1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Manavın elmaları…
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Manavın elmaları…

A+A-

Seçim yarışı sosyal medya üzerinden olacak gibi görünüyor…

Anketlerde bile sosyal medyada fazla paylaşım yapan isimler ‘halkın mecliste görmek istediği isimler’ olarak verilirken, bundan sonra da özellikle adaylıkların kesinleşmesi sonrası paylaşımların artacağını söyleyebiliriz.

Gezici anketinde verilen isimler doğru mu, yanlış mı, yoksa kafadan atma mı diye tam olarak bilinirlik yokken özellikle aday olacak kişiler bu veriyi ‘doğru’ kabul edip sosyal medyayı daha fazla kullanacaklardır mutlaka…

***

Seçim olmasına da gerek yok aslında…

Sosyal medyayı ne kadar çok kullanırsanız popüler olma yolunuz açıktır. İlle de bir yerlere aday olmaya gerek yok.

Bu bir tatmin duygusudur. İnsan kendini ne kadar çok ortaya atarsa, kendinden ne kadar çok bahsedilirse o kadar tatmin olur. Özgüveni artar, kendini daha iyi hisseder.

Dünyada yapılan araştırmaların başka bir bulgusu da topluluk içinde olmaktan rahatsızlık duyan, özgüveni olmayan, a-sosyal olan bireylerin sosyal medyayı daha çok kullandıklarıdır.

Birilerinin gözlerinin içine bakmadan, yüz yüze gelmeden, söylemek istediğini internet ortamının verdiği gizlilikle! söyleyebiliyor ve böylece toplum içinde bulamadığı değeri sanal ortamda elde ediyor veya elde ettiğini düşünüyor.

Sosyal medyayı kullananların hepsi de böyledir anlamı çıkarmak doğru olmaz tabii ki ama araştırmaların bir bulgusu da bu minvalde…

Kaldı ki internet ve/veya sanal medyayı kullanmayan yok artık… Dünya nüfusunu da olduğu gibi bu bulgu içine katmanın bir anlamı yok.

***

Nedeni ve sonucu ne olursa olsun bu sosyal medya dediğim gibi seçim sürecinde de oldukça fazla kullanılacak. Kullananların farklı kullanma nedenleri yanında bir de gerçek var ki ulaşmak istediğiniz, hatta ulaşmak niyetinde olmadığınız kitleye bile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Göreceksiniz; Yaşlının elini öperken, çocukları kucağına alırken, hayvanlara yardım ederken, suyunu, mamasını verirken, belki spor yaparken, kahvehanede tavla oynarken çekilen kareler fazlaca paylaşılmaya başlayacak böyle ortamlarda… Hatta bu kelimeleri yazarken ekranıma tam da bunun aynısı fotolar düştü bile…   

Böylelikle reklam şirketlerine, billbordlara oldukça fazla paralar dökmeden facebook, twitter, instagram ve diğerleri üzerinden bedava reklam yapma olanağı da doğmuş oluyor.

***

Önemli olan bu paylaşımları seçmenin doğru okuyabilmesi… Birileri size bir şeyler sunuyor ama onu satın alıp almamak yine seçmenin elinde… Bir pazara gidiyorsunuz ve manav size elma çeşitleri sunuyor ancak o elmaların sağlıklı olduklarına çok güvenemiyorsunuz çünkü üzerinde size güven verecek bilgiler yok. Manavın söylediklerine de pek güvenmediniz… O meyveyi alıp almamak size kalmış. Sosyal ortam da öyle… İnternette yazılanların hepsi doğru değil. Neyin doğru, neyin yanlış veya eksik olduğuna bilgileriniz doğrultusunda karar verir, gerekirse başka kaynaklardan doğrulatır ve o bilgiyi de öylece bilgi dağarcığınıza eklersiniz.

***

Sonuç olarak internet ortamını iyi kullanan, bu konuda iyi bir ekip kuran parti veya kişiler rakiplerinin bir adım önünde olacaklardır mutlaka ancak seçim sürecinde de manavın size sunduğu elmalara güvenip güvenmemek elinizde… Size sunulanı hemen satın almamak en doğrusu… Araştırın, bilgilenin… Sandığa atacağınız oyun değerini bilmekte fayda var.

 

Bu yazı toplam 1699 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar