Leymosun’da gençlere “kayıplar”ı anlattık…
İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Katliam Kurbanları örgütü “Birlikte Başarabiliriz” üyeleri ile Kültürel Mirasın Korunması İki Toplumlu Teknik Komitesi Başkanı Takis Hacıdimitriu, Leymosun “A” Teknik Okulu’nda “kayıplar”ı ve “kültürel mirasın korunmasını” anlattı…
İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Katliam Kurbanları örgütü “Birlikte Başarabiliriz” üyeleri ile Kültürel Mirasın Korunması İki Toplumlu Teknik Komitesi Başkanı Takis Hacıdimitriu, Leymosun “A” Teknik Okulu’nda “kayıplar”ı ve “kültürel mirasın korunmasını” anlattı…
21 Şubat 2017 Salı sabahı saat 11.00’de gerçekleştirilen etkinlikte okul müdürü Lukas Papantoniu, konuşmacılara “Hoşgeldiniz” diyerek öğrencilere bu etkinliğin “ırkçılığa karşı bir etkinlik olarak planlanmış olduğunu” aktardı.
Leymosun “A” Teknik Okulu’nda 35 sınıfta 500’den fazla öğrenci bulunuyor ve bu sınıflardan 25 tanesinin sınıf kaptanları etkinliğe katılarak “kayıplar” ve “kültürel mirasın korunması” konularında bilgiler edinerek kendi görüşlerini açıklama olanağı buldular.
YENİDÜZEN ve POLİTİS’teki “kayıplar” konulu son 15 yıldan beridir devam etmekte olan çalışmalarımızı biz de öğrencilere bir power point sunuşuyla, fotoğraflarla aktardık. Öğrencilere sunuşumuzda Galatya, Muratağa-Atlılar-Sandallar, Palekitre, Aşşa, Lisi gibi yerlerde gerçekleşmiş olan toplu öldürmeler, toplu mezarlar ve Kıbrıs’ta gerek 1963, gerekse 1974’te “kayıp” edilmiş olan Kıbrıslıtürkler ve Kıbrıslırumlar hakkında bilgi verdik.
Sınıf kaptanlarına, her iki toplumdan da okurlarımızın Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıplar”ın gömü yerlerinin bulunmasına nasıl yardım ettiklerini örnekleriyle ve fotoğraflarıyla aktardığımız sunuşumuzda, “kayıp” yakınlarının acısının “Türk acısı”, “Rum acısı” olmadığını, “insani bir acı” olduğunu söyledik.
“Birlikte Başarabiliriz”in lideri Hristos Efthimiu da gençlere hitabında, “kayıp” yakını Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın aynı acıları paylaştıklarını anladıkları için birlikte çalışmaya karar verdiklerini ve böylesi bir örgütlenmeye gittiklerini anlattı.
“Birlikte Başarabiliriz” örgütünden Hristina Pavlu Solomi Patça da, Komikebirli babası ve erkek kardeşinin Galatya’da nasıl “kayıp” edildiklerini ve bunun ardında yatan nedenleri öğrencilere aktardı.
Hristina, EOKA-B gruplarının Atlılar-Muratağa-Sandallar’da ağırlıkla kadınlar ve çocuklardan oluşan 126 kişiyi katletmelerinin, babası ve erkek kardeşinin “kayıp” edilmesine gerekçe olduğunu yıllar sonra nasıl kavradığını da aktardı. Muratağa-Atlılar-Sandallar katliamının duyulması ardından bir grup Kıbrıslıtürk’ün Galatya’ya giderek burada “intikam” almaya giriştiklerini ve Muratağa katliamını, Galatya’da bulunan sivil Kıbrıslırum esirleri öldürerek “kayıp” etmek için kullandıklarını söyleyen Hristina, bu “kayıplar”ın bir kısmının Galatya göletine gömülmüş olduğunu da söyledi.
“Birlikte Başarabiliriz” grubundan Vasilis Pantazis ve Hristos Neokleus da kendi “kayıp” kardeşlerinden söz ederek öğrencilere hitap ettiler.
İki Toplumlu Kültürel ve Tarihi Mirasın Korunması Teknik Komitesi Başkanı Takis Hacıdimitriu da gençlere, tamir edip koruma altına aldıkları tarihi binaların tamir öncesi ve sonrası durumunu gösteren fotoğraflarla bir sunuş yaptı.
Takis Hacıdimitriu, Kıbrıs’ta kültürel ve tarihi mirasın korunmasının ne kadar önemli olduğunu gençlere anlatırken, onlara komitenin çalışmalarını gösteren kitapçıklar da dağıttı.
“Birlikte Başarabiliriz” örgütü ve Takis Hacıdimitriu’nun okullardaki sunuşları, önümüzdeki haftalarda da devam edecek.
KAZILARDA SON DURUM… KAZILARDA SON DURUM…
Balıkesir ve Vadili’de yeni kazılar…
Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi’nden aldığımız bilgilere göre, Vadili ve Balıkesir’de (Palekitre) iki yeni kazı başlatıldı.
Palekitre’de bir okurumuzun ve başka şahitlerin verdiği bilgiler üzerine bu kazının başlatılmış olduğu öğrenildi.
Pendaya’daki kuyu kazısı sona ererken, Arçoz’daki kazılar devam ediyor. Mağusa’da da kazılar sürdürülüyor.
St. Hilarion’da askeri bölge içerisinde bir okurumuzun göstermiş olduğu bir gamini ve çevresindeki kazı da devam ediyor. Burada iki “kayıp”tan geride kalanlara ulaşılmış bulunuyor.
Omorfo’da bir kilisenin mezarlığında yürütülen kazılarda da 28 şahıstan geride kalanlara ulaşıldı ancak bunların kaçının “kayıp” olduğu, analizler sonucu anlaşılacak.
Kıbrıs’ın güneyinde ise Kutrafa’da ve Vrisulles’te bir gaminide kazılar devam ediyor.
Kazı ekiplerinde bulunan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Çok kolay gelsin” diyoruz…