“M. Necati Özkan Başarı Ödülleri” yarın akşam verilecek
Necati Özkan Vakfı'nın geleneksel “M. Necati Özkan Bilim - Kültür- Sanat Başarı Ödülleri”, yarın akşam saat 19.00’da Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törenle verilecek.
Necati Özkan Vakfı'nın geleneksel “M. Necati Özkan Bilim - Kültür- Sanat Başarı Ödülleri”, yarın akşam saat 19.00’da Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törenle verilecek.
Necati Özkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Necati Özkan tarafından yapılan açıklamaya göre, ödüller, çalışmaları dikkate alınarak aşağıda belirtilen kişilere verilmesi kararlaştırıldı:
“İsmail Bozkurt; Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yıldönümü nedeniyle, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütülen “Evliya Çelebi’nin İzinde” projesine davet olarak “Kuzey Kıbrıs Seyahatnamesi”ni büyük bir anlatım ustalığı ve duru Türkçe ile kaleme alan; yurdumuzun fiziksel özelliklerini, örf ve adetlerini, kültürel altyapısını araştırarak yazan, kitabını “Gezi Yazıları”nın ötesinde kişisel anıları ve sosyal nitelikleri ile de zenginleştiren, araştırmacılar için değerli bir eser ortaya koyan İsmail Bozkurt, “Kültür Odülü”ne layık görüldü.
Halil Sadrazam; Kıbrıs’ın yakın tarihine ilişkin olarak yazdığı toplam 2,200 sayfa tutarındaki 4 kitapla; savaş tarihi kapsamında büyük bir projeye imza atmıştır. Ellili yılların başlarından itibaren; özellikle Kıbrıs’ın dönüm noktaları olan 1963 - 1964; 1967 ve 1974 yıllarına ilişkin çatışmaları; röportajlar, belgeler, fotoğraflar eşliğinde ciddi bir “eleştirel” mercekle soruşturan, yüzlerce kaynağa başvururken, karşıt anlatımlara da yer veren, bunu yaparken Türkçe yanında özellikle Rumca kaynaklara da başvuran ciddi çalışmasından dolayı “Kültür Ödülü”ne layık görüldü.
Özgür Oktay ve Döndü Özata; 16 yıldan beri Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda kadın oyuncu olarak görev yapan Özgür Oktay ve Döndü Özata; 11. Kıbrıs Tiyatro Festivali’nde ilk kez sahnelenen ve Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere çeşitli illerde turne gerçekleştiren “Ada” oyununda gösterdikleri üstün başarı, sahne performansı ve bir virtüöz ustalığı kıvamında sergiledikleri oyunculuk sanatı dolayısı ile “Sanat Ödülü”ne layık görüldü.
Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu; 25 yılı aşkın süreden beri, yurtdışında lazer fiziği ve mühendisliği alanında araştırmalar yapan, 90’ın üzerinde bilimsel makalesi ve yabancı dilde yayımlanmış kitabı bulunan Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu, Türkiye’de bir özel üniversitede Fen Fakültesi Dekanı olarak görev yapıyor. Sennaroğlu bir Kıbrıslı Türk olarak, yurtdışında bilim alanında yaptığı “üstün nitelikli” çalışmaları nedeniyle “Bilim Ödülü”ne layık görüldü.
Ömer Meraklı; Köyü Kalavaç’ın kültürel zenginliklerinin “görünür” kılınmasına, otantik değerinin korunmasına ve popülaritesinin artmasına katkı koyarak, kültürel mirasa sahip çıkma yolunda çanla başla çalışan, vizyonu ve enerjisiyle köyünde birçok projelere öncülük eden, köylülerinin yaşam kalitesini ve üretkenliğini artırırken, çevrenin ve kültürel mirasın korunmasına özenle sahip çıkan, eko-turizm ve endemik bitkilerin korunmasında, köyüne yeni eserler kazandırılmasında öncü ve etkin rolü ve katkısı nedeniyle “Kültür Ödülü”ne layık görüldü.
Bu arada gecede, uzun yıllar öğretmen ve eğitim alanında yönetici olarak hizmet vermiş olan Hüseyin Şenol; Necati Özkan’ın yayımladığı “İstiklal Gazetesi”nde, profesyonel olarak çalışmış, Necati Özkan’la yakın mesai yapmıştır. Hüseyin Şenol’a, çok zor koşullarda çıkarılan İstiklâl Gazetesi’ne yaptığı katkılar nedeniyle anı plaketi sunulacak.
Necati Özkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Necati Özkan yazılı açıklamasında, ,M. Necati Özkan ile ilgili olarak da şu ifadelere yer verdi:
“M. Necati Özkan 1899 - 1970 yılları arasında yaşamıştır. Ulusal direnişimizin köşe taşlarından biri olup, bu mücadeleye otuz yıl katkısı olmuştur. ‘Geç öne, doğru yol göster Necati, bağrımız yanıktır, su ver Necati’ dizeleri bu dönemin simgesi olarak belleklerde yer etmiştir.
Atatürk’le görüşme olanağı bulan Kıbrıslı tek Türk liderdir. ‘Özkan’ soyadını da kendisine Atatürk vermiştir.
1930 Yasama Meclisi seçimlerine İngiliz Sömürge Yönetimi’nin adayına karşı ‘Halkçıların Lideri’ olarak katılmış ve seçimleri çok büyük bir farkla kazanmıştır.
Kıbrıs Türk Milli Kongresi’ni gerçekleştirmiş ve KATAK’ın kuruluşunda büyük çaba göstermiştir.
Evkaf’ın ve eğitim müesseselerimizin Kıbrıs Türk halkına devri, Atatürk İlkeleri’nin Kıbrıs’ta kabullenip yaygınlaşması, ekonomimizin ve demokrasimizin sağlam temeller üzerine oturtulması, yerel yönetimlerin saygınlık kazanması ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakının önlenmesi için büyük çabalar harcamıştır.
İngiliz Sömürge Yönetimi’ne karşı büyük savaşım veren Necati Özkan, İstiklâl Gazetesi ve İstiklâl Partisi’nin kurucusu, birçok ekonomik atılımın gerçekleşmesinin ise öncülerindendir.”
(TAK)