Mesleki liselere ilgi az
Eğitim Bakanlığı resmi verilerine göre; bu yıl genel liselerde (devlet+özel) 9110, mesleki liselerde ise 3337 öğrenci eğitim gördü
Yüksek öğretimde hem ‘ihtiyaç fazlası’ bölümler hem de ‘diplomalı işsizler’ ile ilgili tartışmalar sürerken, orta öğretimde öğrencilerin çoğunlukla meslek lisesi yerine ‘genel liseyi’ tercih ettiği resmi verilere yansıdı.
Ayşe GÜLER
Yüksek öğretimde hem ‘ihtiyaç fazlası’ bölümler hem de ‘diplomalı işsizler’ ile ilgili tartışmalar sürerken, orta öğretimde öğrencilerin çoğunlukla meslek lisesi yerine ‘genel liseyi’ tercih ettiği resmi verilere yansıdı.
Eğitim Bakanlığı resmi verilerine göre; 2017-2018 öğretim yılında devlet ve özel okullarda eğitim veren liselerde 9110, mesleki liselerde ise 3337 öğrenci öğrenim gördü.
Ülke genelindeki ‘öğrenci oranı’ ise genel liselerde %73, mesleki liselerinde ise % 27 olarak belirlendi.
Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, eğitimde meslek liselerinin önemine işaret ederek, bu konuya ciddi ekonomik kaynak ayrılması gerektiğini belirtti.
GENEL LİSEDE 9 bin 110, MESLEK LİSELERİNDE 337 ÖĞRENCİ… Eğitim Bakanlığı resmi verilerine göre; 2017-2018 öğretim yılında devlet ve özel okullarda eğitim veren genel liselerde 9110, mesleki liselerde ise 3337 öğrenci öğrenim gördü.
YENİDÜZEN’e konuşan Sarpten, ülkede 40 bin yabancı iş gücü olduğunu buna karşın da 12 bin civarında genç işsizin bulunduğuna değinerek, meslek liselerine yönelik gerekli hassasiyetin gösterilmesi halinde hem üniversiteden mezun olan diplomalı işsizlerin sayısının azalacağını hem de nitelikli eleman yetiştirileceğini kaydetti.
EN ÇOK TERCİH: ELEKTRİK-ELEKTRONİK… Resmi verilerde alanlara göre mesleki ve teknik lise öğrenci sayısı da paylaşıldı. Buna göre Mesleki ve Teknik Liselerde eğitim gören öğrencilerin en fazla Elektrik-Elektronik bölümünü seçtiği, en az talebin ise Harita Tapu ve Kadastro bölümüne yapıldığı görüldü.
Elektrik-elektronik bölümü ilk sırada…
Resmi verilerde alanlara göre mesleki ve teknik lise öğrenci sayısı da paylaşıldı.
Buna göre Mesleki ve Teknik Liselerde eğitim gören öğrencilerin en fazla sırasıyla Elektrik-Elektronik, Muhasebe Finansman ve Pazarlama, Bilişim bölümlerini tercih ettikleri görüldü.
2017-2018 eğitim yılında Elektrik-Elektronik bölümünde 462, Muhasebe Finansman ve Pazarlama bölümünde 426, Bilişim bölümünde ise 291 öğrenci eğitim aldı.
En az talep: Harita Tapu ve Kadastro Bölümü’ne…
19 farklı bölüm arasında; öğrencilerin en az Harita Tapu ve Kadastro Bölümü’nü tercih ettiği görüldü.
Bu yıl Mesleki ve Teknik Liselerin söz konusu bölümünde toplam 16 öğrenci eğitim aldı.
Söz konusu bölüm dışında; Tesisat Tek. İklimlendirme Bölümü ile Tarım Teknoloji Bölümü’ndeki öğrenci azlığı dikkat çekti.
Tesisat Tek. İklimlendirme Bölümü’nden 39, Tarım Teknoloji Bölümü’nde ise 41 öğrenci eğitim gördü.
Diğer bölümler…
Diğer bölümlerin öğrenci sayısı şöyle: Motorlu Araçlar: 243, Metal: 99, İnşaat: 163, Makine: 58, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı: 92, Konaklama, Sey.Yiyecek İçecek Hiz:356, Büro Yönetimi: 100, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi: 230, Grafik Fotoğraf ve Matbaa: 197, Güzellik ve Saç Bakımı: 273, El Sanatları ve Seramik: 79, Giyim Üretim Teknolojisi: 74, Gıda Teknolojisi: 95.
KKTC uyruklular ilk sırada…
Mesleki ve Teknik Liselerindeki öğrencilerin uyrukları da resmi verilerde yer aldı.
Buna göre; öğrencilerin %60.3’ü yani 2013’ü KKTC uyruklu…
965 öğrenci (%28.9) TC uyruklu, %8.5’u yani 283’ü de KKTC-TC uyruklu…
Mesleki ve Teknik Liselerinde 76 öğrenci (%2.3) de 3. ülke vatandaşı.
EĞİTİM UZMANI SARPTEN: “MESLEK LİSELERİNE ÖNEM VERİLMELİ”…Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, ülkede 40 bin yabancı iş gücü olduğunu buna karşın da 12 bin civarında genç işsizin bulunduğuna değinerek, meslek liselerine yönelik gerekli hassasiyetin gösterilmesi halinde hem üniversiteden mezun olan diplomalı işsizlerin sayısının azalacağını hem de nitelikli eleman yetiştirileceğini kaydetti.
Ülkede 12 lisede ‘meslek’ eğitimi veriliyor
Buna göre meslek eğitimi almak isteyen öğrenciler; Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi, Haydarpaşa Ticaret Lisesi, Atatürk Meslek Lisesi, Haspolat Meslek Lisesi, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi, Mağusa Meslek Lisesi, Mağusa Ticaret Lisesi, Girne Turizm Meslek Lisesi, Güzelyurt Meslek Lisesi, İskele Ticaret Lisesi, Karpaz Meslek Lisesi, Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi’ne başvurabiliyor.
Taner Akcan Çıraklık Eğitim Merkezi’nde 352 öğrenci…
Öte yandan Lefkoşa’da Taner Akcan Çıraklık Eğitim Merkezi’nde ise toplam 352 öğrenci eğitim alıyor.
Bu öğrencilerin 294’ü erkek, 58’i kız…
Eğitim Uzmanı Salih Sarpten:
“Mesleki eğitime kaynak ayrılmalı, adım atılmalı”
Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, eğitimde meslek liselerinin önemine işaret ederek, bu konuya ciddi ekonomik kaynak ayrılması gerektiğini belirtti.
Sarpten, mesleki liselerin çağdaş eğitimin en önemli unsurları arasında yer aldığına işaret ederek, nitelikli iş gücünün bu şekilde elde edilebileceğini kaydetti.
Ülkede 40 bin yabancı iş gücü olduğunu buna karşın da 12 bin civarında genç işsizin bulunduğuna değinen Sarpten, “Bu rakam bile eğitim sistemini yeniden organize etmek gerektiğini söylüyor” dedi.
Sarpten, meslek liselerine yönelik gerekli hassasiyetin gösterilmesi halinde hem üniversiteden mezun olan diplomalı işsizlerin sayısının azalacağını hem de nitelikli eleman yetiştirileceğini kaydetti.
Aynı zamanda mesleki teknik eğitimle iş dünyasını buluşturmak gerektiğine değinen Sarpten, bu ihtiyaca yönelik adım atılmasının şart olduğunu vurguladı.
Öztürkler de dikkat çekmişti…
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta YENİDÜZEN’e konuşan Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, son yılarda liseden mezun olan öğrencilerin üniversiteleşme oranlarının % 70’in üzerinde olduğuna işaret etmişti.
Öztürkler, son 4 yılda lisans programlarına yönelen öğrenci sayısında ciddi artış yaşandığını dile getirmişti.
Bir ülkedeki üniversiteleşme oranının % 70’lerde olmasının bu noktada sıkıntı olduğunu gösterdiğini aktaran Öztürkler, ülkedeki iş gücü ve teknik alanlarda gelişim olması için öğrencilerin üniversitede ön lisans ve teknik bölümlere yönelmesinin önemini vurgulamıştı.
Öztürkler, KKTC’nin siyasi durumu, üniversiteleşmedeki oran ve iş imkanlarının kısıtlı olması göz önüne alındığın da ihtiyaç fazlası bölümlerin önüne geçilmesinin de mümkün olmadığını aktarmıştı.
Bu arada Öztürkler, 2018- 2019 öğretim yılında KKTC, TC ve üçüncü ülkelerdeki üniversitelerde burs uygulamalarında ihtiyaç fazlası 30 bölüm olduğunu açıklamıştı.
İhtiyaç fazlası bölümlerde okumak isteyen öğrencilere burs verilmeyeceğinin altını çizen Öztürkler, özellikle ön lisans ve teknik bölümlerde okuyacak öğrencilere karşılıksız burs uygulaması yapılacağını da aktarmıştı.