1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mağusa'nın çokkültürliğine sahip çıkılıyor
Mağusa'nın çokkültürliğine sahip çıkılıyor

Mağusa'nın çokkültürliğine sahip çıkılıyor

Mağusalı örgütler, Dışişleri Bakanlığı’nın 3 yıldır Mağusa’da gerçekleştirilen Paskalya Yortusu etkinliğine bu yıl izin vermemesine tepki gösterdi

A+A-

Mağusalı örgütler, Dışişleri Bakanlığı’nın 3 yıldır Mağusa’da gerçekleştirilen Paskalya Yortusu etkinliğine bu yıl izin vermemesine tepki gösterdi. Konu ile ilgili açıklama yapan dört örgüt bir an evvel dini ibadet ile ilgili ortaya konulan kısıtlamaların eski haline getirilmesini talep etti.

 

Ortak açıklama şöyle:

 

“MAĞUSALI ÖRGÜTLER KENTİN ÇOKKÜLTÜRLÜLÜĞÜNE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİP ÇIKIYOR!”

Mağusa, tarihinde sahip olduğu çok kültürlükle övünen bir kenttir. Bu nedenle Ay İkserino Kilisesi’nde Kutsal Cuma diye isimlendirilen Ortodoks Hristiyanların paskalya yortusunu kutlama etkinliği çok kültürlü mozaikte hepimizi buluşturmaktadır. Mağusalı örgütler olarak bundan önceki üç yılda olduğu gibi Mağusa Kentimiz (Ammochostos H Poly Mas) isimli grup ile birlikte bu töreninin düzenlenmesi hoşgörünün ve konukseverliğin bir ifadesi olarak görülmelidir.

Ortak dini törenlerinin kutlanmasının mümkün hale getirilmesi iki toplumun birbirine karşı güven ve iş birliği hissini güçlendirecektir. İki toplumun dini temsilcilerinin de katılımı sağlanarak  yapılan bu tarz etkinlikler sadece Kıbrıs’ta değil, dünya gündeminde de etki yaratmaktadır. Bu kapsamda çeşitli ülkelerin büyükelçileri mevcut siyasi koşulların yarattığı olumsuz duruma rağmen Mağusa kentini ziyaret ederek, bu etkinliği onurlandırmaktadır.

Mağusalı örgütler olarak, Paskalya Yortusunu kentimizde federal Kıbrıs’ın sıradan bir bayram günü haline getirmeye çalışırken, iyi niyetli adımlar Kıbrıslı Rum liderliğinden de karşılık görmektedir. Öyle ki, Kıbrıs Rum tarafı Müslümanlar için önemli olan dini günlerde koşulsuz olarak Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan insanların Hala Sultan Tekkesini ziyaret etmesine olanak sağlamaktadır.

Ancak, yeniden organize etmeyi hedeflediğimiz Paskalya Yortusu etkinliği Kuzey Kıbrıs Dış İşleri Bakanlığı izin vermediği için bu yıl gerçekleştirilemeyecektir. Paskalya Yortusunun kutlandığı gün Mağusa kentine binlerce Kıbrıslı Rum gelmekte, bölgeye hem sosyal hem de ekonomik katkı sağlamaktadır. Yasakçı tutum bir arada yaşam iradesine duyarsız kalındığını göstermektedir. Bu anlayış aynı zamanda bölge esnafına da zarar vermektedir.

Daha önce BM Kültürel Haklar Komitesi raporunda da Kuzey Kıbrıs Dış İşleri Bakanlığı’nın bu tutumu ibadet özgürlüğü ve insan haklarına aykırı olduğu vurgulanmıştır. Bu açıdan, ibadet özgürlüğünün kısıtlanması toplumlararası barışma sürecine zarar vermektedir..

Toplumlararası görüşmelerin yeniden başladığı bu dönemde, tarafların takındığı tutum karşılıklı güven ihtiyacının pekiştirilmesi gerektiğini işaret etmektedir. Bu açıdan Kıbrıs Rum parlamentosunun Enosis’in orta dereceli okullarda kutlanması ile ilgili aldığı kararı düzeltmesinin ardından güveni güçlendirmekle ilgili olarak Kıbrıslı Türk yasa yapıcılar ve Kıbrıs Türk lideri Mustafa Akıncı’da adım atmalıdır. Kıbrıslı Rum toplumunun ibadet yerlerini kullanabilmesinde kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik ivedilikle düzenleme yapılmalıdır.

Ortaya konulan birçok bilimsel araştırma, iki toplumun temas etme olanaklarının arttırılması ile önyargılar azalmakta ve işbirliğinin güçlenmesi mümkün olmaktadır. Kıbrıs’ın kuzeyinde Kıbrıslı Rumların ibadet etme özgürlüğünün güçlendirilmesi de bu açıdan değerlendirilmeli, Kuzey Kıbrıs meclisinde temsil edilen tüm partilerin desteğini teyit ettiği Federal Kıbrıs’ın yaratılmasına uygun olarak hareket edilmelidir.

Tüm bu değerlendirmelerin ışığında Mağusalı örgütler olarak bu konudaki talebimiz, bir an evvel dini ibadet ile ilgili ortaya konulan kısıtlamaların eski haline getirilmesidir. Aynı zamanda, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ın kuzeyindeki temel hak ve özgürlükleri ile ilgili alınacak kararlara dair yetkili makamın sadece KKTC Dış İşleri Bakanlığı yetkisinde değil, KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın da dahil edilmesi gerektiğidir. Bu bağlamda yasa yapıcıların da buna yönelik adım atmasını talep ederiz.   

Mağusa İnisiyatifi, Mağusa Suriçi Derneği, Mağusa Gençlik Merkezi, Dayanışma (Mağusa)

 

 

Bu haber toplam 4598 defa okunmuştur
İlgili Haberler