1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Maraş'ın açılması Güven Yaratıcı Önlem olabilir"
"Maraş'ın açılması Güven Yaratıcı Önlem olabilir"

"Maraş'ın açılması Güven Yaratıcı Önlem olabilir"

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’nin 6 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek 27’inci Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne aday olan üyelerin tanıtım etkinlikleri dün akşam Güzelyurt’ta devam etti.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’nin 6 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek 27’inci Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne aday olan üyelerin tanıtım etkinlikleri dün akşam Güzelyurt’ta devam etti.

Genel Başkan Tufan Erhürman, yaptığı konuşmada üçayaklı yol haritasını üyelerle paylaştı. Erhürman, yol haritasının; bir an önce masadaki formül olan federasyon temelinde kapsamlı çözüme ulaşmak; kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik model yaratmak ve kısa vadede kapsamlı çözüme ulaşmanın mümkün olmadığının görüldüğü koşullarda ülkeyi adım adım çözüme yaklaştıracak Güven Yaratıcı Önlemleri hayata geçirmek olduğunu belirtti.

71210217_2672304056133774_8532666760795521024_o.jpg

CTP’nin kurultaylarının Kıbrıs Türk toplumu ve adanın tamamı için her zaman çok önemli olduğunu kaydeden Erhürman, yeni seçilecek Parti Meclisi’nin böylesi bir dönemde büyük sorumlulukları olacağını ifade etti. CTP’nin ilkelerinin ve yol haritasının her bir yurttaşa anlatılmasını isteyen Erhürman, ülkeyi kalkındıracak olanın da, barışı inşa edecek olanın da CTP olduğunu söyledi.

 

"Maraş'ın açılması Güven Yaratıcı Önlem olabilir"

Mümkün olan en kısa süre içinde kapsamlı çözüme ulaşılamadığı koşullarda oturup beklemeyeceklerini ifade eden CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bu durumda Kıbrıs’ı adım adım çözüme yaklaştıracak Güven Yaratıcı Önlemleri hayata geçirmenin temel hedeflerden biri olduğunu kaydetti.

1990’lı yıllardan beri CTP’nin politikası olan güven yaratıcı önlemleri hayata geçirmenin uluslararası toplumla istişare ve gerekirse müzakere ederek ve uluslararası hukuk sınırları içinde kalarak mümkün olabileceğini ifade eden Erhürman, “bu hükümet göreve geldikten sonra ‘Maraş’ı açacağız’ dedi. Aslında bu uluslararası hukukun sınırları içerisinde kalınarak uygulanan bir güven yaratıcı önlem olabilirdi ama onlar, ‘BM Güvenlik Konseyinin kararları bizi ilgilendirmez, tavsiye niteliğindedir, bağlayıcılığı yoktur, biz KKTC yönetimi altında Maraş’ı açacağız, parça parça açacağız’ dediler.

71807691_2672303329467180_5436018090821287936_o.jpg

Bu yöntemle bunu başarmaları imkânsızdır. Kaldı ki bunu uluslararası topluma ve kuruluşlara anlatmak hiç de zor değildir. Kıbrıslı Rum eski mal sahipleri Maraş’taki mallar için Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmakta, oradan sonuç alınamayınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmekte ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkili iç hukuk yolu olarak kabul edilmesinden vazgeçilmesini de talep etmektedir.

Bu şartlar altında, kısa vadede kapsamlı çözüme ulaşılamayan koşullarda kimse Kıbrıs Türk tarafından Maraş konusunda hareketsiz kalmasını bekleyemez.

Durum bu olduğuna göre, uluslararası topluma ve kuruluşlara bu anlatılır, Güvenlik Konseyi kararlarında sözü edilen şartların anlamı konusunda istişare, gerekirse müzakere edilir ve soruna çare üretilir. Ayrıca Maraş parça parça değil, bütünü planlanarak açılır ve turizmin hizmetine öyle sunulur” dedi.

 

"CTP, Gali’nin Güven Yaratıcı Önlemler Paketine tam destek veren partidir"

1990’lı yıllarda Gali’nin Güven Yaratıcı Önlemler paketinin sunulduğunu hatırlatan Erhürman, bu paketin içinde hem kapalı Maraş’ın hem de Lefkoşa Uluslararası Havalimanının eş zamanlı açılması olduğunu ve bunun CTP tarafından çok açık biçimde desteklendiğini kaydetti. CTP’nin kısa vadede kapsamlı çözüme ulaşmanın mümkün görünmediği koşullarda bu önlemlerin hayata geçirilmesi konusunda eskiden beri kararlı olduğunu ifade eden Erhürman, bunun BM Güvenlik Konseyi kararları gözetilerek BM ile istişare, gerekirse müzakere edilerek yapılmasından bahsettiklerini belirtti.

 

“Taşınmaz Mal Komisyonu’nu da aynı yöntemle dünyaya kabul ettirdik”

Geçmişte uluslararası toplumla istişare edilerek, uluslararası hukukun sınırları içinde kalınarak, Türkiye ile birlikte çalışılarak Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulduğunu hatırlatan Erhürman, Mehmet Ali Talat’ın cumhurbaşkanlığında, CTP hükümetteyken kurulan komisyonun dünyada kabul gördüğünü belirtti. Erhürman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii bunlar oturduğunuz yerden olmuyor. Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulması için çok ciddi çaba gösterildi. Strazburg’a gidildi, orada uluslararası kuruluşların yetkilileri ile görüşüldü, hatta müzakere edildi ve bu komisyon kuruldu. Hatırlarsınız 2005’te Taşınmaz Mal Komisyonu’nu kuran yasa muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü ve iptal edilmesi istendi. O gün o yasayı mahkemeye götürenler bugün bizden fazla Taşınmaz Mal Komisyonu’na sahip çıkar duruma geldi. Evet biz biliriz, tarihimizde vardır, bu ülkedeki sorunlar uluslararası kuruluşlarla istişare edilerek ve uluslararası hukukun sınırlı içerisinde kalınarak nasıl çözümlenir biz biliriz. Bunu yaptık, tüm dünyaya da gösterdik, kabul ettirdik. Bu nedenle çok net söylüyorum: Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme kısa vadede ulaşılamayacağının görüldüğü koşullarda bizi adım adım çözüme yaklaştıracak Güven Yaratıcı Önlemlerin hayata geçirilmesinin yolu da vardır, daha önce yaratılmış örnekler de vardır”.

71107024_2672303296133850_2450879381875195904_o.jpg

Bu haber toplam 2226 defa okunmuştur
Etiketler : ,