1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. MAKAMER Ve Üreten Kadınlar
MAKAMER Ve Üreten Kadınlar

MAKAMER Ve Üreten Kadınlar

MAKAMER Ve Üreten Kadınlar

A+A-

Filiz Uzun

Bir işin içinde kadınlar, emek, üretmek, çaba, sevgi, mücadele varsa sonuç kimseyi şaşırtmaz sanırım. Takdir edersiniz ki sonuç harika olur. Son zamanlarda gördüğüm en güzel dayanışma örneği oldu benim için MAKAMER... Mağusa kadınlarından oluşan Kadın Merkezi birçok bölgedeki kadınlara örnek olmalı diye düşünüyorum. Birçok yere kadın eli değmeli bence değişimin başlaması için.

Fazla söze gerek yok açıkçası gidip görülmeli Mağusa’daki bu Merkez... Bandabuliya’da üretilen her üründe sevgi ve emek var. Kesinlikle yapılan ürünleri gördüğünüzde 8 aylık bir kursla ortaya çıktıklarına inanamayacaksınız. Açıkçası dükkanlarında satılan her ürün el emeği göz nuru ve çok da profesyonelce yapılan ürünler. Ayrıca eklemeden de geçemeyeceğim satılan her ürün dışarıya göre çok da uygun.

Bir kez daha anladım ki kadın isterse her şeyi yapabilir. Sadece imkan tanınmalı. MAKAMER’in atölyesine gittiğimde ben de oturup ahşap oymak, takı yapmak, yaptıkları her üründen yapmak istedim. Ortam sizi üretmeye teşvik ediyor.
MAKAMER yönetim kurulu 11 kadından oluşmakta. Başkan Sıdıka Özdoğan, Genel Sekreter Simge Okburan, Atölye ve Sosyal Kültürel Kültürel Etkinlikler Sorumlusu Mübetcel Batıbeniz, Erda Can, Sivil Toplum Örgütleri Koordinasyon Sorumlusu Tijen Coşar, Emine Çelikörs, Eğitim ve Projeler Sorumlusu Buse Erzeybek, Berfu Çerçi, Hilmiye Kumbur, Örgütlenme, Çalışma Grupları ve Bölge Temsilcileriyle Koordinasyon Sorumlusu Serap Akalınlar, Filiz Tayfun. 

MAKAMER’in oluşmasına fırsat tanıdığından dolayı Mağusa Belediye Başkanı Sn. Oktay Kayalp’a Yönetim kurulundaki tüm kadınlara ve kurslara katılıp üreten bütün kadınlara tek tek teşekkür ederim.
MAKAMER beni de Meme Kanseri Farkındalık Semineri vermek üzere davet etmişti. Benim de kadınların gelişiminde ufacık bir katkımın olması beni ne kadar mutlu etti anlatamam. Mağusalı hanımlar Merkezinizi ziyaret ediniz eminim size uygun bir eğitim, kurs ya da etkinlik bulacaksınız. Şayet bulamazsanız isteklerinizi talep edin. En kısa zamanda gerçekleşeceğinden de emin olunuz….

MESLEK EDİNİLİYOR

F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
S.Ö: Ben Semral Öztan.  Seramik sanatçısıyım. MAKAMER’in el işi kurslarında eğitmen olarak katkı koyanlardanım.  Kendi yaptığımız hamurlarla dekoratif işler yapıyoruz. Aynalar, resimler, cam boyama, ahşap boyama, varak gibi şeyler yapıyoruz.

F.U: Belediyenin kadınlar için yaptığı bu oluşumda görev almak nasıl bir duygu?
S.Ö: Çok mutluyuz. Bizler kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları için uğraş veriyoruz. Turistik eşyalar yapmaları için yönlendiriyoruz isteyenleri. Çünkü bunları pazarlarda satıp kazanç elde edebilirler. Tabii kendi evleri için de yapıyorlar.

F.U: Buraya gelip kursa katılan kadınlar daha önce bu kursu almışlar mıydı? Çünkü çok profesyonel işler çıkarıyorlar.
S.Ö: Hayır ilk kez alıyorlar. Kurslarımız yaklaşık 8 aydır devam ediyor. Ve gerçekten çok hızlı ilerliyoruz. Katılan kadınlarımız genellikle ev hanımı. Bu kurs aslında meslek edinme kursudur. Bu kursları tamamladıkları zaman yaptıkları işten para kazanabilecekler.

SOSYALLEŞMEK

F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
A.K: Benim adım Aşkım Karagil. Oymacılık kursuna devam ediyorum. Ev hanımıyım. Buraya başlamaktaki amacım, bir uğraşımın olması ve evden dışarı çıkıp sosyalleşmekti. 8 aydır kursa geliyorum. Çok güzel şeyler öğrendim.

F.U: Tahta ile çalışmak ve bir şeyleri oymak nasıl bir şey?
A.K: Çok keyifli ve inanılmaz stres atıyorsunuz.

F.U: Şu an tahtayla ne yapıyorsunuz?
A.K: Ekmek teknesinin üzerine kapak yapıyorum,  üstüne cam ve 4 ayak yapıp masa olarak da kullanacağım.  Daha sonra sandık ve sandalye yapmayı istiyorum.

“ÜRETMEK İYİ GELİYOR”

F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
Ş.B: Ben Şansel Bağcıoğlu. Mağusa Hastanesi İdare amirliğinden emekli oldum. Emekli olduktan sonra Belediyenin bu kursu açtığını duydum ve başladım.  İlk önce koza kursuna katıldım. Kozalarla tepsiler yaptım. Şimdi de kurdelelerle çalışıyoruz. Kurdelelerle abajur süsleme yapıyoruz. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Ürettiğim için kendimi daha iyi hissediyorum.

F.U: Diğer kurslara da katılmayı düşünüyor musunuz?
Ş.B: Aslında benim ellerimde sorun var el işi yapmakta zorlanıyorum. Bir süre ara verip ameliyat oldum. Ama iyileşir iyileşmez tekrar başladım. Bir kere başladınız mı diğer el işleri görünce onları da öğrenmek istiyorsunuz. Daha sonra oymacılığa başlamak istiyorum.

PAYLAŞIM

F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
Z.Ö: İsmim Zehra Özçürümez. Emekli ebe hemşireyim. Ben emekli olduktan sonra kendimi sosyal ve kültürel işlere adadım. Öncelikle devletin açtığı köy kadın kurslarına katıldım ve orada epeyi zaman eğitim aldım. Daha sonra kendimi geliştirdim ve şu an burada eğitmen olarak görev alıyorum. Haftanın 3 günü kurs veriyorum ben. Lefkara işi, ahşap oyma ve kozalarla çalışma hakkında bildiklerimi arkadaşlarla paylaşıyorum.

F.U: Bu çalışmaları yapmak, malzemeler pahalı mıdır?
Z.Ö: Eğitim için buraya çok cüzi bir miktar ödeniyor. Malzemeleri ise kendileri temin ediyor ancak çok fazla malzeme gerekmiyor özellikle kozalarla çalışırken. Bir kutu koza 10 tl (içerisinde 100 adet koza var)ve o kutu ile doğru kullanıldığında bir pano veya tepsi yapılabilir. Bizim gözetimimizde çalıştıkları için malzemelerini doğru kullanıyorlar.

“ÇOK MUTLUYUZ”

F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
Ş.A: Adım Şenay Aktaş. MAKAMER’in el işi kursuna kızımla birlikte başladık. Ahşap boyama, cam boyama ve dekoratif amaçlı el sanatları yapıyoruz. Kızımla birlikte zaman geçirip hem de el işi öğreniyoruz.

F.U: Neler Yaptınız? Diğer kurslara da katılacak mısınız?
Ş.A: Tepsiler yaptık. Cam boyama ve mücevher kutuları yaptık. Bundan sonra takı kursuna devam etmeyi planlıyorum. Burada çok mutluyuz ve ayrılmayı da düşünmüyoruz.

