif yolumuz ise, doğu kesimi için… Haspolat Sanayi bölgesinden direkt Atatürk Öğretmen Akademisi’ne ve oradan kente yayılması…

Ülkesel çevre yolu dediğimiz Güzelyurt-Lefkoşa-Mağusa yolunun yükünü hafifletmek amacıyla da ikinci bir yol önerdik. Bu ikinci önerimiz; yani akademi, Haspolat sanayi bölgesi ve Ercan Havayoluna giden yolumuz de ikinci bir protokol yolu olabilir.

Kuzey’den Taşkent yolundan başlayıp Hamitköy’ün kuzeyinden geçerek, sanayinin ve fuarın kuzeyinden geçerek Kanlıköy’e bağlanan bir yolumuz da var. Kuzey Çevre Yolu olarak adlandırdığımız bu yolumuz mevcut Güzelyurt-Lefkoşa-Mağusa yoluna alternatif olacak.

Biz ana projeyi oluşturduk. Karayolları Dairesi ihale aşamasında…”

Alternatif yolların diğer birçok nedenin yanında doğal afetler sırasında da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Öznur, sanayi bölgelerinin de aynı amaçla ayrı bölgeler dağıtıldığını, kentlerde de küçük küçük merkezler oluşturulduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1660 defa okunmuştur