1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Liderler Lefkoşa'da da görüşecek"
"Liderler Lefkoşa'da da görüşecek"

"Liderler Lefkoşa'da da görüşecek"

Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde New York’ta bir araya geldiği gayriresmi akşam yemeği New York saati 19.00'da yapıldı.

A+A-

Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde New York’ta bir araya geldiği gayriresmi akşam yemeği New York saati 19.00'da yapıldı.

Söz konusu akşam yemeği BM Merkezi’nin 38. katında gerçekleşti. 

New York saatiyle 19.00’da başlayan yemek sonrası hem liderler, hem de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres açıklamalar yaptı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yemekte Ersin Tatar'ın, geçiş noktalarındaki geçişlerin artırılması ve ticaretle ilgili konuları görüşmek üzere Nikos Hristodulidis ile Lefkoşa’da bir araya gelmeyi kabul ettiğini söyledi.

Guterres yemeğin 'çok iyi geçtiğini' ifade ederken, İngiltere'nin de katılacağı çok taraflı bir toplantı ihtimalinden söz etti.

 

Tatar: "Yeni geçiş noktası açma konusunu görüşeceğiz"

Yemek sonrası konuşan Ersin Tatar, “Genel Sekreter ve Hristodulidis'le çok şey konuştuğunu, kendi pozisyonunu ortaya koyduğunu, Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla yapılacak bir toplantıya olumlu yanıt verdiğini, Kıbrıslı Rum liderle de yakında Lefkoşa'da buluşarak yeni geçiş noktası açma konusunu görüşeceğini” açıkladı.

Hristodulidis: "Yemekten iki olumlu sonuç çıktı"

Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis ise “yemekten iki olumlu sonuç” çıktığını söyledi:

▪️Garantör güçlerle gayri resmi toplantıların yapılması

▪️Kendisi ile Ersin Tatar arasında yeni geçiş noktalarının açılması da dahil olmak üzere Kıbrıs'ta görüşmeler düzenlenmesi.


BM RAPORU

"Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Rum Toplumu Lideri ve Kıbrıs Türk Toplumu Lideri ile yaptığı gayriresmî akşam yemeğinin özet raporu:

Genel Sekreter, bugün Kıbrıs Rum toplumu lideri Sayın Nikos Christodoulides ve Kıbrıs Türk toplumu lideri Sayın Ersin Tatar ile gayriresmî bir akşam yemeğine ev sahipliği yaptı. Genel Sekreter, Kıbrıs Özel Temsilcisi Sayın María Angela Holguín Cuéllar’ın Temmuz ayında kendisine sunduğu nihai raporu hatırlattı. Kıbrıs Özel Temsilcisi’nin liderlerle, adadaki siyasi aktörler ve sivil toplumla, garantör güçlerle ve geniş uluslararası toplumla yaptığı çabalara ve görüşmelere rağmen ortak bir zemin bulunamamış olmasından üzüntü duyduğunu dile getirdi. Genel Sekreter, liderleri, pozisyonları arasındaki farkı nasıl kapatabileceklerini ve bir çözüme doğru ilerlemeyi sağlayacak güveni nasıl yeniden inşa edebileceklerini düşünmeye teşvik etti. Liderler, yakın gelecekte, Genel Sekreter’in himayesinde daha geniş bir formatta gayriresmî bir toplantı yapmayı ve ileriye dönük yolu tartışmayı kabul ettiler. Ayrıca, yeni geçiş noktalarının açılma olasılığını keşfetmek üzere Kıbrıs’ta bir araya gelmeyi kabul ettiler. Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs meselesinin barışçıl bir şekilde çözülmesine olan kararlı bağlılığını, tüm Kıbrıslıların ve gelecek nesillerin yararına olacak şekilde bir kez daha vurguladı."

Bu haber toplam 619 defa okunmuştur