EKONOMİK ÖZGÜRLÜK

F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
M.B: Adım Mübetcel Batıbeniz. Emekli Hemşireyim. MAKAMER ‘in yönetim kadrosunda Atölye ve Sosyal-Kültürel Etkinlikler Sorumlusuyum. Bizim amacımız evlerinde oturan ve ekonomik özgürlükleri olmayan kadınları MAKAMER’de toplayıp onların ekonomilerine katkı koyacak el becerileri ve meslek kazandırmaktır. Yaklaşık 8 aydır kurslarımız başladığı halde şu an üretilenleri satışa sunabileceğimiz bir dükkan açtık. Bu da çok büyük başarıdır bizim açımızdan. Burası haftada 3 kez açılıyor ve dükkanın çalıştırılması tamamen kursiyerlerimizin katkılarıyla oluyor. Kursa katılıp üreten hanımların ürünleri satılıyor. Üretime katkı koyanlar maalesef satılması konusunda çekingenler henüz.  Bunun için de kadınlara eğitimler veriyoruz. İletişim eğitimleri ile kabuklarını kıracaklarını düşünüyorum. Bunun için 3-4 gönüllü hanımla dükkanımız çalışıyor. Vardiya usulü nöbetleşe dükkanı çalıştırıyorlar.

F.U: Şu an kursunuzun  ve satış yapılan dükkanınız için bu binaya ücret ödüyor musunuz?
M.B: Hayır. Mağusa Belediye Başkanı Sn. Oktay Kayalp bizden hiçbir ücret talebinde bulunmuyor. Hatta el işi kurslarımızda bizlere katkı koyan eğitimci arkadaşlarımıza da cüzi bir ücret ödüyor.  Ayrıca Belediye bizler için Perşembe pazarında hiçbir ücret talep etmeden bir stand verdi. Kadınlarımızdan bazıları bu standa gidip ürünlerini satabiliyor.  Şu an 5 dükkan daha açmayı planlıyoruz. Bunun için çalışmalarımız başladı. Maraş bölgesindeki dükkanımız faaliyete geçecek yakında. Ürünlerimiz çoğaldıkça daha çok dükkana ihtiyaç duyacağız.

ÜRETKEN KADIN

F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
S.A: Ben Serap Akalınlar. Namık Kemal Lisesi Kimya öğretmenliğinden emekli oldum.

F.U: Sizin MAKAMER’deki sorumluluğunuz nedir?
S.A: Şu an MAKAMER’in Örgütlenme, Çalışma Grupları ve Bölge Temsilcileri ile Koordinasyon Sorumlusuyum. Bizim esas görev ve sorumluluğumuz MAKAMER’i Mağusa bölgesinde yaşayan kadınlara tanıtmak ve kadınların yaptığımız tüm etkinliklerden haberdar olmasını sağlamak.  Her eve girmektir ve kadına ulaşmaktır amacımız. Mağusa’nın her bölgesinde temsilci arkadaşlarımız var. onlar o bölgedeki kadınları bir araya getiriyor, bizler de gidip MAKAMER’de yaptığımız eğitimleri, etkinlikleri, kurs programlarımızı, el işi derslerimizi anlatıyoruz. Onların da taleplerini alarak yeni hedefler koyuyoruz. Gittiğimiz toplantılarda broşürler dağıtıp kadınlara anketler uyguluyoruz. Bu anketler aracılığıyla kendi becerilerini, eksikliklerini ve ekonomik olarak gelişmeleri için öğrenmek, neler talep ettiklerini kayıt altına alıyoruz. Böylece bir sonraki eğitim seminerimizi ya da açacağımız kurs programı öncelik sırasına göre planlıyoruz.

F.U: Kadının hobi edinmesini ve dolayısı ile de bu hobisini mesleğe dönüştürmesini sağlıyorsunuz aslında.
S.A: Evet kadının üretmesini, eğitilmesini, eksik yönlerini tamamlayabilmesini ve eğer ihtiyacı varsa meslek sahibi olmasını sağlamak. Ama en öncelikli hedefimiz kadının öğrenerek, gelişerek ve üreterek daha mutlu olmasını sağlamak.

ANKETLER VE SONUÇLARI

F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
S.Ö: Ben Sıdıka Özdoğan. Hemşirelik Meslek Yüksekokul mezunuyum. 28 yıl hemşireliğin her kademesinde çalıştım. Mesleğimin son üç yılında Mağusa Devlet Hastanesinde Başhemşire olarak görev yaptım. 2004 yılında Sağlık Bakanlığında Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü olarak atandım. 5 yıl da bu alanda hizmet verdikten sonra 2009 yılında emekli oldum. 1 yıl dinlendikten sonra Mağusa Belediye Başkanımız Sn. Oktay Kayalp’ın önerisi ile Mağusa Kadın Merkezi için bir çalışma başlattık. Ve 2 yıl boyunca Mağusa bölgesindeki kadınların ihtiyaçlarının ne olduğunu belirlemek amacıyla  çalışmalarımız devam etti. 750 kadına anket uyguladık.

F.U: Anket sonuçlarında en çok talep edilen neydi?
S.Ö: Anket sonuçlarımıza göre kadınların Meme Kanseri ile ilgili bilgi sahibi olmak istediklerini belirledik. 2. sırada ise beslenme ve obezite hakkında bilgi sahibi olmak istedikleri ortaya çıktı. Atölye çalışmaları ile ilgili de tüm alanlarla ilgili talep geldi. Bu çalışmalarımızı tamamlayıp amaç ve hedeflerimizi belirledikten sonra MAKAMER’i (Mağusa Kadın Merkezi) kurduk.

F.U: Bize MAKAMER’in esas amacını anlatabilir misiniz?
S.Ö: MAKAMER Mağusa Belediyesi bünyesinde kurulan bir kadın merkezidir. Ülkedeki ve bölgedeki kadın sorunlarına cinsiyet ayrımcılığına karşı toplumsal duyarlılığı geliştirme amacıya kurulmuş bir yapıdır. Merkezimizin başlıca hedefleri kadının sağlık, hukuk siyaset, eğitim ve toplumsal alanda statüsünün iyileştirilmesi, üst düzeye çıkarılması, toplumsal cinsiyet eşitliği bakışının toplumda kabulünün sağlanması için çalışmalar yaparak buna katkı koymaktır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili farkındalığı artırmak ve bu konuda bilgilendirmek, bölgesel toplantılar yaparak her türlü gelişimlerine katkı koymak, ekonomik yönden de güçlenmeleri için kadınları teşvik etmek hedeflerimizdir.

F.U: Şu ana kadar hangi konularda eğitim seminerleri düzenlediniz?
S.Ö: Meme Kanseri ve Rahim ağzı kanseri hakkında seminerlerimiz oldu,  kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalık seminerimiz oldu, daha sonra daha geniş anlamda aile içi iletişim ve şiddet konulu bir seminerimiz oldu, Beslenme ve Obezite konulu bir seminerimiz oldu, Meme kanseri ile ilgili muayene ve tanılama konulu bir seminerimiz oldu (sizin sunduğunuz…) Bu seminerlerimiz daha genel seminerlerdi. Şimdi hedefimiz aynı seminerleri bölgelerde tekrarlamak. Çünkü kadınların gelmesi daha zor. Biz bölgelerine gitmeyi hedefliyoruz.

F.U: Şu anda hem eğitimleriniz hem de atölye çalışmalarınız devam ediyor değil mi?
S.Ö: Şu anda 5 atölyede çeşitli dallarda kurslar yapılıyor. Her kurs için eğitimcilerimiz var. Bu eğitimcilerimizin ücretleri belediyemiz tarafından karşılanıyor. Kursa katılan hanımlardan da çok cüzi bir miktar (aylık 20 tl) talep ediliyor. Atölye olarak da Mağusa Belediyesinin Bandabuliya binasını  kullanıyoruz.

F.U: Atölyede şu an hangi kurslar devam ediyor?
S.Ö: El işi olarak; Takı, ahşap boyama, ahşap oymacılık, Lefkara, kurdele, süryani, dekoratif resim sanatları yapılmaktadır. Ebru ve kumaş boyama kursumuz da önümüzdeki hafta başlayacaktır. Eğitim kurslarımızdan da; Resim kursu, İngilizce, Yunanca ve bilgisayar kurslarımız devam ediyor. Eğitim kurslarımız ise MAGEM’in binasında devam ediyor. Okuma- Yazma kursumuz önümüzdeki hafta başlayacaktır. Fotoğrafçılık ve aerobik kurslarımız da bu haftalar içinde başlayacak kurslarımızdır. Bunun yanında kadın yönetmenlerin yaptığı film gösterimleri yapıyoruz ayda bir kez. Spor etkinliklerimizden de doğa yürüyüşlerimiz oluyor. 4 kez yaptık. Devam edecektir.

OKUMA-YAZMA KURSU DA VAR

F.U: Okuma yazma kursuna ihtiyaç var mı?
S.Ö: Kadınlara uyguladığımız anketlerde maalesef okuma yazma bilmeyen kadınlarımız olduğunu tespit ettik ve böyle bir talep oldu. Şu anda on kadın kayıt yaptırdı, hocamızı da belirledik ve haftaya başlıyoruz.

F.U: Atölyelerde yapılan ürünler satışa sunuluyor ve bunun için yine belediyenin binası olan Bandabuliya’da dükkan açıldı. Satışlar nasıl gidiyor?
S.Ö: Kadınlarımız ürettiklerinden kazanmaya başlıyor dükkanımız henüz çok yeni ama çok iyi gidiyor. Kazanılan ücretler tamamen üreten kadınlarımıza kalıyor, belediye hiçbir ücret talep etmiyor. Perşembe pazarında da her hafta stant kurulup orada da satışlar yapılıyor. Bir sonraki hedefimiz. Namık Kemal Meydanında Kadın Üretim Pazarı/panayırı kurmaktır. Kadınlar sadece Atölyemizde değil evlerinde de ürettiklerini bu pazarda satışa sunabilecekler. Pasta, börek, bahçelerinde ürettikleri sebze ve meyveleri, el işlerini burada satabilecekler. Amacımız, kadınların para kazanmalarını sağlamak. Bu pazarın bir defalık değil belli aralarla sürekli olmasını sağlamaktır amacımız. Her kadın bu pazarda yer alabilecek.

F.U: Hukuki danışmanlık sağladığınızı da duymuştum bunu da ücret talep etmeden mi yapıyorsunuz?
S.Ö: Evet. Gönüllü bizimle çalışan hukukçu arkadaşlarımız var. Şu an 5. kadın arkadaşımız bizden hukuki danışmanlık almak için müracaatta bulundu. Bunun yanında Psikolojik danışmanlık imkanı da almaları için çalışıyoruz. Çok yakın zamanda bu tür hizmetimiz de olacaktır.

F.U: Planladığınız başka projeleriniz var mı?
S.Ö: Yaşlı bakımı hakkında eğitim planlıyoruz. Hem sağlıklı yaşlanmayı sağlamak hem de evinde yaşlı bakan kadınlarımızın bu işi daha bilinçli yapmalarını sağlamak. Ayrıca yaşlı bakımını iş olarak yapmak isteyen kadınlarımızın bu alanda eğitim almalarını sağlamak yakın planlarımızdan biridir. Bunun yanında MAKAMER tüm yaptığı etkinlikleri, kursları, eğitimleri duyurmak amacıyla bir bülten çıkarmak öncelikli planlarımızdandır.

F.U: Son olarak söylemek istedikleriniz var mı?
S.Ö: Mağusa Belediye Başkanı Sn. Oktay Kayalp’a kadın sorunlarına olan duyarlılığına ve Mağusa Kadın Merkezinin kurulmasında koyduğu katkıdan dolayı MAKAMER yönetim kurulu ve MAKAMER’in aydın ve üretken kadınları adına çok teşekkür ederim. Ayrıca Merkezimize gösterdiğiniz ilgiden dolayı size,  gazeteniz Yenidüzen ve derginiz ADRES Kıbrıs ailesine çok teşekkür ederim.

Bu haber toplam 4080 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 163. Sayısı

Adres Kıbrıs 163. Sayısı