1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. MECLİSTE MUHALEFET BAHARI
MECLİSTE MUHALEFET BAHARI

MECLİSTE MUHALEFET BAHARI

YASA TASARILARI Sosyal Güvenlik, İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigortalar ve Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarıları ile Turizm Gelişim Yasa Tasarısı 1 Temmuz ve 2 Temmuz günleri mecliste görüşülmeye başlandı. Bilindiği üzere yukarıda bahsedilen il

A+A-

 

 

YASA TASARILARI

Sosyal Güvenlik, İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigortalar ve Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarıları ile Turizm Gelişim Yasa Tasarısı 1 Temmuz ve 2 Temmuz günleri mecliste görüşülmeye başlandı.

Bilindiği üzere yukarıda bahsedilen ilk dört değişiklik yasa tasarıları ile ilgili olarak uzun bir dönemdir muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri ve sendikalar “iktidardaki UBP hükümeti” ile görüşmeye çalışmakta ve ilgili yasa tasarılarının toplumsal varlığımıza ve insanlarımızın sosyal güvenliklerine getireceği tüm olumsuzluklar anlatılmaya çalışılmakta, özellikle sosyal sigortalar, sosyal güvenlik ve ihtiyat sandığı konularında alınması gereken önlemlerin tüm paydaşlar tarafından uzlaşı ile alınması ve toplumsal barışın sağlanması konusunda girişimler yapılmaktaydı.

BİRLİKTE MÜCADELE

Tüm bu konularla ilgili olarak 31 Ekim tarihinde de sendikalar, sivil toplum örgütleri ve  sol muhalefet partilerinin desteği ile bir de eylem gerçekleştirildi Lefkoşa’da. Bunun yanı sıra birçok sendika tarafından da genel grev gerçekleştirildi.

Ancak tüm bu girişimlere karşın maalesef UBP hükümeti 31 Ekim tarihindeki meclis görüşmesini iptal ettirerek ancak akabinde de 1 ekim günü meclisi olağanüstü toplantıya çağırarak yasa tasarılarını mutlaka ve her şeye rağmen geçirmeye çalıştılar.

MECLİSİN ÖNEMİ

Mecliste1 temmuz Salı günü sabah 10:30’da başlayan genel görüşmeler gece yarısından sonra da devam etti ve muhalefet sabah saat 3:30’dameclise bir öneri sunarak görüşmelerin sabah 10:00’da devam etmesini önerdi ancak ne yazık ki iktidar partisi UBP bu öneriyi de sayısal çoğunluğu ile reddetti.

Hiçbir uzlaşıyı kabul etmeyen UBP’nin bu tavrı muhalefet partilerinin direncini ortaya koymaları ve toplumun da dikkatlerinin meclisteki bu demokrasi direnişine çevrilmesine vesile oldu. Dün de saat 15:30’a kadar süren konuşmaların kesinlikle bitmeyeceği artık görülmüş ve uzlaşma olmadan, toplumun sesine kulak vermeden sayısal üstünlük de olsa hükümetin bir şey yapamayacağı sanırım anlaşılmış da oldu.

Yeniden yapılan uzlaşı girişimleri ve yasa tasarılarının daha geniş bir konsensus sağlanarak meclise gelmesinin önünün açılması çabaları mecliste muhalefet milletvekillerinin inançlı direnme ve yasayı tartışma konuşmaları neticesinde sonuç verdi ve UBP hükümeti yasanın önerilerin geliştirilmesine ve karşılıklı değerlendirilmesine fırsat verecek bir biçimde meclisin 10 kasım Perşembe günkü birleşiminde ele alınmasına muhalefetle birlikte karar verdi.

NE KAZANILDI?

Mecliste 2 günlük direnişin ortaya çıkardığı sonuçlardan birisi uzlaşmanın ne denli önemli olduğu, diğeri birlikte mücadelenin mutlaka başarıya götürdüğü ve en önemlisi halka rağmen halka karşı politikaların kesinlikle yenilgiye uğramaya mahkum olduğudur.

BAN VE KIBRIS BAHARINA DOĞRU

Bu sonuçtan da yola çıkarak özellikle 30-31 Ekim tarihlerinde toplum liderlerinin Ban Ki Moon ile birlikte gerçekleştirdikleri zirvenin sonunda çözüm sürecinin devam etmesi kararının alınması ve ocak 2012’de yine New York’ta bir zirvenin düzenlenmesi iradesinin gösterilmesi kanımca özellikle BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki Moon’un büyük bir başarısıdır ve bu başarı bizlere uluslar arası toplumun federasyon temelinde; BM parametrelerinde ve 23 Mayıs/1 Temmuz anlaşmaları doğrultusunda bir çözümü desteklemeye devam ettiğini de göstermektedir.

İşte şimdi sıra toplumların çözüm yönünde gösterecekleri isteklilik ve liderleri motive etme de oldukça büyük bir önem kazanmıştır. Kıbrıs’ta birçok sorunun anası durumunda olan Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bizler de daha itici bir güç olma doğrultusunda yeni yöntemler geliştirmeli ve halkın umudunu hep yükseltmeliyiz.

 

   

 

 

 

Bu haber toplam 1360 defa okunmuştur