1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Mehmetçik'te yakılan meşale
Mehmetçik'te yakılan meşale

Mehmetçik'te yakılan meşale

Mehmetçik (Galatya)’da Cittaslow’dan Tohum Merkezine ve Slow Food’dan Cittaslow Markete….

A+A-

Zekai Altan

Bu ülkede yakılan bir meşale. Bir ilk. Galatya yani Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli vizyonu ile atılan bir adım. Farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Sağlıklı bir yaşam için dünyamızda bir yaşam felsefesi olarak yaygınlaşan Cittaslow kentleri. Ve bunlardan birisi de Mehmetçik köyü oldu. Ülkede dört kentimiz Cittaslow ünvanı ve üyeliğini elde etti. Mehmetçik dört adım önde. Yapılan çalışmalar ile bu kanıtlandı. Bu çalışmaların arkasında da sürdürülebilir projeler  bulunmaktadır. Sağlıklı ve Kıbrıs tüten tohumların toplanarak Zeka Bey Tohum Merkezi Bankası‘ndan sonra yaygınlaştırılması çalışmaları sürdürülüyor. 20 gr. tohumdan başlayarak 400-500 kg. tohuma ulaşan bir merkez oldu.  

Kışın yediğiniz domatesin, hıyarın ne kadar tadı var veya kokusunu ne kadar alabiliyorsunuz. Fiyatı da cabası. Amaç bu. Kokusu olan tadı olan domatesi mevsiminde tüketmek. Sağlıklı beslenme için vazgeçilmez bir ilke, bir yaşam biçimi olmalı. Zeka Bey Tohum Merkezi işte bu anlayışı, felsefeyi ve yaşam biçiminin farkındalığını yaratmaya çalışıyor. Tohum Merkezi bir yaşam felsefesi olarak devam ediyor. Ve bu felsefe büyüyerek bir ekole dönüştü. Zeka Bey Tohum Merkezinin yaktığı meşale bu ülkenin sağlıklı beslenmesine ve restorant mekânlarımızda tüketilecek sebze ve meyvelerine olanak sağladı. Öncülük yaptı.

MARKET

Cittaslow doğrultusunda slow – food birliği de Mehmetçik’te kurulan diğer bir kuruluş. Ve Slow-food ile Zeka Bey Tohum Merkezi‘nin öncülüğünde başlayan serüven CİTTASLOW MARKET ile büyüyor. Ve Zeka Bey Tohum Merkezinin feslefesini adeta halka halka genişletiyor. Bu felsefeye bağlı olarak doğru normlara bağlı kalınarak Mehmetçik Belediye sınırları içerisinde birden çok üretici aynı felsefeye bağlı kalarak ve aldıkları eğitim ile bu kapsamda örgütlenerek doğal ve organik ürünler üretmeye başladılar. Cittaslow Markette her Pazar günü Karpaz köylüsünün ürettiği sağlıklı sebze ve meyveleri bulabileceğiniz bir market. Yol üzerinde. Bu Markette  zehirsiz el-ev yapımı ürünü güven ortamı içerisinde satın alabilirsiniz. Tüm ürünler Belediye tarafından özel laboratuvarlarda analiz edildikten sonra stantlarda satışına izin verilir. Bu titiz çalışma hem üreticilerimizi ciddi bir biçimde motive ederken diğer taraftan da tüketicilere alış veriş güveni vermiştir. Burada böreklerden, garavolliye, stantları süsleyen sebzeler, mantarlar ve zeytinyağından zivaniya’ya kadar birçok ürünü mevsiminde satın alabilirsiniz. Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli’nin inanılmaz çalışması ile Mehmetçik ülkede örnek bir yer oldu.

DİĞER CİTTASLOW KENTLERİMİZ

Yeni Boğaziçi, Lefke ve son olarak bu halkaya katılan Geçitkale olmuştıur. Bu kentlerimizin sayısının artması halinde ülkede sağlıklı bir yaşamın doğmasına neden olacaktır. Ancak ne acıdır ki bu felsefeye en uygun olan Büyükkonuk köyü idi. Özellikle Eco Köy ünvanını almasına, ülkenin en prestijli ve bir markaya dönüşen Eco Gün köyü olmasına rağmen tümünü kaybeden bir köyümüz. Büyükkonuk, yakalamış olduğu bu fırsatları yanlış politikalar sonucu tümünü yitirmiştir. Eko Köy ünvanı bile tartışılır bir duruma getirilmiştir. Kaldı ki Büyükkonuk Belediyesi 2014 yılındaki seçimler sonrası bu ülkede Cittaslow kenti olması için atılan ilk adımları da yanlış politika ve kadrolaşmalar ile engellemiştir. Halbuki Büyükkonuk, eko-köy, cittaslow, slow food ve Kıbrıs kültürü ve ekolojisi açısından örnek gösterilecek, merkez olacak ve imrenilecek bir köy olmak yerine tüm bunları kendi kendine yitiren bir köy olmuştur. Bu kayıplar yalnızca Büyükkonuk köyü ve köylüsünün kayıpları değil, ülkenin kayıbı olarak algılanmalıdır. 

 

Bu haber toplam 2269 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 374 Sayısı

Adres Kıbrıs 374 Sayısı