1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis ‘dışişlerini’ tartıştı
Meclis ‘dışişlerini’ tartıştı

Meclis ‘dışişlerini’ tartıştı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Dışişleri Bakanlığı’nın 37 milyon 696 bin 10 TL’lik 2014 bütçesini oy çokluğuyla kabul etti

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye dün de devam etti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.20’de toplanan Genel Kurul’da ilk olarak DP/UG milletvekili Hakan Dinçyürek’in verdiği “Üst Kademe Yöneticileri Değişiklik Yasa Önerisi” tezkeresi oyçokluğuyla kabul edildi.
Ardından Hakan Dinçyürek’in “Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Önerisi” hakkında komitede ivedilik kararı alınması yönündeki tezkeresi okundu ve tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Ertuğruloğlu: “Dışişleri bütçesi yetersiz”

Bütçeyle ilgili ilk sözü UBP milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu aldı.
Kıbrıs sorunu konusunda ortak aklın öne çıkması gerektiğini söyleyen Ertuğruloğlu bu konunun partiler arası rekabetten çıkıp partiler üstü bir hal alması gerektiğini belirtti.
Dışişleri Bakanlığı bütçesine ayrılan payın yetersiz olduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, dış temsilcilikte yaşanan sorunlardan bahsetti.

Töre: “Kıbrıs konusu tüm bölgesi ilgilendiriyor”

Görüşmeler sırasında söz alan DP-UG milletvekili Zorlu Töre, Kıbrıs konusunun tüm bölgeyi ilgilendirdiğini söyledi.
Töre, anlaşmanın mülkiyet bölümünün Annan Planı ve önceki günlerde bir gazetede yer alan haritadaki gibi şekillenmesi halinde toplamda 100 bin kişinin göçmen haline geleceğini ifade etti.

Çeler: “Zamlara karşı halkın yanında olacak mısınız…?”

Töre’nin konuşmasının sonunda TDP milletvekili Zeki Çeler yerinden Töre’ye seslenerek “İnsanların göç etmemesi için, zamlara karşı gelip halkın yanında olacak mısınız? Yoksa insanları hamasete yönlendirecek şekilde savaşta yaşanan acılardan bahsetmeye devam mı edeceksiniz” diye sordu.
Töre buna cevaben zamları benimsemediğini daha önce de ifade ettiğini söyledi. “Söylediklerim hamaset değildir” diyen Töre, “şehitler olmasaydı bu meclis de olmayacaktı” diye konuştu.


Tatar: “Türkiye ile beraber hareket etmeliyiz”

UBP Milletvekili Ersin Tatar, çok zor ve çok hassas bir süreçten geçildiğini ifade ederek, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklere haklarını vermeye hazır olmadığını söyledi.
Tatar, her konu olduğu gibi Kıbrıs sorununda da Türkiye ile beraber hareket edilmesi gerektiğini ancak Kıbrıslı Türklerin ne istediğinin de ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Derya: “Barış değil ateşkes geldi…”

Tatar’ın konuşması sırasında adaya barış geldi demesi üzerine, CTP-BG milletvekili Doğuş Derya yerinden “Barış değil ateşkes geldi. Uluslararası hukuk kuralları var” şeklinde konuştu.

Nami: “Kimse Kıbrıs Türk halkını azınlık noktasına sürükleyemez”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Dışişleri Bakanlığı’nın 37 milyon 696 bin 10 TL’lik 2014 bütçesini oy çokluğuyla kabul etti. Bütçenin kabul edilmesi öncesinde söz alan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, kimsenin Kıbrıs Türk halkını azınlık noktasına sürükleyemeyeceğini vurgulayarak, “Kapsamlı çözüm planı halkın onayına sunulacak. Halkımızı azınlık yapacak bir planı halkımızın önüne dahi götürmeyiz” dedi.

Çakıcı: “UBP Saray’da başka, dışarıda başka konuşuyor”

Cumhurbaşkanlığı’nda TDP’nin çağrılmadığı toplantılarda söz edilen fikir birliğinin ne olduğunu soran Çakıcı, UBP’nin dışarıda başka, Saray’da başka konuşmasından dolayı halkın aklının karıştığını belirtti.

Soyer: “Bugüne dair değerlendirmeler de yapılmalı”

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıya TDP’nin davet edilmemesinin kabul edilemeyeceğini, yanlış olduğunu, Meclis’teki tüm partilerin seçilerek geldiğini, Cumhurbaşkanı’nın buna herkesten fazla önem vermesi, bu yanlışı gidermesi gerektiğini söyledi.

Erhürman: “BM Parametreleri dışına çıkmak halka çok zarar verir”

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman, Uluslararası Adalet Divanı’nın 2010’da Kosova’nın bağımsızlık kararının uluslararası hukuka aykırı olmadığını söylemesinin Türkiye ve KKTC’deki bazı kişilerce sevinçle karşılandığını ve KKTC’nin de uluslararası hukuka aykırı olmayabileceğinin söylendiğini; oysa karar doğru okunsa Kosova’nın durumunun Kıbrıs’tan farklı olduğunun görüleceğini çünkü Kosova’yla ilgili bugüne dek BM Güvenlik Konseyi’nce çözümün parametrelerinin belirlenmediğini anlattı.

Masada konfederal çözümün değil federasyonun konuşulduğunu vurgulayan Çakıcı, UBP’nin Kıbrıs konusundaki siyasetini eleştirdi.

Bu haber toplam 1801 defa okunmuştur
Etiketler : ,