MADO
Birçok marka tatlı servisi yapıyor. Hem de kaliteli ve marka olarak. Kıbrıs’ın da ünlü markaları vardır. Ancak bu haftaki marka tatlılar ve dondurmalar Mado’ya ait. Mado Kuzey Kıbrıs’ta kurdukları zincir işletmeleri ile hizmet veriyorlar.
Zekai Altan
Bu hafta biraz tatlı dünyasından bahsedelim. Hayatımızda oldukça çok önemi vardır. Tatlıya, çakulete bayılmayan yok. Başta ben. Özellikle en büyük rüşvetimdi. Şimdi değil. Bir ara çok sevdiğim patronum Tuncer Bağışkan abimizle her yemeğe çıktığımızda finalde ben tatlıyı sorardım ve hemen siparişini verirdim. O da bana “ye Zekai ye, yarın yiyemeyeceklerini da ye” derdi. Ve öyle de oldu. Tatlılar önceden küçük seyyar arabacıklarda satılırdı. Bir de pastahanelerde. Hatta köylerden şehirlere giden rammilerde köy kahvecileri, şehirlerden tatlı siparişi verirdi ve büyük tepsiler içerisinde köylere gelir kahvehanelerde satılırdı. Şimdi ise durum farklı. Birçok marka tatlı servisi yapıyor. Hem de kaliteli ve marka olarak. Kıbrıs’ın da ünlü markaları vardır. Ancak bu haftaki marka tatlılar ve dondurmalar Mado’ya ait. Mado Kuzey Kıbrıs’ta kurdukları zincir işletmeleri ile hizmet veriyorlar. Bunlardan bir tanesi de Yenikent’te. Buraya en az üç dört kez gittim. Buradaki tatları da aldım. Beğendim.
MADO YENİKENT
Mado Yenikent şübesi Gönyeli Belediyesi yanında. Metehan’dan Gönyeli’ye giderken Belediye binasına gitmeden. Yol üzerinde. Küçük ve şirin bir mekân. Hijyenik. Ve sürekli kalabalık. İki katlı. Dış alan çok geniş bir alan değil. Ayrıca çok rahat bir de araç park alanı vardır. İlk girişte bol çeşitli ve farklı tatların sergilendiği buzdolapların içerisindeki bu tatları izleme ve seçme şansınız vardır. İşletmeci Selim. Oldukça hareketli ve sempatik. Güleryüzü ile mekânın dekorasyonu sade ve hoş. Sizi sıkmaz. Tabii Mado bir Kahramanmaraş orijinli. Mado denince ilk akla gelen dondurma ve sonra da pastahaneleridir. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ta oldukça çok şubesi ve sevenleri vardır. Dünya çapında bir markaya dönüştü. Bu tatlıları görünce başınız döner. Adeta bunları yemek istersiniz. Tatmak istersiniz. Yanında da ince belli çay bardağında çayı, salepi veya diğer sıcak içeceklerle birlikte. Tabii ilk imaj dondurma. Esasında dondurmanın geçmişi de 300 yıl geriye gidiyor. Bunun da temel gıdası ve malzemesi yani ham maddesi kar. Buzlu kar. Bunun da adı Karsambaç.
KARSAMBAÇ’IN İNANILMAZ MÜCİZEVİ TADINA DOYULMAZ
Karsambaç, rendelenmiş buz veya temiz karın üzerine tatlı bir şurup ekilerek hazırlanan bir tatlıdır. Türkiye'nin güney illerinde daha çok rastlanan bir tatlıdır. Yayla kültürü olan bölgelerde tüketilir. Yayla özelliğinden dolayı Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde karsambaçcılık yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Yaz kış açık olan dükkânlar vardır. Mersin ve Adana yöresinde karsambaç denilince akla Çamlıyayla(Namrun)yaylası gelmektedir. Karsambacın iki ana unsuru vardır: Kar ve şurup. Kar büyük bir kalıptan traşlanarak elde edilebileceği gibi temiz karlar da toplanabilir. Tek kişilik porsiyon olarak kaseye doldurulan karın üzerine tatlı bir şurup gezdirilir. Üzerine süs olması için nane yaprağı veya şeker konabilir. Tabii karsambaç dondurma olarak Kahramanmaraş’ta doğdu ve dünya çapında ünlendi.
DONDURMA TARİHİ
İlk dondurmanın tarihçesine gelince; Dondurma ilk olarak Roma döneminde yapılmıştır. M.Ö. 4. yüzyılda Romalılar, dağların zirvelerinden topladıkları karları sertleştirip top haline getirirlermiş, daha sonra bu topların üzerine meyve parçacıkları, pekmez ve bal gibi tatlı yiyecekleri döküp yerlermiş. İşte tarihte bilinen ilk dondurma budur. Dondurmayı süt ile yapma fikrini ise Çinliler ortaya atmıştır. Dondurmayı külaha koyma fikri ise 1900’lü yılların başlarında ortaya çıkmıştır. Başta sert yufka şeklinde olan dondurma külahları zamanla yerini sert, çıtır çıtır külahlara bırakmış ve dondurmalar da bugünkü halini almıştır.
Dilerseniz bu ünlü Maraş dondurmasının tarihçesine bakalım. Osmanlı döneminde saraylarda "karsambaç" adı verilen bir yiyecek türü varmış... Bu yiyeceği yapmak için, dağların pek güneş görmeyen yamaçlarında kuyular açılır ve bu kuyular kış mevsiminde karla doldurularak saklanırmış. Yazın sıcak günlerinde, süt ve diğer çeşitli meyve suları bu karla karıştırılarak soğutulurmuş (Bu halen Kahramanmaraş'ta yapılıyor). Daha sonra bu karışıma o sıralarda Halep'ten gelen şeker de eklenmiş. Zaman zaman şekerin dışında pekmez ve bal da katılmış. Kahramanmaraş Dondurmasının özellikleri Maraş'ı kuşatan Ahir Dağı'nın Yüksek yamaçlarında bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve olağanüstü bir cömertlikle topraktan fışkıran yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen mucizevi salep Maraş Dondurmasını taklit edilmesi imkansız olan bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar. Bu dondurma, Ahir Dağı'nın, Ahir Dağı insanlarının bir mucizesidir. Evet size MADO’da sunulan birçok tatlı lezzetin yanında MADO’nun imajını sağlayan Maraş dondurmasını da burada tadabilirsiniz. Gerçek Maraş dondurmasının burada servis edildiğini söyleyebilirm. Mutlaka tadın. Haa unutmadan yazayım. Bu haftaki fotoğraflar AFİAP üyesi fotoğraf sanatcısımız Veysi Soyer bey tarafından çekildi.
TEL: 0533 852 32 78 – 223 25 45
ADRES. YENİKENT -GÖNYELİ