1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. Lübnanlı gençlerden fotoğraf sergisi: “Gördüğüm kadarıyla savaş…”
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

Lübnanlı gençlerden fotoğraf sergisi: “Gördüğüm kadarıyla savaş…”

A+A-

GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEK İÇİN DÜNYADA NELER YAPILIYOR?

 

Uluslararası Geçiş Dönemi Adalet Merkezi (International Centre for Transitional Justice) bu hafta içinde Lübnan’ın Byblos Devlet Okulu’ndan 40 öğrenci için ülkenin geçmişte yaşamış olduğu iç savaşla yüzleşmesi için bir panel düzenledi.

Öğrenciler “Gördüğüm kadarıyla savaş” başlıklı fotoğraf sergisine eşlik eden bu panelde, Lübnan’da 15 yıl devam eden iç savaşın günümüzde devam eden etkilerini tartıştılar.

Uluslararası Geçiş Dönemi Adalet Merkezi ICTJ, gençlerin savaşla yüzleşmesi için bir fotoğraf yarışması düzenlemişti ve bu yarışmada sergilenmeye değer bulunan gençlerin çekmiş olduğu fotoğraflar sergilenmeye başlanıyor.

Uluslararası Kızılhaç görevlisi olarak iç savaş yılları esnasında Lübnan’da görev yapan Nayla Hakem gençlere savaş deneyimlerini anlatırken, Assad Şaftari de savaşa katılmış bir asker olarak yaşadıklarını aktardı.

Sergi 17-26 Kasım tarihlerinde de Zuk Mikael Belediyesi Gençlik ve Kültür Merkezi’nde halka açık olacak.

“GÖRDÜĞÜM KADARIYLA SAVAŞ…”

Geçen yıl Ekim ayında ICTJ Lübnanlı gençlerden, Lübnan’da 15 yıl devam etmiş olan iç savaşın ülkelerinin geçmişini ve geleceğini nasıl etkilemiş olduğunu gösteren fotoğraflar çekmesini istemiş ve böyle bir yarışma açmıştı.

Gençlere yönelik “Gördüğüm kadarıyla savaş” fotoğraf yarışması, özellikle gerçeği aramak ve gerçeği anlatmanın, insanların savaş ve savaş sonrası şiddete ilişkin deneyimlerini ortaya çıkarmanın önemi hakkında farkındalık yaratmayı hedefliyordu.

Yarışmayı kazanan beş fotoğrafın yanı sıra yarışmaya katılan 21 fotoğraf tüm ülkeyi dolaşarak gençlerin ve halkın katılımıyla panellerde bu deneyimlerin aktarılmasını hedefliyordu.

Fotoğraf yarışmasına Lübnan’daki İsviçre ve Fransız elçiliklerinin yanı sıra Lübnan Fransız Enstitüsü, Fransız Yakındoğu Enstitüsü, St. Joseph Üniversitesi Siyasi Bilimler Enstitüsü de destek vermiş bulunuyor.

Bu fotoğraf yarışması, iç savaşın bitişinin 25nci yıldönümünü anmak üzere düzenlenmiş bulunuyor ve şimdi ülkeyi dolaşmaya başlayan fotoğraf sergisi, insanların savaş hakkındaki bu resimler üzerinde düşünmeleri, bunların ne anlama geldiğini ve savaş hakkında gerçekleri konuşmanın önemini tartışmalarını sağlamaya çalışacak.

ICTJ Lübnan merkezi başkanı Carmen Abu Jaude yaptığı açıklamada, “ICTJ, Lübnan’da gençlerin iç savaş ve nedenleri hakkında bilgilendirilmesi ve bunun nedenlerini tartışması için yıllardır çalışıyor. Savaş hakkında bir toplumun toplumsal unutkanlığını sona erdirmek, geçmişteki şiddetin tekrarlanmasını önlemek ve kalıcı bir barış inşa etmek için eğitim ve diyalog anahtardır” diyor.

Lübnan’daki savaşın yaygın biçimde yaratmış olduğu zarar hala görülebildiği halde, resmi olarak devlet yetkilileri geçmişi inkar ediyorlar ve tarihsel kayıtlarda büyük bir boşluk bulunuyor – bu da insanların savaşı ve nedenlerini anlamasına engel oluyor. Bu özellikle gençler için geçerli.

Açılan fotoğraf yarışmasına 15 ile 25 yaş arası gençler davet edildi ve Lübnan iç savaşıyla ilgili bir obje, bir manzara, bir portre veya bir bölgenin fotoğraflarını çekmeleri ve fotoğrafı kısa bir açıklamayla birlikte yarışmaya göndermeleri istendi.

İlk üçe giren fotoğrafları çeken gençler ülkeyi dolaşarak bu fotoğrafları neden çektiklerini izah etme ve başka gençler ve siyasi şiddet ve savaşla ilgili uzmanlarla diyalog ve barışı inşa etmekteki rollerini tartışma olanağına kavuşuyorlar.  Dereceye giren üç gence ayrıca Lübnan Nikon Okulu’nda fotoğraf kursları da verilecek.

ICTJ Lübnan merkezi başkanı Carmen Abu Jaude “Bu yarışmadaki amacımız, geleceğin barışçıl kuşağını savaş hakkında eleştirel ve yaratıcı biçimde düşünmeye teşvik etmek ve gerçeği aramanın savaşın yol açtığı yaraları sarmaya ve kalıcı bir barışı sağlamaya nasıl yardımcı olabileceğini göstermektir” diyor.


(ICTJ internet sitesinden derleyip Türkçeleştiren: Sevgül Uludağ.)

Bu yazı toplam 1492 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar