1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “Leyla Kıralp eşinin anısına saygı duyanları cenazeye bekliyor…”
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“Leyla Kıralp eşinin anısına saygı duyanları cenazeye bekliyor…”

A+A-

Kıbrıslırum okurlarımızdan Andreas Sudjis, geçtiğimiz Pazar günü ALITHIA gazetesinde yayımladığı makalesinde, 1974 Dohni-Terazi-Mari  katliamı ardından “kayıp” edilen Leyla Kıralp’ın eşi Ahmet Mustafa’nın cenaze törenine Kıbrıslırumlar’ı davet etti… Makalesini İngilizce’ye çevirerek sayfamızda Türkçe olarak yayımlanmak üzere bize de gönderen bu değerli okurumuz, 28 Mart 2014 Cuma günü saat 10.00’da Mağusa’da düzenlenecek cenaze törenini yazdı.

Andreas Sudjis, bize gönderdiği, Türkçeleştirdiğimiz yazısında şöyle dedi:
“Çok iyi bir arkadaşım olan Leyla Kıralp, ender bir kadındır. Mari (Tatlısu) köyünden olan bir Kıbrıslıtürk’tür, çok küçük yaşta nişanlanmış ve 1974 yazında, darbe ve savaştan kısa süre önce evlenmişti. Kocasıyla yeni hayatlarını Zigi (Terazi) köyünde kurmuşlardı.

14 Ağustos 1974 tarihinde evlerine EOKA-B’ciler, polisler eşliğinde ve bir polis landroveriyle gittiler… Leyla’nın kocasını alıp giderken ona kocasını sorgulamak üzere aldıklarını, ertesi günü onu geri getireceklerini söylediler.

Leyla bir daha onu görmedi. Kocası “kayıp” edildi ve edinilen bilgiye göre Dohni köyünden alınan başka Kıbrıslıtürkler’le birlikte Leyla’nın kocası da soğukkanlılıkla öldürülmüştü.

Savaş bitmişti, nüfus değiş tokuşundan sonra Leyla kendini Mağusa’da buldu. Burada ikinci kocası Mustafa’yla ve oğlu Şevki ile yeni bir hayat kurdu.

Barikatların 2003 yılında açılmasından sonra Leyla köyü Mari’yi ziyaret etti. Orada Mağusalı bir göçmen olan Maria’yla buluştu. Birlikte ağladılar ve aynı mendille gözyaşlarını kuruladılar. Bundan esinlenerek Leyla “Paylaştığımız ıslak beyaz mendil” kitabını yazdı, burada hayatını anlattı.

Leyla Hanım’ın hayatta bir amacı vardır. Kocasının “kayıp” edilmesiyle birlikte bizzat kendisinin yaşamış olduğu  trajedileri, üzüntüleri ve dramayı başka hiçbir kadının yaşamasını istemiyor. Böylece tüm çabalarını, tüm gücünü, mümkün olduğunca çok kayıp insanın bulunması için yapıyor. Kıbrıs’ta çeşitli etkinlikler yaparak kitabını tanıtıyor ve dostluk, karşılıklı anlayış ve işbirliği için konuşuyor. Yaşadıklarından ötürü Kıbrıslırumlar’dan nefret etmesi beklenen ama bunu yapmayan Leyla tüm geçmişi geride bırakarak kayıpların akibetinin aydınlanması için uğraş veriyor.

Geçen yıl kitap satışlarından bin Euro toplayarak bu parayı yoksul Kıbrıslırum ailelere bağışta bulundu.
Yapılan kazılarda bazı Kıbrıslıtürk “kayıplar” bulunmuştu ve bunlar arasında kocasının da olduğu anlaşıldı. Önümüzdeki Cuma günü yani 28 Mart’ta saat 10.00’da Mağusa Surlariçi’ndeki Lala Mustafa Camisi’nde “kayıp” kocasının cenaze töreni yer alacak. Kocasının anısına saygı gösteren herkesi cenazede görmekten memnun olacak.”
 

Andreas Sudjis – Elektrik Mühendisi
www.andreassoudjis.blogspot.com

Bu yazı toplam 3727 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar