MAĞDUR 269 ÇOCUK!
Kıbrıs’ın kuzeyindeki çocuk profili, hem can yıkıyor hem de ürkütüyor…
Kıbrıs’ın kuzeyinde resmi rakamlara göre 269 çocuk bakıma muhtaç… Çeşitli nedenlerle ailelerinden uzakta olan çocukların sayısı hem can yakıyor hem de ürkütüyor. Resmi verilere göre; 2016 yılında SOS Çocuk Köyü’nde 54, SOS Gençlik Evi’nde 22, SOS Yarı Bağımsız Yaşam Evi 28 olmak üzere toplamda 104 çocuk barındırıldı.
Ayşe GÜLER
Kıbrıs’ın kuzeyinde 269 çocuk bakıma muhtaç…
Çeşitli nedenlerle ailelerinden uzakta olan çocukların sayısı hem can yakıyor hem de ürkütüyor. Resmi verilere göre; 2016 yılında SOS Çocuk Köyü’nde 54, SOS Gençlik Evi’nde 22, SOS Yarı Bağımsız Yaşam Evi 28 olmak üzere toplamda 104 çocuk barındırıldı.
Bununla birlikte SOS yarı-bağımsız yaşam evlerinde ise toplam 28 genç hizmet aldı.
Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda aynı tarihlerde 13 çocuk yaşam sürdürürken, 34 çocuk ise 30 koruyucu aile yanına verildi.
ÇOCUK ESİRGEME’DE 58, MÜLTECİ 24 ÇOCUK… Çocuk Esirgeme Kurumu’nda ise yaşları 6 ila 11 arasında değişen 58 çocuk kurumdan hizmet alıyor. Bunun yanı sıra Mülteci Hakları Derneği’nde ise 6’sı 4 yaş altında olmak üzere toplamda 24 çocuk yardım alıyor. Çocukların 11’i erkek, 13’ü kız…
Sosyal Hizmetler Dairesi Yarı Bağımsız Yaşam Evi’nde ise 2 çocuk bulunuyor.
Öte yandan yardım ve bağışların yanı sıra gönüllük esası ile hizmet veren Çocuk Esirgeme Kurumu’nda ise yaşları 6 ila 11 arasında değişen 58 çocuk kurumdan hizmet alıyor. Çocuklara 3 sınıf öğretmeni eğitim veriyor.
Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan okulları Surlariçi bölgesinde olan çocuklar faydalanıyor.
Bunun yanı sıra Mülteci Hakları Derneği’nde ise 6’sı 4 yaş altında olmak üzere toplamda 24 çocuk yardım alıyor. Çocukların 11’i erkek, 13’ü kız…
YENİDÜZEN, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü öncesinde ülkemizdeki çocuk profilini araştırdı, ortaya ürkütücü bir tablo çıktı.
RAKAMLARLA ÜLKEMİZDEKİ ‘ÇOCUK’ PROFİLİ!
- 2016’da SOS Çocuk Köyü’nde 54, SOS Gençlik Evi’nde 22, SOS Yarı Bağımsız Yaşam Evi 28 olmak üzere toplamda 104 çocuk barındırıldı.
- Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda aynı tarihlerde 13 çocuk bulunuyor.
- SOS yarı-bağımsız yaşam evlerinde ise toplam 28 genç hizmet alıyor.
- Sosyal Hizmetler Dairesi Yarı Bağımsız Yaşam Evi’nde ise 2 çocuk yaşıyor.
- Bununla birlikte söz konusu tarihlerde 34 çocuk ise 30 koruyucu aileye verildi.
- Merkezi Cezaevi’nde 5’i hükümlü, toplam 6 ÇOCUK SUÇLU.
- Çocuk Esirgeme Kurumu’nda 58 çocuk… Hepsi, Surlariçi bölgesindeki okullarda eğitim alan çocuklar…
- Mülteci Hakları Derneği himayesinde 6’sı 4 yaş altında olmak üzere toplamda 24 çocuk yardım alıyor.
Cezaevinde, 5 hükümlü 6 ÇOCUK SUÇLU!
Öte yandan Merkezi Cezaevi’nde ise 5’i hükümlü olmak üzere toplamda 6 çocuk suçlu bulunuyor.
Hüküm giyen çocukların biri 14, biri 16 yaşında iken geriye kalan 3 çocuk suçlu ise 17 yaşında…
Hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde bulunan bir çocuk ise 16 yaşında…
CEZAEVİ’NDE 6 ÇOÇUK SUÇLU… Merkezi Cezaevi’nde ise 5’i hükümlü olmak üzere toplamda 6 çocuk suçlu bulunuyor. Hüküm giyen çocukların biri 14, biri 16 yaşında iken geriye kalan 3 çocuk suçlu ise 17 yaşında… Hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde bulunan bir çocuk ise 16 yaşında…
Cezaevinde hükümlü olarak tutuklu bulunan çocuk suçluların ikisi ‘cinsel tecavüz’, ikisi ‘uyuşturucu tasarrufu’, biri ‘sirkat’ suçu nedeniyle hapislik cezası alırken, hükümsüz tutuklu olan bir çocuk da ‘izinsiz ateşli silah taşıdığı gerekçesiyle demir parmaklıklar ardında…
Yetkililer, YENİDÜZEN’e konuştu…
Merkezi Cezaevi Müdürü Derviş Çebiç, cezaevinde 18 yaş altında 6 çocuk suçlunun bulunduğunu, bunlarının 5’inin hapis cezasına çarptırıldığını, bir tanesinin de hükümsüz tutuklu olduğunu söyledi.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Çebiç, hükümlü tutuklu çocukların 1’inin 14, 1’inin de 16 yaşında olduğunu ifade ederek, geriye kalan 3 çocuk suçlunun da 17 yaşında olduğunu söyledi.
Çocuk Esirgeme Kurumu Sorumlusu Süreyya Özkan, yaşları 6 ila 11 arasında değişen 58 çocuğun kurumdan faydalandığını söyledi, kurumdan hizmet alan çocukların hepsinin Surlariçi bölgesindeki okullarda eğitim gören çocuklar olduğunu belirtti.
Öte yandan Mülteci Hakları Derneği Hukukçusu Faika Deniz Paşa ise şu anda derneğe kayıtlı 24 çocuk olduğunu, bunları 6’sının 4 yaş altında olduklarını söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan Paşa, 11’erkek, 13’ü de kız olan çocuklarda eğitim yaşı gelenlerin bu haktan yararlandığını ifade etti.
Merkezi Cezaevi Müdürü Derviş Çebiç:
“Cezaevinde 18 yaş altı, 6 çocuk ”
Merkezi Cezaevi Müdürü Derviş Çebiç, cezaevinde 18 yaş altında 6 çocuk suçlunun bulunduğunu, bunlarının 5’inin hapis cezasına çarptırıldığını, bir tanesinin de cezasının henüz netleşmediğini, hükümsüz tutuklu olduğunu söyledi.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Çebiç, hükümlü tutuklu çocukların 1’inin 14, 1’inin de 16 yaşında olduğunu ifade ederek, geriye kalan 3 çocuk suçlunun da 17 yaşında olduğunu aktardı.
Hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde bulunan 1 çocuğun ise 16 yaşında olduğunu dile getiren Çebiç, çocuk suçluların 2’sinin ‘cinsel tecavüz’, 2’sinin ‘uyuşturucu tasarrufu’, 1’inin ‘sirkat’, 1’inin de ‘izinsiz ateşli silah taşıma’ suçu nedeniyle cezaevinde olduğunu belirtti.
Çebiç, çocuk suçluların diğer mahkumlardan ayrı bir koğuşta olduğunu, dinlenme ve kaldıkları yerlerin farklı olduğunu söyleyerek, sadece mesai saatleri içerisinde iş ortamında diğer mahkumlarla bir araya geldiklerini dile getirdi.
Çocuk Esirgeme Kurumu Sorumlusu Süreyya Özkan:
“58 çocuk kurumdan faydalanıyor”
Çocuk Esirgeme Kurumu Sorumlusu Süreyya Özkan, yaşları 6 ila 11 arasında değişen 58 çocuğun kurumdan faydalandığını söyledi.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Özkan, çocukların okuldaki eğitimlerinin ardından kuruma gelerek hem ders hem de etkinlik yaptıklarını belirtti.
Surlariçi bölgesindeki okullarda eğitim gören çocukların kuruma geldiğini ifade eden Özkan, 3 sınıf öğretmeninin çocuklara eğitim verdiğini, bunun yanı sıra gönüllülerin de kurum bünyesinde hizmet verdiğini dile getirdi.
Özkan, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun devletten çok az katkı aldığını, gönüllük esasıyla hizmet verdiklerini, bağışlarla ayakta durduklarını sözlerine ekledi.
Mülteci Hakları Derneği Hukukçusu Faika Deniz Paşa:
“18 yaş altı 24 çocuk”
Öte yandan Mülteci Hakları Derneği Hukukçusu Faika Deniz Paşa ise şu anda derneğe kayıtlı 24 çocuk olduğunu, bunları 6’sının 4 yaş altında olduklarını söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan Paşa, 11’erkek, 13’ü de kız olan çocuklarda eğitim yaşı gelenlerin bu haktan yararlandığını ifade etti.
Kıbrıs’ın kuzeyine gelen mültecilerle ilgili uluslararası hukukun parçası olan geri göndermeme prensibi gözetilmediğine vurgu yapan Paşa, mültecilerin ya girişlerine izin verilmediğini, ya da sınır dışı edildiklerini dile getirdi.
Paşa, geçiş noktalarında tespit edilen mülteci çocukların yetişkinlerle birlikte tutuklandıklarını, bulundukları ortamın da uluslar arası standartların altında olduğuna dikkat çekti.
Zaman zaman da daimi ikamet eden mülteci çocukların eğitime ulaşmasında sıkıntı yaşadıklarını, bu noktada derneğin devreye girdiğini sözlerine ekledi.